Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előválasztás: utolsó napjához érkezett az aláírásgyűjtés szakasza, holnaptól kezdődnek a jelölti viták

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hamarosan véget ér az ellenzéki előválasztás ajánlásgyűjtési szakasza, a megmérettetésen részt venni kívánóknak hétfő délelőtt 10 óráig van lehetőségük eljuttatniuk a jelöltté váláshoz szükséges aláírásokat az Országos Előválasztási Bizottsághoz.

Ahhoz, hogy valakiből egyéni országgyűlési képviselőjelölt vállhason, 400 érvényes aláírást kell tudni felmutatnia, miniszterelnök-jelöltként pedig az indulhat, aki a rendelkezésre álló kéthetes időszakban sikeresen összegyűjt legalább 20 ezer támogató szignót.

A Bizottság tájékoztatása alapján eddig három miniszterelnök-aspiráns nyújtotta be az induláshoz szükséges számú aláírást. Elsőként Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös jelöltje ugrotta meg ezt a kitételt, Budapest főpolgármesterének kevesebb mint 24 óra alatt meglett a 20 ezer aláírást.

A DK jelöltje, Dobrev Klára volt az első, aki hivatalosan is benyújtotta az aláírásait az előválasztás szervezőihez, a jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Dobrev több mint 60 ezer szignót gyűjtött.

Szeptember 2-án Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje is hivatalosan jelölté vált az ellenzéki előválasztáson. Még három jelölt gyűjti az aláírásokat: Fekete-Győr András (Momentum), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Pálinkás József (Új Világ Néppárt). Lett volna egy hetedik miniszterelnöki induló is Ecsenyi Áron személyében, ám a Le az Adók 75%-val nevű libertariánus párt jelöltje néhány napja visszalépett a megmérettetéstől, mivel nem látta lehetségesnek a húszezer aláírás határidőig történő összegyűjtését.

Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József közös sajtótájékoztatójuk után. Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Aktív kampány folyik az egyéni körzetekben is ahol összesen 265 jelölt mérkőzik meg egymással. Az előválasztáson részt vevő pártok és civil szervezetek közül eddig a Demokratikus Koalíció és az MSZP-Párbeszéd szövetség jelentette be, hogy az összes jelöltjük összeszedte az induláshoz szükséges 400 aláírást.

Az ország 106 egyéni választókerületéből 11 olyan van, ahol egyetlen ellenzéki jelölt van, ám a fennmardó körzetek egy jelentős részben annak ellenére is kiélezettnek ígérkezik a küzdelem, hogy számos esetben történtek visszalépések pártközi alkuk alapján.

Az előválasztási kampány talán a főváros XIV. kerületének (Zugló) nagy részét magába foglaló  budapesti 8-as választókerületben a leginkább feszültségektől terhes, itt a körzetet a parlamentben nyolc éve képviselő szocialista politikus, Tóth Csaba csap össze Hadházy Ákossal, az LMP egykori társelnökével és jelenleg független országgyűlési képviselővel. A két politikus között hónapok óta megy az üzengetés, az előválasztáson a legtöbb párt támogatását élvező Tóth többször is nehezményezte, hogy a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt támogatását is élvező Hadházy elindul ellene.

A két politikus közötti viszálykodás odáig fajult, hogy az MSZP néhány napja az előválasztási Etikai Bizottságnál tett panaszt Hadházy ellen, mivel az nem határolódott el a Kétfarkúak egyik „passzivistájától”, aki egy lófejes maszkban gyűjtött aláírásokat neki. A szocialisták ezt úgy értelmezték, hogy a viccpárt Tóth Csabát akarta lóként ábrázolni, Hadházy azonban visszautasítja ezeket a vádakat és a Hírcsárda nevű álhírportált beperelő Hoffman Rózsa egykori KDNP-s köznevelési államtitkárhoz hasonlította az MSZP képviselőjét.

A Hadházy és a zuglói szocialisták közötti feszült viszonyt jellemzi az is, hogy a kerület MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba nyílt levélben szólította fel a független képviselőt, hogy vonja vissza azokat az állításait, melyek szerint a korrupció gyanúját vetik fel egyes zuglói ingatlaneladási ügyek.

A másik budapesti körzet ahol izgalmas küzdelemnek nézünk elébe, az a VIII. és IX. kerület nagy részét magába foglaló hatos számú OEVK, itt az átlagosnál több, négy induló is megméretteti magát. A DK jelöltje Manhalter Dániel televíziós műsorkészítő, a Jobbik az LMP-t nemrég hátrahagyó (és ezért a kormánypárti szennymédiában kritikán aluli, szexista viccelődések céltáblájává váló) Demeter Mártát támogatja.

A Momentum a C8 nevű civil szervezet tagját, Csordás Anettet támogatja, míg az Mszp és a Párbeszéd a Mérce egykori főszerkesztője, Jámbor András mögé sorolt be aki az előválasztáson a Szikra Mozgalom nevű baloldali szervezet színeiben indul. Több közvélemény-kutatás is született a parlamentben jelenleg Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által képviselt körzetben, amelyek alapján kiélezett küzdelemnek ígérkezik az előválasztási megmérettetés.

A vidéki körzetek közül is számos helyen számíthatunk kiélezett küzdelemre. Vas megye székhelyén Ungár Péter, az LMP politikusa csap össze a városban régóta aktívan politizáló Czeglédy Csabával, aki a DK színeibe indul az előválasztáson. A két nagyobb jelölt mellett még ott lesz a szavazólapon Koczka Tibor egykori fideszes alpolgármester is, aki az ÚNVP színeiben indul (és a DK frakciójába ülne be, ha a Pálinkás-pártnak nem sikerülne frakciót alakítania)

Érdemes lesz még figyelni Hajdú-Bihar megye egyes számú, Debrecen központú választókörzetére is, itt ugyanis egy miniszterelnök-jelölt, Pálinkás József is ringbe száll, de az MSZP-Párbeszéd, a DK, a Momentum és a Jobbik is állít külön jelöltet, így összesen öt induló is lesz az előválasztáson az ország második legnépesebb városának egyik választókerületében.

Az előválasztáson résztvevő jelöltek elképzeléseivel a választópolgárok több vita során is megismerkedhetnek. A Partizán Youtube-csatorna szervezésében 32 fővárosi és vidéki körzetben szerveznek előválasztási vitát a következő három hétben. Az első két vitára már szeptember 6-án, hétfőn sor kerül, a már említett Vas megyei egyes és a Nagykanizsa központú Zala hármas körzetben feszülnek egymás az indulók. A vitákat személyesen és élőben is lehet majd követni.

A miniszterelnök-jelöltek számára is szerveznek vitákat, szám szerint hármat. Eredetileg úgy volt, hogy a Partizán is ott lesz a vitát szervezők között, ám végül a pátok döntse alapján csak az ATV és a RTL Klub szervezésében fognak zajlani miniszterelnök-jelölti viták, melyek időpontja szeptember 12. (ATV), szeptember 24. (RTL Klub) és október 4-10 között, a második forduló előtt, szintén az RTL szervezésében.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18.és 26 között tartják, amennyiben itt egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok felét, akkor egy második fordulóra is sor fog kerülni október 4. és 10. között, ide az első fordulóban az első három helyen végző jelöltek juthatnak be.