Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A NER és Orbán Viktor magánrepülőzéseit figyelő pilóta is a Pegasus-célpontok listáján szerepel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pető György, az RTL klub volt riportere, aki jelenleg pilótaként dolgozik és szakértőként válaszol újságírók repüléssel kapcsolatos kérdéseire, is szerepel a Pegasus-célpontok listáján – írja a Direkt36. Pető a kilencvenes években dolgozott a csatornánál New York-i tudósítóként majd a Helyszíni Szemle című bűnügyi magazin műsorvezetőjeként. Később otthagyta a médiát és korábban megszerzett pilótavizsgájával főállásban repüléssel kezdett foglalkozni. Kommunikációs igazgató lett a légügyi hatóságnál majd a Budapest Airportnál, jelenleg pedig pilótaként repül külföldön.

A Pegasus-ügy felderítésében dolgozó lap beszámol róla, hogy Pető akkor került először a magyar titkosszolgálatok látószószögébe, amikor Orbán Viktor 2015-ös, Charlie Hebdo merénylet utáni párizsi útjával kapcsolatban felderítette, a miniszterelnök a francia fővárosból hazafelé tett egy kitérőt Zürichbe.

Pető az első megkeresés idején éppen családi ismerőseinél ebédelt, ahol feltűnt neki, hogy a házzal szemben és a hozzá tartozó telek túloldalán egy-egy fehér furgon parkol, benne két-két férfival. Pár perc múlva megcsörrent a telefonja. „Azt mondták, hogy a Terrorelhárítási Központtól keresnek, mert szeretnének velem elbeszélgetni, és ha nem működöm együtt, akkor bevisznek” – idézte fel a telefonhívást Pető.

Végül aznap este találkozott a TEK embereivel az Aréna Plázában a Pizza Hut gyorsétteremnél, ahol a Terror Elhárítási Központ emberei kifejtették neki, hogy a miniszterelnök útvonaláról szóló információk megosztásával veszélybe sodorta Orbán Viktor életét, ami akár terrorcselekmény előkészületének is számíthat.

Megkérték, hogy többet ne csináljon ilyet, amit Pető meg is ígért nekik.

A magánrepülőgépek repülési útvonalai egyébként nyilvános információk, azokat bárki követheti az erre használatos alkalmazásokon keresztül, így akkor Pető semmiféle titkos adatot nem hozott nyilvánosságra. Ennek ellenére tartotta a szavát és azóta nem adott tippet a miniszterelnök magánrepülőzéseinek útvonaláról. De, újságíró múltjából származó kapcsolatainak, azok megkeresésére rendszeresen segít a nyilvánosan elérhető információk értelmezésében.

Legközelebb bő három évvel később, 2018 júliusában tűnt fel ismételten neki, hogy esetlegesen egy titkosszolgálati megfigyelés célpontja lehet, amikor családja régi háza előtt egy furgonra lett figyelmes. Az gépkocsira, a nyár közepén egy olyan tetőcsomagtartó volt szerelve, amiket elsősorban télisporteszközök szállítására használnak, a műanyag dobozból ráadásul ujjnyi vastagságú kábelek vezettek az utastérbe.

Amikor Pető az autóhoz ment, hogy megkérdezze, kit keresnek, két férfit látott az utastérben, egy sofőrt és a hátsó ülésen egy laptoppal dolgozó „utast”.

A Direkt36 utánajárásból kiderül az is, hogy furgon rendszáma körül sem volt minden rendben: a kocsinak nincs eredetiségvizsgálata, nincsenek okmányadatai, még műszaki vizsgája sem volt az idei évig, és bár 2012-es gyártmány, csak 2021-ben állították forgalomba.

Ekkoriban, 2018 őszén és 2019 tavaszán célozták meg a Direkt36 birtokába került 50 ezer telefonszámot tartalmazó lista szerint a Pegasus szoftverrel. Pető iPhonejának átvizsgálása ugyan nem mutatta ki a kémszoftver nyomait, azonban amint azt a lap is írja, ez nem jelenti azt, hogy sikertelen volt a támadás:

„Ennek lehet az a magyarázata, hogy végül a Pegasus üzemeltetői úgy döntöttek, mégsem törik fel a telefonját. De az is lehetséges, hogy megpróbáltak behatolni a telefonjába, csak egyszerűen technikai okok miatt ezt nem sikerült végrehajtani. Petőt ugyanis 2018 őszén és 2019 tavaszán éppen akkor célozták meg a kémszoftverrel, amikor munkája miatt külföldre repült és jórészt Magyarországon kívül tartózkodott. A Pegasusnak ismert egy technikai korlátja: a kémszoftvert gyártó izraeli NSO az eszközt elhárítási, nyomozati célokra adja el külföldi államoknak, és csak különleges esetben engedélyezi ügyfelei számára, hogy külföldön tartózkodó célpontra is kémkedjenek vele. Az pedig már korábban is előfordult magyar célpontok készülékének vizsgálatakor, hogy amikor külföldön tartózkodtak, olyankor a Pegasus sem futott a telefonjukon.”

Pető legutóbb 2019 őszén került testközelbe a titkosszolgálatokkal. Akkor egészen más hangnemben, az addigi fenyegető fellépéssel ellentétben barátságosan keresték meg, hogy pontosan miről beszéltek vele, arról Pető titoktartási szerződés miatt nem nyilatkozhatott bővebben. Azonban annyit elmondott, hogy az egyik találkozó során több órára is átadta a telefonját „megőrzésre” a titkosszolgálat embereinek. Ezzel kapcsolatban a Direkt36-nak nyilatkozó szakértő elmondta, még ha az ember szeme láttára is zárják széfbe a telefonkészüléket, a titkosszolgálat emberei akkor is, akár percek alatt letölthetnek szinte minden információt róla.

Mint ismeretes, a Pegasus-botrány idén júliusban robbant, amikor a Direkt36oknyomozó portál arról írt: Magyarországon több mint 300 embert, köztük két újságíró kollégájukat is megfigyelték a telefonos kémszoftverrel.

A szoftver Magyarországon azután jelent meg, hogy a magyar és izraeli kormányok között magas szintű találkozók zajlottak 2017-ben és 2018-ban. A magyar telefonszámok megfigyelése azután szaporodott meg, hogy Czukor József egykori hírszerzőtiszt, akkor éppen a miniszterelnök főtanácsadója személyesen tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel 2018 februárjában.

Először bojkottálta a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság ülését, ahol kikérdezték volna Pintért, majd az újabb, szeptember 20-ra összehívott ülésén az Igazságügyi Minisztérium azt kérte, hogy az ülésen elhangzottakat 2050 végéig titkosítsák. Akkor még a belügyminiszter nem cáfolta, de nem is erősítette meg egyértelműen, hogy a szoftverrel megfigyeltek-e magyar politikusokat és újságírókat.

A kormány hosszas tagadás és hallgatás után nyilvánosan Kósa Lajos elszólásával ismerte el, hogy a belügyminisztérium valóban vásárolt a szoftverből.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher