Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Nem jobb-e most egy Márki-Zay, mint holnap egy Orbán Viktor?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnap délután Márki-Zay Péter újabb kampányrendezvényt tartott a Madách téren, ugyanis a mai napon elindult az előválasztás második fordulója, amiben már csak a hódmezővásárhelyi polgármester és Dobrev Klára vannak versenyben.  Az eseményen több ellenzéki politikus is felszólalt, köztük Hadházy Ákos és Szél Bernadett a Momentum képviseletében, valamint Karácsony Gergely is kiállt a színpadra. A főpolgármester immár a hódmezővásárhelyi jelölt támogatását kérte  a jelenlévőktől. Az esemény végén maga Márki-Zay is színpadra lépett és megpróbálkozott politikai ajánlatot tenni a baloldali szavazóknak.

A rendezvényen Botka László, az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltjének és Szeged polgármesterének támogatói levelét is felolvasták. Botka szerint Orbán legyőzéséhez szükség van a „hitüket vesztett rendszerkritikus civilekre is”, ennek a tábornak összefogására pedig úgy véli, Márki-Zay a legalkalmasabb.

,, Ami most történik az egy szelíd forradalom, hogy újraegyesítjük és felszabadítsuk Magyarországot”– kezdte szónoklatát Karácsony Gergely. Szerinte Magyarország akkor lesz közös ország, ha olyan emberek is képesek együttműködni akik különböző világnézeteket képviselnek. A főpolgármester ezt követően európai demokratának és államférfinak nevezte Márki-Zayt. Hozzátette, a visszalépés számára is fájdalmas volt, de most azért támogat egy jobbközép politikust, mert úgy véli, a baloldali politika sem fog megvalósulni akkor, ha Orbán Viktor marad hatalmon.

„Mi nem nemet akarunk mondani, hanem igent valami másra. „ Karácsony kijelentette, azért nem támogatja Dobrev Klára jelöltségét, mert szerinte csak akkor lesz esély a változásra, ha egy olyan politikai ajánlatot tesznek, amely nemcsak a NER-t hanem az elmúlt harminc év politikáját is visszautasítja. Ezt követően a főpolgármester a baloldali választóknak feltette a kérdést,

,,Nem ezerszer jobb-e most egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor?”

Márki-Zay viszonozta Karácsony államférfizését, majd arra buzdította szavazóit, hogy hozzá hasonlóan lépjenek be a főpolgármester által indított 99 Mozgalomba. A miniszterelnök-jelölt folytatta az állam- és nemzetegyesítés narratíváját, és egy meg nem nevezett kutatásra hivatkozva győzelmet jósolt az általa vezetett összefogás számára.

,,Miért kérem én a baloldali szavazatokat is?”– tette fel a kérdést Márki Zay. A polgármester tisztában van a baloldali és a liberális szavazók vele szemben megfogalmazott kritikáival, ám szerinte a köztük lévő különbségek csak stílusban vannak és nem célokban. Kihangsúlyozta a családi pótlék és a nyugdíjemelés szükségességét, valamint támogatná az állami szektorban dolgozók és a rendőrök béremelését is. Hozzátette, a bérlakásprogramot ő is meg szerette volna valósítani a fecskelakás programmal együtt.

,,A hajléktalanokat a saját zsebemből etetem Hódmezővásárhelyen” – jelentette ki Márki-Zay, amivel valószínűleg szociális érzékenységét akarta kihangsúlyozni a baloldali szavazók felé, de egyúttal mintha a galambokhoz hasonlította volna a lakhatási szegénységben élő embereket. A jelölttől megszokott paternalista megfogalmazás akkor is visszaköszönt, mikor arról beszélt, hogy nem gondolja, hogy lett volna polgármester aki nála többet tett volna a roma felzárkóztatásáért.

A baloldali szavazóknak szánt ajánlatát a keresztény konzervatív politikus azzal zárta,

,,Jézus Krisztus is baloldali ember volt.”

 

Karácsony Gergely pénteken  jelentette be a Kossuth téren, hogy visszalép az előválasztás második fordulójából  Márki-Zay Péter javára. A döntést egyhetes huzavona előzte meg a két jelölt között, ahol a második fordulóban először együtt akartak indulni, majd miután ezt az OEVB és a Civil Választási Bizottság is megvétózta, sokáig úgy tűnt, hogy Márki-Zay fog visszalépni a főpolgármester javára. Csütörtök délután a Momentum is bejelentette, hogy Márki-Zay Pétert támogatják az előválasztás második fordulójában, ugyanis csak vele tudják elképzelni a kormányváltást.

Címlapkép: Mérce