Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a tiltakozás, jövőre is megfelezi a kormány az iparűzési adót

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Belügyminisztériumban ma a tiltakozás ellenére közölték az önkormányzati szövetségekkel, hogy jövőre is megfelezik a főváros egyedüli jelentős saját bevételét jelentő iparűzési adót – közölte Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán szerdán este.

Karácsony beszámolója szerint a vidéki nagyvárosokat vagy kompenzálják, vagy nem, „de a főváros és a kerületek ne is álmodjanak ilyenről”. A főpolgármester számításai szerint idén és jövőre csak ez az intézkedés nagyjából annyi pénzt vesz ki a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek költségvetéséből, amennyit állítólag a Városháza – amelynek felételezett eladásával támadja napok óta Budapest vezetését a Fidesz – ér, azaz közel 40 milliárd forintot.

Mint ismert, októberben beszélt először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparmakamara elnöke arról a javaslatáról, amely szerint be kéne vonni a jövő évi minimálbéremelés többletfinanszírozásába az önkormányzatokhoz befolyó iparűzési adó 50 százalékát, ezzel kompenzálva a vállalkozások megemelkedő bérköltségét, erről itt írtunk bővebben.

Az ez alapján a javaslat alapján született végleges döntéséről tájékoztatta szerdán a kormány az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát, amelyet megelőzően – mint arról a Mércén ma délután beszámlotunk – sajtótájékoztatót tartottak a közszolgálati szakszervezetek és Kiss Ambrus általános főpolgámester-helyettes.

Kiss Ambrus szerint a kormánynak ezzel a lépésével a jövő évtől általánossá válhat az önkormányzatok iparűzési adóbevételének elvétele, amit idén a koronavírus-járvány miatt csupán rendkívüli intézkedésként vezettek be. A főpolgármester-helyettes és a szakszervezetek szerint az a pénz, amit Parragh javaslata alapján jó eséllyel elvonnak az önkormányzatoktól jövőre, a dolgozók béremelésének a fedezete lenne, vagyis lehetett volna.

Boros Péterné, az önkormányzati doglozókat képviselő szakszervezet elnöke szerint „nyugodtan leszögezhetjük, hogy még az eddigi látszólagos érdekegyeztetés is megszűnt a közszférában”. Az MKKSZ elnöke szerint abból, hogy ezt a javaslatot komolyan megtárgyalják a Belügyminisztériumban, látható, hogy az azt benyújtó „hozzá nem értő személy a kormány megrendelésére cselekedett.”

Mint ismert, 2020 végén már „megsarcolta” a kormány az önkormányzatokat, amikor „karácsonyi ajándékként” elvették tőlük az iparűzési adó felét – akkor a kormány nem a minimálbér emelésére, hanem a koronavírus-járvány miatt hátrányba került vállalkozások megsegítésére hivatkozott (ehelyett leginkább a külföldi és NER-es hátterű cégeknek nyújtott további kedvezményeket). Ezt követően a kormány később érdemben csak a fideszes vezetésű településeket kompenzálta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyi iparűzési adó megfelezése 2021-re vonatkozóan azt jelentette, hogy a települési önkormányzatok 220 milliárd forintot, bevételük 9 százalékát, a fővárosi önkormányzatok pedig közel az ötödét, 18 százalékát bukták el.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán