Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a WHO szerint sem „luxus” a harmadik oltás, szakértők szerint novemberre várhatóak a súlyos esetek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy tűnik, egyre több szervezet kezd felkészülni a negyedik hullámra – az eddigiekkel ellentétben már az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és az ELTE TTK Fizikai Intézet tanszékvezetője is novemberre jósolja a súlyos koronavírusos megbetegedések számának emelkedését.

Harmadik oltás

Míg a WHO eddig kifejezetten ellenezte a harmadik oltást, arra hivatkozva, hogy a szegényebb régiókba így csak még kevesebb vakcina jutna, fokozva az oltakozási egyenlőtlenségeket.

Mostanra viszont azt ajánlják, hogy az idősebbek, illetve egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetett emberek számára kifejezetten előnyös a harmadik oltás, így arra „nem szabad luxustermékként tekinteni”, írja a HVG.

Novemberre regisztrálhatnak több súlyos esetet

Vattay Gábor, az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője szerint november környékére terhelhetik le a kórházakat a covid-fertőzöttek. Mindez a legfrissebb  izraeli kutatásból következik, ami szerint az oltások öt hónap után már nem védenek eléggé – a hazai lakosság nagy része áprilisban, májusban vagy júniusban kapta meg oltását, így a legtöbben október-novemberre veszítik el védettségüket, ha nem kérik a harmadik adagot.

A tanszékvezető szerint ezért nem robbant be a járvány még az augusztus huszadikai ünnepségek után, ugyanis még elég sokakat véd az oltás. Vattay szerint a legfrisebb adatok alapján vált világosság, hogy nem a delta variáns megjelenése okozza a problémát, hanem az, hogy az oltás nyújtotta védettség sokkal gyorsabban tűnik el, mint amit addig feltételeztek. A Pfizer vakcinája például  4 hónapig megbízhatóan véd a fertőzéstől és a terjesztéstől – beleértve a delta variánst is – de a 6. hónapra már csak kevésbé véd a megfertőződéstől és a vírus továbbadását sem gátolja. (Népszava)

Az ELTE-n kötelező lesz maszkot hordani

Egy héttel e félév megkezdése előtt újabb központi szabályozást adott ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem járványügyi testülete. Az egyetem eddig is szorgalmazta, hogy a diákok felvegyék az oltást, ám most kötelezően el is várják, a beoltottsághoz előnyöket, az oltatlansághoz hátrányokat kapcsolva, írja az Eduline.

Ezen felül az egyetem a tanév elején felméri az egyetemi polgárok átoltottságának a szintjét – mindenki, akinek van caesar-azonosítója (azaz egyedi kódja az egyetemhez) anonim kérdőívet kap majd, ezt pedig hetente újra megteszik az aktuális adatok felméréséhez – áll az egyetem tájékoztatójában.

A tanévet továbbra is jelenléti formában kezdik meg, a közösségi terekben kötelező lesz maszkot hordani, az egyetemi rendezvényeken pedig csak védett személy vehet részt.

Több nagyváros szennyvizében is intenzíven van jelen a koronavírus

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint határozott növekedésnek indult a vírus koncentrációja a múlt héten. A mérések növekedést mutattak a budapesti agglomeráció vizsgált városaiban (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), illetve Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szombathelyen is.

A mért koncentrációk tíz mintavételi hely esetében (Budapest mindhárom szennyvíztisztítója, a vizsgált agglomerációs települések közös mintája, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged és Szombathely) a mérsékelt, míg a többi vizsgált település (12 város) esetében az alacsony kategóriába esnek. (Népszava).

A kormány mindezek ellenére továbbra is kitart két presztízsrendezvénye, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a vadászati kiállítás terv szerinti megrendezése mellett.

A tömegrendezvények várhatóan látogatók ezreit vonzzák a világ számos országából, ez pedig a fertőzések számának a jelentős megugrásával járhat, ami a rákövetkezendő hetekben még akkor is komoly nyomást helyezhet az egészségügyi ellátórendszerre, ha a kormánynak sikerül felpörgetnie az oltási kampányt.

Kedden reggel egyébként 5 millió 755 ezer a beoltottak, 110 az új fertőzöttek száma, és elhunyt egy beteg a koronavirus.gov.hu közlése alapján.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila