Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább dübörög az előválasztási harc Zuglóban: a polgármester perrel fenyegeti Hadházyt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nyílt levelet tett közzé Budapest XIV. kerületének, Zuglónak  a hivatalos önkormányzati Facebook-oldalán Horváth Csaba polgármester, amelyben arra szólítja fel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, hogy vonja vissza azon állításait, melyek szerint a kerületi önkormányzat áron alul játszik át értékes ingatlanokat Tiborcz István egykori üzlettársának.

Hadházy-aki a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és az Új Világ Néppárt támogatásával mérkőzik meg az ellenzéki előválasztáson a kerület hivatalban lévő MSZP-s országgyűlési képviselőjével, a legtöbb ellenzéki párt által támogatott Tóth Csabával- augusztus 12-én hozta nyilvánosságra, hogy a zuglói képviselőtestület gazdasági bizottsága arra készült, hogy 709 milliós vételáron eladjon  két, összesen 6300 négyzetméteres területű telket az Egressy út és az Angol utca sarkán.

A képviselő számos problémát talált az önkormányzat tervével kapcsolatban. Egyrészt problémásnak ítélte meg, hogy a kerület már 2018-ban is meghirdette a telkeket 834 és 825 milliós áron, most pedig úgy kért érte több mint 100 millió forinttal kevesebbet, hogy azt sem a kerületi ingatlanárak csökkenése, sem pedig jogszabályi változások nem indokolták.

Ráadásul ahogy az Hadházy egyik Facebook-bejegyzéséből kiderül, a kerületi vezetés a hivatalos értékbecslés után-amely 709 millió forintra becsülte a telkek értékét- után módosította az építési szabályzatot, melynek értelmében az eredetinél jóval több lakás lesz építhető a telkeken, jelentősen megnövelve ezzel azok értékét.

Hadházy Ákos emellett felhívta rá a figyelmet, hogy a telek megvételre pályázó egyetlen cég, az Angolkert Lakópark Kft igazgatója nem más, mint Erdei Bálint, aki Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal közösen alapította meg a közvilágítási pályázatokkal hírhedté vált ELIOS Zrt-t, amelyet ellen az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is indított nyomozást.

Augusztus 12. ülésén az önkormányzat gazdasági bizottsága úgy döntött, továbbítja a telekeladás ügyét a zuglói képviselőtestületnek megtárgyalásra. A testület mai rendkívüli ülésén a 21 képviselőből csupán hét vett részt (az MSZP és a Párbeszéd képviselői is távol maradtak), ezért az határozatképtelenség miatt elmaradt.

Horváth Csaba szocialista polgármester szerint azonban Hadházy állításaival megtévesztette a zuglói lakosokat és „az ellenzéki összefogás szimpatizánsait”. Kétoldalas levelében a polgármester visszautasította, hogy hűtlen kezelésről lenne szó és szabályosnak ítélte meg a telekeladást, amelyről már 2013-ban hozott döntést az előző fideszes vezetés és amelyre a Tiborcz-közeli vállalkozón kívül nem akadt más jelentkező.

Emellett Horvát erős állításokat fogalmaz meg az LMP egykori társelnökével szemben. Utalván  Hadházy egyik posztjára, amelyben a képviselő arról ír, hogy egy ellenzéki önkormányzatnak nem kéne Fidesz-közeli gazdasági körökkel üzletelnie, a polgármester emlékezteti az országgyűlési képviselőt arra, hogy az önkormányzat csak a jogszabályi keretek közt válogathat a pályázók között, valamint felszólítja őt arra, hogy ne buzdítsa az önkormányzatot bűncselekmény elkövetésére. Horváth Csaba úgy véli, ha Hadházy Ákos valóban Zuglóért akarna inkább küzdeni, akkor inkább a Városliget megvédésért dolgozna a kerületi vezetéssel közösen.

Levele végén a polgármester felszólítja Hadházyt, hogy „hagyjon fel a fideszes múltjából hozott módszerrel, hogy előbb rágalmaz de még utána sem kérdez”, valamint ultimátumot ad a képviselőnek, hogy ha augusztus 18-ig nem kér bocsánatot és tesz közre helyreigazítást, akkor Zugló jó hírnevének megőrzése érdekében feljelenti őt.

Hadházy Ákos a Zuglói önkormányzatának posztja alatt kommentben válaszolt a polgármester levelében. Válaszában a képviselő amellett érvelt, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak hitelességük megőrzése érdekében nem szabad a kormánypárti településekhez hasonló módszereket alkalmaznia, mint például a közvagyon áron aluli értékesítését Fidesz-közeli gazdasági köröknek. Emellett Hadházy emlékeztette a polgármestert, hogy magánvádas eljárásban az országgyűlés nem vonná vissza a mentelmi jogát, ezért ha annyira biztos a dolgában, akkor inkább indítson polgári pert. Végezetül Tóth Csaba előválasztási kihívója kifejezte abbéli örömét, hogy a képviselőtestület elutasította a telekeladást.

Cikkünk korábbi változatában tévesen azt állítottuk, hogy a képviselőtestület leszavazta a telekeladást, a valóság ezzel szemben az, hogy a képviselőtestületi ülés határozatképtelenség miatt elmaradt.

 

 

 

 

 

 

 

Címlapkép: Hadházy Ákos