Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek tiltakoznak az aligai beruházás ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jövő pénteken Balatonaligán folytatódik az országos demonstrációsorozat a környezetpusztító kiemelt beruházások ellen a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében. A tiltakozó civilek sérelmezik, hogy a kormány szokásos eszközével, a luxusszálloda kivitelezését kiemelt beruházássá nyilvánításával ismét figyelmen kívül hagyja a helyiek érdekeit.

A tüntetés második felvonása lesz a korábban a budai várban bejelentett STOP Kiemelt Beruházások Akciócsoport országos turnéjának.

Míg 2010 előtt csupán 24 kiemelt beruházás valósult meg, mostanra több mint háromezer ilyen építkezés van folyamatban. A kiemelt beruházások rendszerint figyelmen kívül hagyják a helyiek érdekeit, és tesznek az önkormányzati függetlenségre. Ilyen módszerekkel vezényelték le a Városliget beépítését, így építkezik az Orbánnal kitűnő kapcsolatot ápoló török Adnan Polat a Közvágóhídnál, így szakítják ki a város szövetéből a Heinrich–udvart, építik át a Citadellát, húznak fel hatalmas szállodát a Fertő tó medrébe, és lehetetlenítik el a gödi lakók életét a Samsung terjeszkedésével.

A jövő péntek délután háromra meghirdetett tüntetés különlegessége, hogy a civileknek először adatik esélye számon kérni a polgármestert és a kivitelezést végző cég embereit. A STOP Kiemelt Beruházások Akciócsoport tagjai közösen állnak ki a rendeleti úton szabályozott fejlesztések károsultjai mellett.

Partraszállás

Korábban részletes helyszíni riporttal számoltunk be az aligai beruházás részleteiről, avagy arról, hogy miként rúgta rá az addig Csipkerózsika-álomban szendergő egykori pártüdülőre szöges bakanccsal a toronyszoba ajtaját a NER.

Balatonaliga községrész és a Club Aliga Balatonvilágos közigazgatási területén helyezkednek el, a Balaton Budapestről legkönnyebben és leggyorsabban megközelíthető, dél-nyugati szegletében, Balatonakarattya és Sóstó között. A település legnagyobb része az úgynevezett magasparton terül el, maga a Club Aliga pedig túlnyomórészt a magaspart alatti löszfal, valamint a vízpart közötti területen, összesen 47 hektáron, ebből mintegy másfél kilométer vízpart, amit egy jelenleg csak vitorlásokat fogadó kikötő tör meg.

A korábban is népszerű nyaralóhely a 40-es évek végétől szolgált pártüdülőként. Aliga I. a mezei párttagok nyaraltatását biztosította, míg a kerítéssel leválasztott, szigorúan őrzött Aliga II. volt a pártelit és a magasrangú vendégek üdülője. A területet 2007-ben vásárolta meg a PRO-Mot Hungária Kft., amelybe aztán 2018-ban bevásárolta magát a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. vállalat. Míg a PRO-Mot több mint egy évtizeden át egyezkedett a helyiekkel a beruházás részleteiről, a kormányközeli tulajdonosok felbukkanásával 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a területet. A döntés értelmében jóval enyhébb és általánosabb beépítési szabályzás vonatkozik a fejlesztésre.

Az átláthatatlan fejlesztési döntések miatt a helyieknek állandó készültségben kell figyelniük a hirdetményeket, mivel azok véleményezésére pusztán 15 nap áll rendelkezésre.

A faluban az elmúlt két évben nem került sor sem közmeghallgatásra, se falugyűlésre.

A jövő péntek 15 órakor kezdődő demonstráció különlegessége, hogy a civileknek először lesz lehetőségük választ kapni arra, hogy milyen háttér tárgyalások folytak az önkormányzat és a fejlesztő tulajdonos között.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy ez nem egy egyedi probléma. Bizonyos esetekben, mint a Fertő tavi beruházás vagy a Velencei-tó kapcsán, a lakosokat képviselni hívatott testületek érthetetlen módon figyelmen kívül hagyják a helyiek érdekeit. Más esetekben a kiemelt beruházás okozta laza jogszabályi környezet lehetetleníti el az ott lakók érdekérvényesítését. Aliga esetében mind a két probléma fennáll, így különösen fontos, hogy a helyiek fel tudják hívni a figyelmet a beruházás szövevényeire.

Frissítés: A cikkben korábban helytelenül szerepelt a Huszonkettesek építészcsoport, mint társszervező. Ezzel szemben a tüntetést a Civil Kollégium Alapítvány az Aligai Fürdőegyesülettel közösen szervezi „Parttalanul Aligán – Demonstráció a Club Aliga területének szabadon tartásáért” címmel.

Címlapkép: Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce