Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budai várban zajló gigaberuházások ellen tiltakoztak a civilek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Demonstrációt tartott ma délután a budai várban tervezett nagyberuházások ellen a Huszonkettesek Építész csoport és a STOP Kiemelt beruházások Akciócsoport. A tüntetés apropóját a Várban évek óta zajló építkezések adták melynek keretein belül újjáépül a Szent György téri József főhercegi palota és a Honvéd Főparancsnokság, kibővítésre kerül a Levéltár épülete, kialakításra kerül a Pénzügyminisztérium új székháza a Szentháromság téren és egy újabb mélygarázs is létesül a vár területén.

A Nemzeti Hauszmann Program keretein belül zajló építkezésekben közös, hogy azok „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” beruházásokként épülnek, ami lehetőséget ad a kormánynak, hogy a helyi önkormányzatok és hatóságok bevonása nélkül, kormányrendeletekben határozzon a megvalósításukról. Legyen szó a Groupama Aréna korszerűsítéséről, a Kopaszi-gáton létesített luxusstrandról vagy éppen a  Fudan Egyetem tervezett budapesti kampusszáról, a kormány számos nagy botrány kiváltó ügyben élt a kiemelt beruházássá minősítés eszközével, annak érdekében, hogy a társadalmi ellenállás ellenére is megvalósíthassa a számára fontos projekteket.

A budai várban összegyűlt civilek a kiemelt beruházások rendszerének építészeti szakértelmet és civil társadalmi érdekeket mellőző elemei, az építkezésekkel járó várható zöldfelület-csökkenés és a Várnegyed ” hatalmi szimbólumként történő átalakítása, irodai munkahelyek létesítése, a jövő nemzedékét súlyosan terhelő emlékezetpolitikai pénzköltés” ellen tiltakoztak. Emellett felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le rendeleti úton megkezdett várbeli beruházásokat.

A tüntetés előtt a Civil Kollégium Alapítvány Rendszerszint műhelye a Huszonkettesek Építészcsoporttal közösen szakmai fórumot is tartott a várban zajló építkezésekről, amelyről a Mérce élőben közvetített. A beszélgetést itt lehet visszanézni:

A felszólalók közt volt V. Naszályi Márta, Budapest I. kerületének párbeszédes polgármestere is. A politikus szerint a kiemelt beruházások rendszere jól tükrözi a magyar önkormányzatiság helyzetét, hiszen a kormány így a helyi önkormányzatok és építési hatóságok döntéseit felülbírálva dönthet jelentős projektekről, azt üzenve ezzel az ott élőknek, hogy nem fontosak számukra az ő érdekeik.

Szerinte az, hogy ezeket a kiemelt beruházásokat titkosítják, az felveti annak a kérdését, hogy végső soron mi a garanciája annak, hogy a kormány egyszer nem dönt úgy, hogy  „atomtemetőt építene a budai vár gyomrába anélkül, hogy erről tájékoztatná az ott élőket”.

Ezt követően kezdetét vette a tüntetés, ahol a résztvevők a rendeleti úton megvalósuló beruházások leállítása mellett arra kérték a Magyar Építészeti Kamarát, hogy hagyjon fel a „nem szól szám, nem fáj fejem” elvet követő működésével és merjen konfliktust vállalni a kormánnyal akkor, amikor az szakmai szempontokat és az építészeti örökséget teljesen figyelmen kívül hagyó beruházásokat akar kivitelezni. Szerintük ez a kiállás nem csak a Várnegyed jelenlegi állapotának megőrzése érdekében,de a jövő építészgenerációiért is kiemelten fontos lenne. A tüntetésről készített élő közvetítésünket itt lehet visszanézni.

 

 

 

 

 

Címlapkép: Tüntetés a Várnegyed beépítése ellen. Fotó: Mérce/ Tremmel Márk