Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Coca-Cola a világ elsőszámú műanyagszennyező cége

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Coca-Colát újfent a világ elsőszámú műanyagszennyezőjeként nevezte meg egy évente elkészülő – a Break Free From Plastic szervezet által készített – tanulmány, immáron harmadik éve.

A tanulmány 55 nemzetállamot vizsgált, ebből 51 állam területén volt a leggyakoribb műanyagszemét a Coca-Colához köthető. A kutatók több mint 13 000 Coca-Colához köthető műanyagdarabot találtak tengerpartokon, folyókban, parkokban stb. Ez a szám kb. annyi, mint amennyi műanyagdarabot összesen találtak második és harmadik legrosszabb szennyezőtől, a Nestlétől (∼8000) és a PepsiCotól (∼5000). A tanulmány során egyébként több mint 350 ezer műanyagdarabot találtak, amelynek 63%-át tudták egy márkához kötni, eredetét beazonosítani.

Pedig szeptemberben a három cég, a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo még nyilvános fogadalmat tett, hogy csökkenteni fogják a műanyagszennyezésüket. A kritikusok viszont már akkor felhívták arra a figyelmet, hogy ezek az óriásvállalatok lobbitevékenységei ellentmondanak ennek a nyilvános fogadalomnak, mivel folyamatosan olyan törvények ellen lobbiznak, amely visszaszorítaná a műanyagok gyártását és újra bevezetné a visszaváltható üvegek rendszerét. Ráadásul a fogadalmuknak az is ellentmond, hogy a januári davosi fórumon a Coca-Cola fenntarthatóságért felelős ügyvezetője még azt állította, hogy nem vezethetik ki a műanyag palackokat, mivel a fogyasztók nagyon is kedvelik azokat, mert könnyűek és újra lezárhatók.

A tanulmányt készítő Break Free From Plastic kampány-koordinátora, Emma Priestland úgy nyilatkozott: „A világ legszennyezőbb vállalatai azt állítják, hogy keményen dolgoznak a műanyag szennyezés felszámolásán, de ehelyett továbbra is csak árasztják a káros, egyszer használatos műanyag csomagolásaikat.”

Kutatások szerint a tengerben lévő műanyag darabok száma megduplázódhat 2040-re, és ezért különös felelősség terheli majd a Coca-Colát, amely a PepsiCoval, a Nestlével és az Unileverrel egyetemben évente félmillió tonnányi műanyagszemetet bocsát ki az óceánokba.

 

 

 

Címlapkép: Pikist