Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járványügyi korlátozások miatt fehérek és gazdagok exkluzív bulija lesz a glasgow-i klímacsúcs

Ez a cikk több mint 2 éves.

A világ országainak küldöttei és vezetői hírességek és nagyvállalatok vezéreinek társaságában vitathatják majd meg a vasárnap kezdődő, a bolygó jövője szempontjából kritikus jelentőségű, kéthetes glasgow-i ENSZ-klímacsúcson (UN Climate Change Conference of the Parties, azaz COP26), hogy mit kezdünk a globális felmelegedéssel, a leginkább érintetteknek azonban alig lesz képviselete a csúcstalálkozón – állítják nemzetközi klímaaktivisták a The Guardian szerint.

A Cop26 Koalíció nevű brit székhelyű ernyőszervezet – amely amely a bennszülött mozgalmakat, a kiszolgáltatott közösségeket, a szakszervezeteket és a klímasztrájkolókat képviseli a klímacsúcson  – szerint tagjaik és képviselőik majd’ kétharmada végül feladta a Skóciába utazás lehetőségét a vízum- és akkreditációs problémák, a Covid-elleni védőoltásokhoz való hozzáférés hiánya, a folyton változó utazási szabályok, valamint a szűkös és drága szálláslehetőségek miatt.

A szervezet bevándorlási igazgatója szerint noha az így otthon maradók pontos számát nehéz megbecsülni, a klímakatasztrófa hatásai által sokkal inkább érintett globális Dél képviselőinek – megfigyelők, aktivisták, civilek – ezreit rekesztik ki a részvételből ezek a szabályok:

„Ők azok,  a válság frontvonalában élők hangját hallatták volna, de akiket végül nem fogunk hallani a csúcstalakozón.  Így várhatóan a globális északi országok minimális elszámoltathatóság mellett hoznak döntéseket a legkevésbé felelős, de a leginkább érintett országokról, és ez szembemegy mindennel, amiért eredetileg a Cop létrejött”

– fogalmazott a The Guardian szerint Rachel Osgood.

A Cop26 Koalíció az alábbi fő okokat látja a több ezer érintett részvételének meghiúsulása mögött:

  • Az Egyesült Királyság Belügyminisztériumának „barátságtalan hozzáállása” a globális Dél országaiból, különösen az Afrikából érkezőkkel szemben, ami sok vízum elutasításához vezetett.
  • Az Egyesült Királyság ugyancsak nem tett eleget azon ígéretének, miszerint minden küldöttnek kínál Covid-oltást (mint ismert, a világ szegényebb országaiban az első oltásokhoz való hozzáférés is komoly nehézségekbe ütközik, ezért a WHO augusztus végén arra szólított fel, hogy egészséges embereknek lehetőleg ne kínáljanak fel harmadik oltást a fejlett országokban).
  • Folyamatosan változnak a járványügyi szabályok az Egyesült Királyságba belépők számára, az Egyesült Királyság vörös listáján pedig éppen e hónaptól kezdve számos olyan ország szerepel, amelyeket a klímaválság a leginkább sújtot. Emiatt sokak számára költséges és bonyolult útvonalakat kellett keresni Glasgow-ba harmadik országokon keresztül.
  • Akut férőhelyhiány is kialakult a skót főváros szálláshelyein. Az aktivisták ezért létrehoztak egy „homestay hálózatot”, hogy megpróbáljanak a klímacsúcsra érkezőknek szabad szobákat találni, de azt mondják, így is több ezren vannak a várólistán.

A klímacsúcs szóvivője szerint az Egyesült Királyság kormánya „fáradhatatlanul dolgozik” a skót kormánnyal és az ENSZ-szel közösen annak érdekében, hogy „egy hozzáférhető és biztonságos” csúcstalálkozót tartsanak. Hozzátették, hogy Glasgow-ban, Edinburgh-ban és a környező területeken elérhető szállodai szobák körülbelül egyharmadát biztosították, méltányos áron elérhetővé téve azokat, és felajánlották, hogy finanszírozzák a vörös listás országokból érkező regisztrált küldöttek karantén-szállodai tartózkodását, és hogy oltsák be az oltatlan akkreditált küldötteket.

A klímaaktivisták szerint azonban a globális Délről utazni vágyók helyzete így is szörnyű. Rachel Osgood szerint néhány olyan ország küldöttei – beleértve a hivatalos küldötteket és megfigyelőket is – számára, ahol leginkább érezhetőek az éghajlatváltozás negatív hatásai, egyáltalán nem tudták  biztosítani a beutazást. A Cop26 Koalíció egy másik tgja, Asad Rehman szerint

„a Cop26 túlnyomórészt a fehéreké és gazdagoké lesz idén. Az ENSZ klímatárgyalásai mindig kirekesztőek, de az idén ennek a csúcstalálkozónak a logisztikája kivételesen rosszul sikerült. A válság által leginkább érintetteket minden szinten rendszerszinten elhallgatták és kirekesztették.”

(The Guardian)

Címlapkép: ENSZ