Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok szerint a kormány béremelési ajánlata megalázó, annak hatszorosára lenne szükség

Ez a cikk több mint 2 éves.

Legalább 30%-os béremelésre lenne szüksége a pedagógusoknak ahhoz, hogy a pályakezdő fiatalok bérét felzárkóztassák, a pedagógusok elvándorlásának megakadályozására pedig 60-70%-os béremelésre lenne szükség a kormány 10%-os ajánlatával szemben – nyilatkozta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Spirit FM-nek. A pályakezdő pedagógusok száma 8000-ről csupán 2000-re csökkent az elmúlt három évben, figyelmeztetett a szakszervezeti vezető.

A kormány 10%-os béremelési ajánlatát „nevetségesnek” és „megalázónak” nevezte az alelnök, felhíva arra a figyelmet, hogy ekkora mértékű béremeléssel egy öt éve a pályán dolgozó pedagógus fizetése még mindig csak a garantált bérminimumnak felelne meg. A PSZ alelnökét meglepte az Ipsos nemzetközi felmérése, miszerint a magyarok az orvosokban, tudósokban és a tanárokban bíznak meg leginkább, mivel a magyarországi pedagógusok sok panaszt kaptak, mert nem tudtak megfelelően áttérni a digitális oktatásra. Totyik elismerte, hogy valóban voltak problémák az online oktatásra való áttéréskor.

Totyik Tamás szerint Orbán Viktor miniszterelnök is csatlakozott a pedagógusellenes hangulathoz, amikor a bértárgyalások során azt sugallta, hogy a pedagógusok nem dolgoznak annyit, amennyit a kormány elvárna tőlük.

A PSZ alelnöke szerint a tapasztalatok azt mutatják, minél kisebb egy település, annál jobban tudja a helyi közvéleményt befolyásolni egy pedagógus, és ezért nem véletlen, hogy a politika igyekszik a pedagógusokra nyomást gyakorolni és egy-egy iskolaigazgató megválasztásakor politikai szempontokat érvényesíteni.

Ami a járványt illeti, a szakszervezet továbbra is hiányolja a rendszeres tesztelést az iskolákban. Totyik szerint romlik a vírushelyzet az iskolákban, egyre több osztálynak kell átállnia tantermen kívüli oktatásra.

A pedagógushiány, az alacsony bérek és a magas munkaterhek miatt nemrég a két nagy pedagógusszakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösen kezdeményezett sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Az első sztrájktárgyalás kudarcba fulladt, a szakszervezetek szerint a kormány „slendriánsága” miatt.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly