Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pegasus-botrány: Három elnököt, tíz miniszterelnököt és egy királyt is megfigyelhettek, és bővül a lista

Ez a cikk több mint 2 éves.

Három elnök, tíz miniszterelnök és egy király telefonszáma is rajta volt a Pegasus-botrány során oknyomozó újságírók által feltárt, lehetséges megfigyelteket tartalmazó listán.

A lehetséges megfigyeltek között ott van Emmanuel Macron francia elnök is, akit Marokkó megrendelésére figyelhettek meg.

A Reuters által idézett Le Monde francia lap arról is beszámolt, hogy Macron mellett a korábbi francia miniszterelnököt, Édouard Philippe-et és további 14 minisztert is megfigyelés alá vonhattak az izraeli kémszoftver segítségével 2019-ben.

A szoftvert gyártó NSO Group szóvivője szerint Macron nem volt célpontja semelyik vásárlójának, tehát ezek szerint szerintük a francia elnököt Pegasusszal biztos nem figyelték meg.

Marokkó tagadja, hogy bármikor is használt volna Pegasust.

Vasárnap írta meg a Direkt36 a Telexen 17 lap közreműködésével megvalósított nemzetközi projektjük alapján, hogy többek között két kollégájukat, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást is megfigyelte valószínűleg a magyar kormány egy okostelefonokra telepíthető kémszoftverrel, amivel gyakorlatilag a készüléken található valamennyi információt ki lehet nyerni

A lap munkatársai több mint 300 megfigyelt személyt találtak.

Mármint Magyarországon, a lista több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz a világ számos országából, többnyire olyanokból, melyeket nem a sajtó- és személyes szabadságjogok határozott érvényesüléséről ismerni, így például azerbajdzsáni, szaúd-arábiai, indiai és marokkói számok is vannak rajta. Az Unióból ugyanakkor csak magyar számok kaptak rajta helyet.

A szoftver Magyarországon azután jelent meg, hogy a magyar és izraeli kormányok között magas szintű találkozók zajlottak 2017-ben és 2018-ban, gyártója pedig azt állítja, hogy kizárólag kormányoknak értékesíti, így erős a gyanú, hogy a megfigyelés mögött a magyar kormány áll.

A magyar telefonszámok megfigyelése azután szaporodott meg, hogy Czukor József egykori hírszerzőtiszt, akkor éppen a miniszterelnök főtanácsadója személyesen tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel 2018 februárjában.

A programot gyártó NSO szerint a nemzetközi botrányt kirobbantó Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban. Az NSO határozottan tagadja a jelentésben állítottakat, és rágalmazási pert fontolgat, igaz ilyen eddig még nem indult.

Az NSO azt is közölte, hogy kémszoftverüket csak és kizárólag „ellenőrzött kormányoknak” értékesítik. A jelenlegi botrány során azonban olyan országok nevei merültek fel vásárlókként, mint például Mexikó, ahol 2000 óta 120 újságírót gyilkoltak meg (csak tavaly kilencet), vagy éppen Szaúd-Arábia, aminek isztambuli konzulátusán a legnagyobb valószínűség szerint élve darabolták fel Dzsámál Hasogdzsit, az Egyesült Államokba emigrált szaúdi újságírót.

(Reuters, The Guardian, Le Monde)
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher