Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pártok ugyan kikosarazták a Partizánt, de ők továbbra is várják vitázni a miniszterelnök-jelölteket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Noha a Partizán csapata már korábban meghirdetett helyszínnel és időponttal együtt egy miniszterelnök-jelölti vitát, az ellenzéki pártok ma közleményben tudatták: a 3 szóban forgó vitát az ATV és az RTL fogja közvetíteni. 32 egyéni körzetben azonban így is politikatörténeti jelentőségű vitasorozatot fog bonyolítani a Partizán, ennek tartalmi részleteiről kérdeztük a szerkesztőket.  

A Partizán csapata augusztus 24-én arról tájékoztatta a csatorna közönségét, hogy élő, közönség előtt tartandó kétfordulós vita rendezésére vállalkoznak a 20 000 ajánlást sikeresen összegyűjtő miniszterelnök-jelöltek között. Augusztus 31-én pedig az első esemény pontos időpontját (szeptember 18., 19:00) és helyszínét (Milestone Institute) is kihirdették. Illetve azt is tudatták, hogy a viták sugárzásában a 444 is részt vesz, itt jelennek majd meg reggelente a legérdekesebb pillanatokból összeállított videók is, és a portálon a Partizánnak külön oldalt hoznak létre. Az eseményre óriási érdeklődés mutatkozott, a Partizán közlése szerint kevesebb mint egy óra alatt beteltek a helyek.

A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd azonban szerdán délután közös közleményben értesítette a több szerkesztőséggel együtt a Mércét is, hogy a három miniszterelnök-jelölti előválasztási vita közül, amelyekről megállapodás született, egyik sem a Partizán képernyőjén kap majd helyet. 

Pontosabban a hat párt így fogalmazott: 

„Több médium és egyéb szervezet jelentkezett a viták lebonyolítására. Ahhoz, hogy az előválasztás szempontjából a legjobb döntés szülessen, a vitákat szervező hatpárti testület objektív szempontok alapján kért összehasonlító ajánlatokat, a viták szervezői és közvetítői pedig ezek alapján kerültek kiválasztásra. Ilyen szempontok voltak többek között: a vita elérhetősége a választók számára, az előválasztási folyamat és a vita népszerűsítésére tett vállalások, valamint a felvételek utólagos felhasználási joga.”

A közleményben részletezett szempontok alapján az alábbi időpontokban és felületeken lesznek megrendezve a pártok által hivatalosnak minősített miniszterelnök-jelölti viták:

  • 2021. szeptember 12. – ATV
  • 2021. szeptember 24. – RTL Klub
  • 2021. október 4-10. között – RTL Klub

A közös kommünikében megemlítették azt is: a miniszterelnök-jelölti vitákon felül több tucat jelölti vita is megrendezésre kerül a következő hetekben, és köszönetet mondanak benne „minden előválasztási vita megszervezésében részt vevő médiumnak, szervezetnek, egyesületnek”, hogy ezeket az eseményeket megvalósítják. Ezek közt azonban sem a Partizánt, sem pedig más civil szervezetet vagy médiumot nem nevesítették. (Az egyik ilyen civil szervezet a Tabumentes Ország Egyesület, amely el is kezdte a viták lebonyolítását a héten.)

A Partizán közleményben reagált szerda délután a történtekre. Mint írják, szomorúan vették tudomásul a pártok döntését a miniszterelnök-jelölti vitákkal kapcsolatban.


„Biztosak vagyunk abban, hogy a Partizán és médiapartnere, a 444 közönsége jelentősen eltér az ATV és az RTL Klub nézőitől: márpedig a vitát szervező médiumok sokszínűsége garanciát biztosít arra, hogy az előválasztási folyamatba minél szélesebb választói rétegeket lehessen bevonni, ami közös érdeke az előválasztás minden résztvevőjének”

– tették hozzá.  

A csatorna szerkesztői felidézik, hogy az elmúlt 3 hónapban sokat dolgoztak a vitasorozat megvalósításán, amihez  alapvető fontosságú hozzájárulást biztosítottak nézőik a támogatásaikkal, pénzügyi felajánlásaikkal. Szerintük a minél több vita csak erősítheti a demokratikus politikai kultúrát. Ezt a meggyőződésüket pedig azok a tapasztalataik is alátámasztják, amelyet az elmúlt három évben szereztünk a korábbi választási vitasorozataink során: a 2018-as országgyűlési, a 2019-es európai parlamenti, valamint a 2019-es budapesti előválasztás alkalmával.

A Partizán leszögezi: továbbra is fenntartják a meghívásukat a miniszterelnök-jelöltek felé, és remélik, hogy az induláshoz elegendő aláírást összegyűjtő, mindegyik miniszterelnök-jelölt megtiszteli közönségüket a vitán való részvételével.

Korábban a Media1 cikkezett a miniszterelnök-jelölti viták közvetítéseit övező, pártok közötti konfliktusról: a portál arról írt, hogy az MSZP saját közlése szerint abban érdekelt, hogy mindhárom, a viták közvetítésére aspiráló médium, tehát az ATV, az RTL Klub és a Partizán is közvetítsen egy-egy vitát. És míg a DK arról nyilatkozott, hogy ők azt szeretnék, ha az RTL Klubon is lenne vita, noha az ügyre rálátó források azt mondták a Media1-nek, hogy Gyurcsány Ferenc pártja inkább az ATV-n látná szívesebben a vitákat, mint az RTl Klubon.Az elmúlt napok egymás mellett legalábbis elbeszélő közleményei is arra utalnak, hogy a viták közvetítéséről szóló döntés nem volt konfliktusmentes.

Egyéni viták: országos érdeklődés és „csataterek”

Ha a szerdai fejlemények tükrében hivatalos miniszterelnök-jelölti vitát nem is, de az egyéni körzetekben szeptember 6. és 25. között minden harmadik választókerületben, azaz 32 OEVK egyéni jelöltjeinek részvételével fog vitákat tartani a Partizán élő közönség előtt Budapesten és szerte az országban. Az egyéni körzetekben egyébként a miniszterelnök-jelölti vitákat közvetítő nagy tévécsatornák nem fognak jelölti vitákat szervezni, ezeket médiumként csak a Partizán és a 444, illetve több civil szervezet fogja megvalósítani. 

A Partizán által kiválasztott 32 körzet, ahol szeptember 6. és 25. között egyéni jelölti viták lesznek. Forrás: Partizán Facebook-oldal.

A Gulyás Márton nevével fémjelzett csatorna májusban támogatói kampányt indított, hogy az ellenzéki előválasztás során legalább 30 választókerületben képviselőjelölti vitát rendezhessen, s miután a kampány sikeres volt, a múlt héten meg is jelölték azokat a választókerületeket, ahol a 400 ajánlást összegyűjtő egyéni jelölteknek biztosítanak majd vitaplatformot. Az egyéni jelölti viták kapcsán a végül megnevezett 32 körzet kiválasztásának tartalmi szempontjairól is kérdeztük a Partizánt. 

Pap Szilárd István, a Partizán szerkesztője, a Mérce kérdésére válaszolva elmondta, hogy sok különböző szempontot vettek figyelembe a körzetek kiválasztásánál.

Egyrészt fontos volt, hogy kompetitív választásokról legyen szó, tehát azok a körzetek például, ahol a hat előválasztást rendező párt egyetlen jelölt mögé sorakozott fel, érthető módon kapásból kiestek. Szintén fontos volt, hogy minél szélesebb legyen a földrajzi lefedettség, a vitákat helyben rendezik: ezen a téren nemcsak a Partizán erőforrásai mutatkoztak végesnek, hanem az is közrejátszott, hogy az aláírásgyűjtés lezárultától a szavazás végéig mindössze 20 nap áll rendelkezésre. És a két határnap (szeptember 6. és szeptember 26.) között megtehető távolságok is adnak egyfajta infrastrukturális határt, ahogyan az egy nap alatt reálisan megtartható viták száma is.

Igyekeztek figyelni arra is, hogy az olyan körzetekben, ahol országos jelentőségű politikai ügyek vannak, vagy országos érdeklődésre számító jelölti verseny alakult ki, akkor ott is próbáljanak vitát tartani.

Emellett pedig a korábbi választások (a 2018-as országgyűlési és a 2019-es európai parlamenti) eredményeit is figyelembe vették. Ez két szempontból érdekes: egyrészt igyekeztek sok „csatatér” körzetet választani, ahol a korábbi eredmények fényében kétesélyesnek mondható verseny alakulhat ki ellenzék és Fidesz között. Emellett viszont azokra a körzetekre is figyeltek, ahol jelenlegi tudásunk szerint az előválasztás nyertese nagy eséllyel jövő tavasszal is nyerhet.

Arról is érdeklődtünk a Partizánnál, hogy volt-e esetleg olyan körzet, ahol szerettek volna ugyan vitát szervezni, de a jelöltek, illetve pártjaik vagy eleve elzárkóztak a vitától, vagy a feltételekben nem sikerült a felekkel megállapodniuk, a csatorna szerkesztői szerint azonban ilyen körzet egyáltalán nem volt.

„Ez így valószínűleg a magyar politikatörténet legnagyobb szabású vitasorozata, a körzetek kvázi harmadát lefedjük ezzel, és úgy gondoljuk, hogy ezáltal a politika iránt érdeklődők számára a Partizán mindenképp az előválasztások első számú médiuma lesz” – írta kérdésünkre Pap Szilárd István.