Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Erdoğant támogató szélsőjobboldali Szürke Farkasokat terrorszervezetté nyilvánítanák az USA-ban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szeptember végén az USA Kongresszusa elfogadott egy törvényt, ami felszólítja a külügyminisztert, vizsgálja meg, hogy a török Szürke Farkasok nevű szélsőjobboldali szervezet terrorszervezetté nyilvánítható-e. Ha a szenátus is jóváhagyja a törvényt, akkor egy sor európai ország mellett az Egyesült Államok is komolyabb szankciókat vezethet be Recep Tayyip Erdoğan török elnök ultranacionalista szövetségesei ellen.

A több szélsőséges csoportot magában foglaló, Törökországon kívül is igen aktív Szürke Farkasok ideológiája a „török faj” és a török nemzet felsőbbrendűségén, valamint a Balkántól Közép-Ázsiáig terjedő, pántörök állam létrehozásának álmán alapul, tagjai rendszeresen követnek el támadásokat különböző egyének vagy csoportok ellen, akiket Törökország ellenségeinek vélnek.

2019 óta több EU-tagállam is szankciókat kezdett el bevezetni a Szürke Farkasok ellen. 2019 elején az osztrák belügyminisztérium betiltotta a szervezet jelképeinek  – zászlajának és kézjelének – használatát, egy polcra téve őket ismertebb terrorszervezetekkel, mint a Hamász vagy a Hezbollah.

Tavaly nyáron Mérce is tudósított arról az eseménysorozatról, amelynek során a fasiszta csoport tagjai az osztrák fővárosban napokon keresztül követtek el erőszakos provokációkat a helyi kurd kisebbség és az őket támogató baloldali csoportok ellen. A támadások Bécs Favoriten negyedében történtek, az első egy kurd feminista tüntetés ellen irányult, a második pedig egy baloldali közösségi házat célzott meg. A támadások ellen a kurdokkal szolidáris bécsi Antifa akkor tüntetést szervezett, melynek során kisebb összecsapások zajlottak a baloldali tüntetők és a Szürke Farkasokat támogató ellentüntetők között, több rendőr is megsérült, kilenc embert pedig letartóztattak.

A Szürke Farkasok török fasiszta csoport tagjai farkasfejet formálnak a kezükkel Bécsben 2020.06.25-én. Forrás: Twitter

Sebastian Kurz osztrák kancellár akkor bekérette Ozan Ceyhun ausztriai török nagykövetet, miután napokon át folyamatosan utcai erőszakba torkolltak azok a tüntetések, amelyeket eredetileg a helyi kurd lakosok szerveztek a török állam által Szíriában elkövetett légicsapások miatt.

A Szürke Farkasokkal szimpatizált az a támadó is, aki idén nyáron besétált a Népek Demokratikus Pártja (HDP) izmiri székházába, ahol Deniz Poyraz, a párt egyik alkalmazottjának családtagja épp egyedül tartózkodott. A támadó, Onur Gencer túszul ejtette a 38 éves nőt, majd, miután a rendőrség legalább negyedórán keresztül már a helyszínen tartózkodott, lelőtte. Gencer ezt követően megadta magát a rendőrségnek, Poyraz belehalt a sérüléseibe.

A HDP társelnöke, Mithat Sancar szerint a merénylő tömegmészárlásra készülhetett, mivel a támadás időpontjában eredetileg egy 40 fős pártgyűlés lett volna, amit az utolsó pillanatban tettek át másik időpontra.

2020 folyamán Franciaország szélsőségesen erőszakos jellege miatt gyakorlatilag betiltotta a Szürke Farkasokat, miután a csoport tagjai megtámadtak egy örmény származású polgárt, illetve megrongáltak egy emlékművet, amit az örmény népirtás áldozatainak emeltek korábban.

Ezeken az államokon felül jelenleg EU-s szinten is zajlik a csoport terrorszervezetté nyilvánításának folyamata, Németországban és Hollandiában szintúgy.

(Ahval News)