Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merényletet követtek el a kurd HDP egyik székháza ellen, egy halálos áldozata volt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön egy fegyveres férfi besétált a törökországi kurd Népek Demokratikus Pártja (HDP) izmiri székházába, ahol Deniz Poyraz, a párt egyik alkalmazottjának családtagja épp egyedül tartózkodott. A támadó, Onur Gencer túszul ejtette a 38 éves nőt, majd, miután a rendőrség legalább negyedórán keresztül már a helyszínen tartózkodott, lelőtte. Gencer ezt követően megadta magát a rendőrségnek, Poyraz belehalt a sérüléseibe.

A HDP társelnöke, Mithat Sancar szerint a merénylő tömegmészárlásra készülhetett, mivel a támadás időpontjában eredetileg egy 40 fős pártgyűlés lett volna, amit az utolsó pillanatban tettek át másik időpontra. „A terv nyilvánvaló. Tömegmészárlást akartak” – mondta.

A kurd párt csütörtök esti közleményében egyértelműen a török kormányt hibáztatta a gyilkosságért.

„A HDP-t, különösen a 2015. június 7-i választások óta súlyos politikai támadások érik az AKP-kormány részéről. Rendőrségi műveletekkel, őrizetbe vételekkel és letartóztatásokkal, valamint fizikai támadásokkal is szembesültünk, amelyeket szélsőjobboldali tömegek követtek el a kormány irányításával vagy provokációja következtében. Több ezer párttagot, vezetőt és polgármestert vettek őrizetbe és tartóztattak le ebben az időszakban, és súlyos fizikai támadások történtek a kormány HDP-vel szembeni kriminalizálási politikájának következményeként” – áll a közleményben.

A párt emellett kiemelte, hogy az izmiri székházuk már egy hónapja rendőrségi megfigyelés alatt áll, mivel egy helyi család állítása szerint a többek közt az Európai Unió által is terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elrabolta a gyereküket. Ennek ellenére a hatóságok mégse avatkoztak közbe időben. A HDP közleménye azt is megemlíti, hogy nem véletlen, hogy a támadás az úgynevezett „Kobáni-per” idején történt.

Az említett per ez év márciusában kezdődött, a vád szerint a HDP a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) legális szárnyaként működik Törökországban; valamint a 2014-ben Észak-Szíriában, a szír-török határhoz közeli, Rojava népállambeli Kobáni város ostromakor kitört, egyes források szerint 53 halálos áldozattal járó zavargásokért teszi felelőssé a kurd pártot.

A HDP 108 tagja és képviselője vádlott a perben, közülük 28-an már börtönben vannak.

A HDP korábbi vezetőjét, a 108 vádlott egyikét, Selahattin Demirtaşt is meghallgatták májusban, aki a bíróság előtt azt mondta, a per nem más, mint „politikai bosszú” a HDP ellen. Demirtaş korábbi társelnökével, Figen Yüksekdağ-al együtt 2016 novembere óta börtönben van, ennek ellenére 2018-ban indulhatott az elnökválasztáson. A kampányát a börtönből folytatta, és a szavazatok 8,4%-át sikerült megszereznie. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2020 decemberében hozott ítélete szerint Törökország törvényellenesen tartja a politikust börtönben és elrendelte azonnali szabadon engedését. Ezt a török igazságszolgáltatás eddig nem volt hajlandó megtenni.

Demirtaşt és Yüksekdağot terrorizmus vádjával tartóztatták le, miután még a sikertelen 2016-os törökországi puccskísérlet előtt, májusban számos más párttársukkal együtt parlamenti mentelmi jogukat felfüggesztették. Hasonló vádakkal jelenleg a HDP vezetőinek és tagjainak ezrei vannak börtönben Törökországban, számos párttag és más baloldali szervezetek vezetői is emigrációba kényszerültek az elmúlt években az aktív politikai üldözés miatt. Ennek nyomán a politikai ellenzék azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy politikai üldözés, és a tőle eltérő vélemények elfojtása céljából él vissza az ország szigorú terrorizmus-ellenes törvényeivel.

A csütörtöki merénylet elkövetője, a 27 éves Onur Gencer korábban egészségügyi dolgozó volt, és állítása szerint önállóan cselekedett. Helyi sajtóértesülések szerint Gencer azt állította, hogy Szíriában szolgált, és a közösségi médiában képeket osztott meg arról, hogy Kalasnyikov puskákkal pózol, valamint a török fasiszta csoport, a Szürke Farkasok kézjelét mutatja.

Az Igazság és Fejlődés (AKP) kormánypárt közleményben ítélte el a merényletet, „provokációnak” nevezve, amelynek célja a török béke és biztonság megzavarása.

A merényletet követően a HDP és támogatói tüntetést szerveztek Isztambulban, valamint hasonló tiltakozásról számoltak be a délkeleti, kurd többségű Diyarbakirben is. Az AFP tudósításai szerint a tüntetők összecsaptak a rendőséggel, többeket letartóztattak. Poyraz pénteki temetését ezrek kísérték Izmirben.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, az európai uniós tagállamok szocialista és baloldali pártjainak európai parlamenti szövetsége és frakciója közleményben ítélte el a gyilkosságot. „Szolidaritásunkat fejezzük ki testvérpártunk iránt ebben a szomorú pillanatban, és az elmúlt időszakban elszenvedett indokolatlan politikai megtorlásokért, valamint a párt lehetséges betiltásáért is. Azonnal véget kell vetni a HDP folyamatos politikai zaklatásának, amely az ilyen, értelmetlen támadások táptalaja” – írják.

Frissítés 2021.06.21. 9:00

A cikk korábbi verziójában több nemzetközi hírforrásra hivatkozva tévesen azt írtuk, hogy Poyraz a HDP politikusa volt, valójában a párt egyik alkalmazottjának a lánya volt. A tévedésért elnézést kérünk!