Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bojkottálta a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságot, így nem tudták kikérdezni Pintért a Pegasus ügyben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma reggelre hívott össze rendkívüli zárt ülést a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János. Az ülésre ugyan a Pegasus-ügyben meghívott Pintér Sándor belügyminiszter el is ment, azonban mivel a bizottság fideszes tagjai nem jelentek meg, nem tudták kikérdezni – tudta meg a Telex.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormánypárti többségű bizottság rendkívüli ülését múlt hét hétfőn kezdeményezték annak ellenzéki tagjai és az elnöke, egy nappal azután, hogy a Pegasus lehallgatási botrányt kirobbantotta a Telex és a Dirket36. Már akkor lehetett sejteni, hogy fideszes képviselők szokásukhoz híven nem fognak megjelenni az ülésen,

annak ellenére, hogy a múlt hét folyamán Varga Judit igazságügyi miniszter a bizottságot nevezte meg a megfigyelések törvényességét garantáló szervként.

Az ülésre ugyan az ügyben illetékes Pintér Sándor belügyminiszter elment, azonban a kormánypárti képviselők hiányában határozatképtelen bizottság napirendet sem tudott elfogadni, így nem tehették fel kérdéseiket Pintérnek. A belügyminiszter válaszaira azért is lettek volna kíváncsiak a Stummer vezette parlamenti szerv tagjai, mivel Pintér az aki a belföldön folytatott hírszerzési feladatokat felügyeli, így, ha a kormány rendelte el az újságírok és a kormánnyal szemben kritikus gazdasági szereplők telefonjainak feltörését, akkor arról neki tudnia kellett.

A bizottsági meghallgatásra egyébként meghívást kapott Süli János, korábbi paksi bővítésért felelős államtitkár, mivel az ő neve és telefonszáma is szerepelt a lehallgatottak listáján. Süli minden bizonnyal azért vállhatott a vélhetően kormányzati megrendelésre végzett megfigyelés célpontjává, mivel hangosan szembe ment a Fidesz paksi beruházást gyorsítani kívánó terveivel.

Frissítés (10:50): Ungár Péter a bizottság LMP-s tagja lapunk megkeresésére elmondta, Süli nem ment el a meghallgatásra, Pintér Sándor pedig a folyosón várakozott, amíg ki nem derült, hogy napirend hiányában nem kell válaszolnia kérdésekre.

A bő egy hete napvilágot látott Pegazus ügy kirobbanása óta a kormánypárti politikusok és miniszterek egymásra mutogatva hárítják a felelősséget. Arról, hogy a kormány vásárolt-e az NSO által gyártott megfigyelő szotfverből, rendre azt válaszolják, hogy ez az adat titkos, arra viszont, hogy hallgattak-e le kormánykritikus sajtó- gazdasági és politikai szereplőket, eleinte nemleges választ adtak, azonban a hét második fele óta inkább lebegtetettnek, elkerülve  az egyértelmű válaszadást.

A botrány nem csak itthon, de nemzetközileg is nagy port kavart. A magyar lehallgatási ügyben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, melyből a Fidesz az év elején kilépett, vizsgálatot követelt és még a Vatikán hivatalos lapja is cikkezett az ügyről. A lehallgatások azonban nem csak hazánkat érintik, a Forbidden Stories csoport (Így a Direkt36) birtokába is került telefonszám listán több miniszterelnök, köztük Emmanuel Macron, regnáló francia elnök és egy király telefonszáma is szerepelt.

A lehallgatások ellen a Momentum a mai napra tüntetést szervez a 18 órára Terror háza elé, ahonnan a Lendvay utcai Fidesz székházhoz vonulnak majd.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt