Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brutálisan oszlatta a rendőrség a lehetetlen helyzetbe hozott trieszti dokkmunkások tüntetését

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfőről keddre virradó éjjel is folytatódtak a rendőrségi rajtaütések Triesztben, ahol a hatóságok hétfőn kirívóan erőszakos módon oszlatták fel a péntektől kötelezővé tett COVID-oltás és a zöldkártyás rendszer miatt sztrájkoló dokkmunkások és támogatóik tüntetését.

Az alábbi felvételeken látszik, hogy rohamrendőri erőkkel oszlatják a szombat óta tartó tüntetések résztvevőit, akik közül többen a hétfői rendőrattak után is az utcákon voltak, míg reggel Trieszt főterén is rengetegen vettek részt a békés tiltakozáson.

 

 

A nap során pedig a vízágyús oszlatás is újraindult.

 

A jelentős részben bevándorlókból álló trieszti dokkmunkások azután léptek sztrájkba, hogy a kormányzat péntektől bevezette a dolgozók kötelező oltását.

Magyarországon is várható hasonló?

Ugyanilyen nem, hasonló azonban elképzelhető. A egyelőre nem mutatnak arra utaló jelek hogy a kormány kötelezővé tenné valamennyi dolgozó számára a védőoltás felvételét, azonban azt már belengették, hogy amennyiben úgy látják jónak, be is vezethetik, ahogy az egészségügyi dolgozók esetében meg is tették – bár valószínűleg nem fogják, mert a miniszterelnök szerint nem venné be az emberek gyomra. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az Alkotmánybíróság szerint nem diszkrimináció az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők megkülönböztetése.

A trieszti dokkmunkások a szombati, országos tüntetésekkel párhuzamosan léptek sztrájkba a kötelező oltás elleni tiltakozásképp, ami a munkások jelentős részét lehetetlen helyzetbe hozza, tekintve hogy az oltatlanok számos hátrányt kénytelenek elszenvedni, többek között végkielégítés nélkül kirúghatják őket. A Reddit témával foglalkozó csatornája és számos Twitter-csatorna beszámolója alapján számosan támogatták a tiltakozó munkásokat, étellel és egyéb ellátmánnyal segítve őket.

A nagyjából 1 000, jelentős részben bevándorló hátterű munkásnak mindössze mintegy ötöde van beoltva, azonban a beszámolók szerint többnyire a beoltottak is szolidaritást vállalnak kollégáikkal, közösen pedig sikeresen bénították meg Olaszország legfontosabb kereskedelmi kikötőjének a forgalmát.

A jelentős gazdasági kiesést okozó tiltakozó akciót azonban a rendőrség nem nézhette szó nélkül, így hétfőn a sztrájkoló és tüntető munkások, valamint támogatóik brutális oszlatásába kezdett a kikötőben.

Mindezt úgy, hogy a kikötő területe elvileg nemzetközi felségterületnek számít, így az olasz rendőrség alapesetben nem léphet fel a területen. Ennek ellenére a beszámolók alapján a tenger felől közelítő rendőri erők jogszerűtlenül a békésen tiltakozó sztrájkolók oszlatásába fogtak vízágyúkkal és könnygázgránátokkal, majd sikeresen kiszorították őket a kikötőből. Az alábbi videókon az ülve tiltakozó dokkmunkások láthatók.

 

 

A könnygázt lövő helikoptereket is bevető rendőrség nemcsak a békésen tiltakozó dokkmunkásokat valamint a velük szolidáris tüntetők tömegeit oszlatták a jól bevált vízágyús-könnygázgránátos módszerrel, de a helyszíni beszámolók és felvételek tanúsága szerint véletlen áldozatokat is szedtek. Mint az alábbi felvételeken is látható, többek között egy iskolát is sikerült eltalálni könnygázzal, tanítási időben.

 

A nap folyamán számos alkalommal vetettek be tömegoszlató fegyvereket, a helyi kommentárok szerint jellemzően indokolatlan agressziót alkalmazva a kormány kirívóan szigorú szabályozása ellen tiltakozókkal szemben.

 

 

A városközpontba visszaszorított tüntetések kedden is folytatódnak, több ezer ember részvételével, akik nem értenek egyet a kormány drákói oltási szigorával, mellyel elvileg választás elé állítja az embereket, ez a választás azonban egyúttal azt is jelenti: meg kívánják tartani a megélhetésüket, vagy sem.

A trieszti mellett blokád alá vonták a munkások a genovai kikötőt is.

 

Szimpátiatüntetések voltak emellett Anconában,

 

Torinóban,

 

valamint Veronában is.

 

A dolgozók számára kötelező COVID-oltás miatt Olaszországban egyszersmind csaknem ötmillió ember vált munkanélkülivé. Az elhibázott koncepciót széleskörű társadalmi egyeztetés nélkül vezették be, a társadalmi elutasítottsága pedig kirívóan magas – holott kiváltképp Észak-Olaszországban a társadalomnak személyes tapasztalatuk van a koronavírus-járvány pusztításával kapcsolatban. Mindazonáltal ez nem magyarázhatja a kormány diktatórikus intézkedéseinek jogosságát.

A szankciók nemcsak a dokkmunkásokat sújtották. A beszámolók szerint számos közszolgáltatás is akadozik: így több helyen a tömegközlekedés, de tűzoltó-szervezetek is sztrájkot hirdettek. Emellett a rendőrségtől tízezrével távolították el az oltatlanokat, a szabály életbe lépésekor rakva őket az utcára a laktanyákból.

Címlapkép: Massimo / Twitter