Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A napokig tartó zavargások miatt bekérette a török nagykövetet az osztrák kancellár

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap bekérette Ozan Ceyhun ausztriai török nagykövetet, miután szerda óta folyamatosan utcai erőszakba torkolltak azok a tüntetések, amelyeket eredetileg a helyi kurd lakosok szerveztek a török állam által Szíriában elkövetett légicsapások miatt.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy a Szürke Farkasok török fasiszta csoport egymás után három este is megtámadta a bécsi kurdok, illetve antifasiszták csoportjait. A támadások Bécs Favoriten negyedében történtek, az első egy kurd feminista tüntetés ellen irányult, a második, csütörtök esti pedig egy baloldali közösségi házat célzott meg.

A harmadik, péntek esti tüntetésen is felbukkantak török szélsőségesek, majd több provokáció és dobálózás után a rendőrök szétválasztották a tömegeket. A támadások során több rendőr megsérült, kilenc embert pedig letartóztattak.

Összecsapás a rendőrökkel június 26-án, pénteken a kurdok melletti tüntetésen (KÉP: MÉRCE)

A szerdai, feminista tüntetés három kurd nő halála kapcsán szerveződött, akik kedden egy török légitámadás során vesztették életüket a szíriai Kobániban. A támadás célpontja egy ház volt, a meggyilkolt Amina Waysî, Zehra Berkel és Hebûn Mele Xelîl (akik a Kongreya Star kurd nőjogi szervezet tagjai voltak) ennek az udvarán tartózkodtak.

Az áldozatokra emlékező tüntetést a Szürke Farkasok (török nacionalista és fasiszta szervezet, amelynek ideológiája a török faj és a török nemzet felsőbbrendűségén, valamint a Balkántól Közép-Ázsiáig terjedő, pántörök állam létrehozásának álmán alapul) csoport tagjaiból és Erdoğan török elnök támogatóiból álló, körülbelül 100 fős szélsőjobboldali csoport zavarta meg.

A kurdokkal szimpatizáló antifasiszta csoportok szombaton is mozgósítottak, de aznap a demonstrációjuk már zavartalanul folyhatott, a rendőrség jelentése szerint a felvonuláson gyakorlatilag nem történt incidens.

Amióta Erdogan tavaly októberben elindította a Béke forrása hadműveletet, aminek keretében Törökország lerohanta a Szíria északnyugati területein kialakított kurd autonóm területet, Rojavát, a feszültség Európán belül is megnövekedett azokon a helyeken, ahol török és kurd csoportok élnek egymás mellett. Például Németországban is több nagy létszámú demonstráció és számos kisebb támadás is történt a konfliktus következtében. Ausztriában a törökök alkotják a második legnagyobb etnikai csoportot az osztrákok után, 2016-os adatok szerint pedig nagyjából 70 ezer kurd él az ország területén.

Törökország jelenleg már Irak északi területein támadja a kurd katonai alakulatokat és a Kurd Munkáspárt (PKK) bázisait. A hadműveletet június 17-én jelentette be a török védelmi minisztérium, a hivatalos török álláspont szerint azért vetette be a kommandósokból, tüzérségből, harci repülőgépekből és -helikopterekből, illetve felderítő drónokból álló különítményét a török hadsereg, mivel a határtól mintegy 15 kilométerre lévő Haftanin térségében a kurdok „heves tüzérségi támadás alá vették” a határ menti török katonai bázisokat.

Kurz kancellár a sajtóval közölte, hogy az erőszak ellen zéró toleranciát hirdet, és nem hagyja, hogy a törökországi konfliktusok Ausztriára is átterjedjenek.

(Euronews)
Címlapkép: kép: Mérce