Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntettek Rómában a fasizmus ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egy héttel azután, hogy szélsőjobboldali csoportok megtámadták a római Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) szakszervezeti központját, több tízezren tüntettek az olasz fővárosban a fasizmus ellen. A szombati tüntetés résztvevői egyúttal a Forza Nuova (FN) szélsőjobboldali párt betiltását is követelték.

„Elég legyen a fasizmusból: a munkáért, a részvételért és a demokráciáért” – ezzel a szlogennel hirdették meg a CGIL, a CISL és az UIL szakszervezeti konföderációk által szervezett rendezvényt, amelyen legalább 50 ezer ember vett részt.

Az antifasiszta tüntetés felvonulói „Le a fasizmussal!” feliratú molinóval vonultak utcára.

A tüntetésre azután került sor, hogy a múlt héten zavargások törtek ki az olaszországi járványszabályzat kiterjesztését ellenző megmozduláson. A szélsőjobboldali Forza Nuova párt és más ultrajobboldali csoportok tagjai megtámadták a CGIL székházát és az I. Umberto kórház ambulanciáját. Utóbbit negyven tüntető rohamozta meg, mivel a rendőrség oda szállította az egyik elfogott, és megsérült társukat. A roham során több ápoló is megsérült, egy nővér súlyos fejsérülést szenvedett, miután egy tüntető üveggel fejbeütötte. A rendőrség letartóztatta a szélsőjobboldali párt több tagját, köztük a párt vezető képviselőit, Roberto Fiorát és Giuliano Castellinót. Castellino korábban az AS Roma labdarúgócsapat ultráinak egyik vezéralakja volt.

A tegnapi antifasiszta tüntetésen Maurizio Landini szakszervezeti titkár elmondta, hogy ideje véget vetni a „politikai erőszaknak”. „A neofasiszta csoportokat azonnal be kell tiltani”, jelezte. Egy másik felszólaló, Margherita Sardi arra figyelmeztetett, hogy a közoktatásban hangsúlyosabb szerepet szükséges szánni az antifasiszta oktatásnak.

 

A Demokrata Párt, amely a szakszervezeti központ és a kórház feldúlása után az FN betiltását követeli, közölte, hogy már 100 000 ember írta alá a petíciót.

Az olasz politikusok jelenleg a párt feloszlatásáról tárgyalnak. A gyűlésen Luigi Sbarra, a CISL főtitkára arra szólított fel a pártokat, hogy a neofasiszta és neonáci szervezetek felszámolását sürgessék meg.

Olaszországban szombaton megemlékeztek a 78 évvel ezelőtti náci razziáról is, amely során Rómából 1000 zsidót deportáltak az auschwitzi megsemmisítő táborba.

A Forza Nuova egy 1997-ben alapított ultrajobboldali neofasiszta párt, amelynek programjában az abortusz betiltása és a bevándorlás megállítása is szerepel. Az FN a politikai, faji vagy vallási okokból történő gyűlöletkeltést büntető törvények hatályon kívül helyezését követeli. Az olaszországi közvélemény-kutatásokat hosszabb ideje uralják a szélsőjobboldali pártok. Bár az FN támogatottsága nem éri el az 1 százalékot, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni pártja, az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) vezetik a felméréseket.

(Spiegel, MTI, Euronews, La Repubblica, Il Manifesto)
Címlapkép: Twitter