Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A törökországi kurdok politikai vezetőjének azonnali elengedését követeli a strasbourgi bíróság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság Selahattin Demirtaş kurd baloldali vezető, a Népek Demokratikus Pártja bebörtönzött társelnökének azonnali szabadon engedésére szólított fel ma hozott ítéletében. A bíróság Főkamarája a meghozott határozat szerint felszólította a török kormányt arra, „tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy Demirtaşt azonnal engedjék szabadon börtönéből.

A politikai vezetőt a török rezsim 2016 november 4-én elnöktársával, Figen Yüksekdağ-jal együtt tartóztatta le, miután még a sikertelen 2016-os törökországi puccskísérlet előtt, májusban számos más párttársukkal együtt parlamenti mentelmi jogukat felfüggesztették.

Demirtaşt, aki a multietnikus, de kurd délen és Isztambulban, valamint Ankarában erős HDP-vel komoly áttörést ért el a 2015-ös választásokon, ekkor előzetes letartóztatásba helyezték, és „terrorizmussal”, valamint az országban illegális Kurdisztáni Munkáspártban való tagsággal vádolta meg, amit Demirtaş hitelt érdemlő bizonyítékokkal alátámasztva cáfolt, hangsúlyozta, hogy kizárólag a török törvények szerinti formában küzd a kud területek és más nemzetiségek autonómiájáért pártjával együtt.

Selahattin Demirtas kurd-török politikai vezetőt 2017-ben tartóztatta le Erdogan rezsimje / Fotó: Wikipédia, Hilmi Hacaloğlu

Látványos, kirakatperre emlékeztető körülmények között az államügyészek azt is felhozták ellene, „titkos utasításokat kapott kurd terroristáktól a kormánypárti erők és a hadsereg ellen elkövetett gyilkosságok levezénylésére.”

A török legfőbb ügyészség 2017 januárjában azt közölte, bűneiért összesen 142 év börtönt fognak kérni Demirtaşra. Miközben ez alapján a vád alapján elméletben továbbra is folyna büntetőpere, 2018 szeptemberében 4 év 8 hónap börtönre ítélték egy korábbi, nyilvános politikai beszéde miatt.

A politikai vezető 2017 óta Edirnében ül számos párttársával együtt, szigorított őrizetben. Az Európai Emberi Jogi Bíróság 2018 novemberében első fokon Demirtaş azonnali elengedését kérvényezte az előzetes letartóztatásból, és 25 ezer euró kártérítés kifizetését is kérte Ankarától. A mostani döntés ennek jogerős változata.

Újabb letartóztatás

Pontosan egy nappal a strasbourgi ítélethirdetés előtt a török hatóságok Demirtaşhoz hasonló vádak alapján őrizetbe vették Leyla Güven kurd politikai vezetőt, a HDP vezető képviselőjét is. Güvent terrorizmus vádjával, nyáron már egyszer 22 év börtönre ítélték, miután júniusban az ő mentelmi jogát is visszavonta a bíróság. Tegnap ezt az ítéletet további 14 évvel toldották meg.

Hasonló vagy lényegesen enyhébb vádakkal jelenleg a HDP vezetőinek és tagjainak ezrei vannak börtönben Törökországban, számos párttag és más baloldali szervezetek vezetői is kényszerű emigrációba kényszerültek az elmúlt években, az aktív politikai üldözés miatt.

A rendkívül kemény és évek óta tartó politikai üldözés nyomán a politikai ellenzék azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy politikai üldözés, és a tőle eltérő vélemények elfojtása céljából él vissza az ország szigorú terrorizmus-ellenes törvényeivel.

Leyla Güven december 21-én kijelentette, politikai tevékenységét a börtönből is folytatni kívánja, az ország elhagyására, disszidálásra nem gondol.