Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesten is tüntettek a környezet kizsákmányolása ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több ezren vonultak Budapesten a Fridays For Future és az Extinction Rebellion által szervezett globális klímasztrájk helyi megmozdulásán. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az évszázadok óta tartó kapitalista termelés okozta klímaválság következményeire és cselekvést követeljenek a törvényhozók részéről.

A Mércén részletesen beszámoltunk az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) idei jelentéséről, ami többnyire kizárta annak a lehetőségét, hogy a 2015-ben a világ országai által elfogadott párizsi egyezmény szerinti másfél fokos felmelegedés tartható lenne. Az egyezmény céljául tűzte, hogy mérsékelje az éghajlatváltozás okozta természeti, és nem mellesleg valódi emberi és vagyoni károkat. A változás elkerüléséhez azonban radikális lépésekre lenne szűkség, amelyre a jelenlegi rendszer nem áll készen.

„Cselekedj most!”

Itthon is pár ezer ember vonult végig az Operától a Kossuth Lajos térre, változást követelve. A tömeg főleg fiatal felnőttekből állt, transzparenseken a klímaválság okozta ökológiai változásokra figyelmeztető szövegek, köztük a Velencei-tó kiszáradása is megjelent.

Bari Jutka az Idetartozunk Egyesülettől a romani egyesületek és a zöldszervezetek közötti kapcsolatokat hiányolta. Beszédében figyelmeztetett a klímaválság szegényebb embereket többszörösen érintő következményeire. A biológus Jordán Ferenc beszédében felhívta a figyelmet, hogy a túlzott fogyasztással és a növekedés ábrándjának kritikátlan hajszolásával felzabáljuk magunk alatt a bolygót. Kiemelte a politikusok felelősségét, említést téve kormányzati beruházások természetpusztító lényegéről és inkonzisztens cselekvéseiről.

A helyszínen riporterünk utolérte Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét, aki elmondta, hogy egyértelműen jelen kell a tüntetésen a tudatos politikusoknak. Szerinte Magyarországnak olyan miniszerelnökre van szűksége, aki mélyebb ismerettel rendelkezik a zöld ügyekkel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a szintén zöld politikát hangsúlyozó párttársa által vezetett Budapesten miért maradt el idén az autómentes nap nem tudott válaszolni.

Külföldön is tüntettek

Amellett, hogy legalább 80 országban tüntettek, Németországban különösen érdekesen alakultak az események. Két nappal a választások előtt Berlinben 40 000 ember vonult utcára és hallgatta Greta Thunberget és Luisa Neubauer klímaaktivistát. Thunberg szóvá tette, hogy bár Németország a klímaváltozás egyik legnagyobb felelőse, ehhez képest a pártok cselekvési tervei közel sem elegendőek.

Neubauer, a Fridays For Future németországi aktivistája kiemelte, hogy annyira rossz a német kormány klímapolitikája, hogy már az alkotmánybíróságnak kell elmarasztaló döntéseket hoznia. A kereszténydemokraták kancellárjelöltjét nem csak programja elégtelenségével, de a tények elhazudásával is megvádolta.

Korábban beszámoltunk róla, hogy klímaaktivisták egy csoportja éhségsztrájkkal próbálta rávenni a kancellárjelölteket, hogy tárgyaljanak velük, és megismertethessék a környezetvédelmi javaslataikat.

Az eseményről készült felvétel alább: