Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

4000 forintos belépődíjat szednek a lágymányosi strandnál, az alpolgármester szerint szabálytalanul

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Szabálytalanul zárta le a SHO Beach üzemeltetője a Lágymányosi-öböl egy részét, és belépőt sem szedhetett volna a strand vendégeitől az érvényes szerződések és szabályozás szerint” – jelentette ki Orosz Anna, Budapest 11. kerületének alpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján. A momentumos politikus párttársával, Tóth Endre budafoki önkormányzati képviselővel számolt be arról, hogy a nemrég megnyitott lágymányosi strandnak mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőnek kellene lennie.

A SHO beach június végén nyílt a Kopaszi-gáton, a strandot a Kopaszi Gát Kft. adja ki, az üzemeltető pedig Koltai Róbert és Pogány Judit fia, Koltai Gábor. A Kopaszi körüli városnegyedért felelős cég a BudaPart. A sajtótájékoztatón Orosz és Tóth a 4000 forintos belépődíjat emlegette, ez azonban csak a legmagasabb árkategória: ennyibe kerül hétvégén egy felnőtt napijegy, ugyanez hétköznap 3200 forint. A „budaparti” lakosoknak (azaz a BudaPart által épített új városnegyed lakóinak), diákoknak és 65 éven felülieknek egy hétvégi jegy 2800 forintba, míg egy hétköznapi 2300 forintba kerül. A 3 és 12 év közötti gyerekek hétvégén 2000, hétköznap 1600 forintért strandolhatnak.

SHO beach a Kopaszi-gáton. / Fotó: Mérce

A kedvezményes és alacsonyabb hétköznapi árakkal együtt is meghökkentő a belépődíj összege, hiszen a Duna-part az összes budapesti lakos, így a kevésbé tehetősek számára is hozzáférhető kellene, hogy legyen. A Momentum helyi politikusainak is ez az álláspontja, Orosz Anna szerint „a Duna mindenkié”.

Ez az elvi kérdésektől eltekintve is igaz a Lágymányosi-öböl esetében: a beruházó ugyanis korábban írásban állapodott meg a kerülettel és a fővárossal is, hogy nem korlátozhatják a Dunához való hozzáférést, tehát az érvényben lévő szerződések szerint mindenkinek ingyenessé kell tenni a strandot.

Orosz Anna elmondása szerint a 11. kerületi önkormányzat még 2016-ban kötött a BudaParttal és a Kopaszi Gát Kft-vel településrendezési szerződést, amely tisztán megfogalmazza, hogy a beruházó kötelezettséget vállalt arra, hogy a strand területét is térítésmentesen használhatják az emberek. Emellett a kerületi építési szabályzat is ellentmond a fizetős strand létrehozásának, mivel az kiköti, hogy az érintett közkertek hozzáférésének korlátozására csak részben, az esti órákban van lehetőség az ott tárolt értékek megóvása érdekében.

Oroszék kedden találkoztak a BudaPart ügyvezető igazgatójával, akinek elmondták, az önkormányzatnak és a városvezetőknek az az álláspontja, hogy nem szabad korlátozni a parthoz a hozzáférést, az embereknek hozzá kell férniük a természeti kincseinkhez, a partjainkhoz, a Dunához, a vizeinkhez, különösen most, amikor egy nyár alatt már a sokadik hőhullámot éljük át. Most várhatóan a hétnek a végéig kitart a hőhullám, ennek fényében a strand üzemeltetője bejelentette, hogy a következő napokban térítésmentesen lehet belépni a területre – mondta Orosz, aki hangsúlyozta, hogy a bejelentésnek ugyan örülnek, de ragaszkodnak ahhoz, hogy hosszútávon és fenntartható módon is biztosítva legyen az ingyenes belépés a strandra.

Tóth Endre kiemelte, hogy ez a strand és a Kopaszi-gát nem egyedi probléma, hanem egy rendszerszintű dolog. „A kiemelt kormányzati beruházások rendszere ezer sebből vérzik” – jelentette ki a képviselő, aki szerint már láttuk, mennyi problémát okoz, hogy elzárják előlünk a vízpartokat, és a szabadstrandok és a nádasok helyén luxusstrandok jönnek létre, amelyek csak egy kiváltságos réteg számára lesznek elérhetők. Tóth szerint rengeteg olyan kiemelt kormányzati beruházás történt az elmúlt években, amely semmibe vette a lakosság érdekeit, márpedig a fejlesztéseknek ezt szem előtt tartva kell megvalósulniuk, a természeti kincseinket pedig mindenki számára elérhetővé kell tenni.

Ennek érdekében a kiemelt kormányzati beruházások rendszerét felül kell vizsgálni, és egy objektív szempontrendszert kell kialakítani azok meghatározásához. Emellett Tóth szerint az önkormányzatoktól elvett építéshatósági jogköröket is felül kell vizsgálni, mivel, ahogy az újbudai strand esete is példázza, ezeket a kormányhivatalok nem minden esetben gyakorolják megfelelően.

Tóth Endre beszámolt arról is, hogy elindítottak egy petíciót annak érdekében, hogy a természeti kincseinkhez való hozzáférést ne lehessen korlátozni, és ingyenessé váljon a Lágymányosi-öbölben létrehozott strand. A petíció ezen a linken érhető el.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük, itt lehet visszanézni:

Címlapkép: SHO beach a Kopaszi-gáton. / Fotó: Mérce