Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést hirdetett a Momentum a Fidesz-székház elé a lehallgatások ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az egy héttel ezelőtt kirobbant Pegasus-botrány kapcsán tüntetést hirdetett a Momentum a lehallgatások ellen. Mint írják, július 26-án, hétfőn 18 órára várják gyülekezőre az Andrássy úti Terror Háza Múzeumhoz azokat, akik akik „nem kérnek a Fidesz rendőrállamából, a pártállami módszerekből”, majd együtt átvonulnak a Fidesz Lendvay utcai székházához.

Bár konkrétan nem nevezik meg, melyek ezek, azt is hozzá teszik, már több ellenzéki párt is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Mint ismert, a Telex felületén vasárnap jelent meg a Direkt36 tényfeltáró újságíróinak cikke arról, hogy a hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehet bevethető Pegasus nevű kémszoftvert legalább tíz országban, köztük Magyarországon is használták újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is. A cikk szerint több körülmény utal arra, hogy a magyar hatóságok vetették be a programot.

„Ez a történet a rendszerváltás utáni magyar politika legsötétebb fejezete, hiszen az újságírók, ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták lehallgatása a legkeményebb pártállami időket idézi” – írja a tüntetés kapcsán írt közleményében a Momentum.

A párt szerint „a Fidesz gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a szocializmus idején a pártállam. Nem elég, hogy a hozzá hű oligarchákat hízlalja, a független állami intézményeket hozzá hű káderekkel tölti fel, ellenőrzése alá vonja a médiát, vagy mint a tanácsrendszerben, a központi pártvezetés dönti el, hogy melyik város mennyi pénzt kap. Most már abban is a szocialista pártállam nyomdokaiba lép, hogy az általa veszélyesnek titulált újságírókat, ellenzéki politikusokat, aktivistákat lehallgatja, megfigyelteti. „

A tüntetés Facebook-eseménye ezen a linken érhető el. 
A Pegazus-botrány kitörése után öt nappal szólat meg az ügyben röviden Orbán Viktor miniszterelnök, aki néhány kormánytag korábbi megszólalásához hasonlóan nem tagadta, hogy a magyar kormány vásárolt a Pegasusból. Varga Judit igazságügyi miniszter – akinek az engedélyén múlik a hazai szabályok szerint a titkos információszerzés a szolgálatok részére – egyenesen úgy fogalmazott: „Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni.”

Orbán szerint „ezzel az üggyel kapcsolatban a belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehetett mondani.”

Az Orbán által hivatkozott Pintér-állítás szerint 2010 óta Magyarországon senkit sem hallgattak le illegálisan. Eszerint lehallgatások – így ha azok a Pegasus kémszoftverrel történtek is – a hazai jogszabályi környezet sajátosságai miatt törvényesek voltak. Néhány napja a TASZ jogi szakvéleménye elemzte ki, hogy ezzel együtt miért voltak mégis jogszerűtlenek.

Eközben a hét végén Pegasus szoftverrel lehallgatottak köre tágult, már nem csak a rendszer „ellenségei” kerültek célkeresztbe, hanem az Orbán-kormány két volt államtitkárának (Aszódi Attila, Weingartner Zsolt) telefonszáma is feltűnt a lehallgatottak listáján.