Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy éve folyamatosan csúcstartó a Coca-Cola műanyagszennyezésben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 11 ezer önkéntes bevonásával, 45 ország területén végzett átfogó vizsgálatot a globális károsanyag-kibocsátást monitorozó #breakfreefromplastic Mozgalom, hogy kiderüljön, melyikek a legtöbb műanyag hulladékot kibocsátó cégek.

A Coca-Cola idén sorozatban negyedszerre nyerte el a kétes első helyezést mint a világ legnagyobb céges műanyagszennyezője.

A kutatás során összesen 330.493 műanyagdarabka eredetvizsgálatára került sor, ezeket összesen 7.762 anyavállalathoz sikerült visszavezetni. A legnagyobb műanyagszennyezők 2021-ben a Coca-Cola után a Pepsi, az Unilever, a Nestlé, a Procter & Gamble, a Mondelēz International és a Philip Morris International, de feltűnik még a listán a Danone és a Colgate-Palmolive is.

Az ENSZ Klímakonferenciájának (COP26) kezdetére időzített jelentés szerint a cél az, hogy a nagy cégeket el lehessen számoltatni a szennyezőanyag-kibocsátásuk kapcsán, tekintve, hogy a műanyag is fosszilis anyagokból készül, és az egyszer használatos műanyagtól való globális függés jelentősen hozzájárul a klímakatasztrófához.

Annak ellenére alakult így a műanyag-kibocsátás, hogy tavaly szeptemberben a három cég, a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo még nyilvános fogadalmat tett, hogy csökkenteni fogják a műanyagszennyezésüket, ahogyan erről akkor mi is beszámoltunk. A kritikusok viszont már akkor felhívták arra a figyelmet, hogy ezek az óriásvállalatok lobbitevékenységei ellentmondanak ennek a nyilvános fogadalomnak, mivel folyamatosan olyan törvények ellen lobbiznak, amely visszaszorítaná a műanyagok gyártását és újra bevezetné a visszaváltható üvegek rendszerét.

Ráadásul a fogadalmuknak az is ellentmond, hogy a tavaly januári davosi fórumon a Coca-Cola fenntarthatóságért felelős ügyvezetője még azt állította, hogy nem vezethetik ki a műanyag palackokat, mivel a fogyasztók nagyon is kedvelik azokat, mert könnyűek és újra lezárhatók.

Mindeközben a világ karbonkibocsátásának 80 százalékáért felelős 20 legnagyobb gazdasággal rendelkező ország (G20) Rómában tartott csúcstalálkozót, ahonnan a tervek szerint testületileg átvonulnak majd képviselőik a Glasgowban ma kezdődött COP26 ENSZ-klímakonferenciára. A legnagyobb kibocsátók között van az Egyesült Államok, Kína, Németország, India és Brazília is.

A római találkozó szombati első napján olyan témák mentén folytak a tárgyalások, mint az egészségügy és a gazdaság állapota, a klíma és a környezet megőrzésének témája vasárnapra maradt. A klímakutatók és -aktivisták várhatóan igen csalódottak lesznek a találkozó kimenetelétől, tekintve, hogy az eddig kiszivárgott megállapodás-tervezetek igen csekély előrehaladást mutatnak a szennyezés visszafogásában.