Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

10 évre titkosították a Velencei-tó vízpótlására készült kormányzati tervet, döntés továbbra sincs

Ez a cikk több mint 2 éves.

Még a szerződéseket előszeretettel titkosító Orbán-kormányhoz képest is meghökkentő választ kapott Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, amikor az épp kiszáradófélben lévő Velencei-tó feltöltésével kapcsolatban érdeklődött.

„Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének, így kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is”

– közölte tegnap Orbán Balázs Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdésére, aki szerette volna megtudni, hogy ha a fóti filmstúdió felújítására van 42 milliárd forintja a kormánynak, a Velencei-tóra miért nincsen.

A fideszes miniszterhelyettes válaszában azt is hozzátette: a kormány döntése alapján ezen terv előkészítése – több szakmai szervezet és szakértő bevonásával – már folyamatban van.

Szél Bernadett épp ezzel kapcsolatban fordult a kormányhoz adatigényléssel, amire a Miniszterelnöki Kormányiroda adott választ.

Pontosabban, nem adott, mivel állítása szerint a kormány ugyan tárgyalt már az ügyről, de döntés nem született, az erről szóló anyag pedig döntés-előkészítő adatnak minősül, ezért titkos. Méghozzá 10 évre. Vagyis a magyar lakosság nem tudhatja meg, mi lesz a sorsa a szebb napokat is megélt Velencei-tónak.

„Ennyit ért a miniszterelnök a klímaváltozásból, a környezet pusztulásából, ennyit ért abból, hogy nem a természet a gazdaság része, hanem fordítva. És ha tönkretesszük a bolygót, akkor nem lesz gazdaság se. Aki ezt az egyszerű összefüggést nem érti, alkalmatlan vezetőnek a 21. században!”

– értékeli a helyzetet Szél.

A kormány a tó hosszas kálváriáját követően augusztus elején szólalt meg: akkor  Tessey Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, és mindenki abban bízott, hogy ezt rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése. Ezt a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter pedig a kormány elé terjesztette, ott azonban elakadt, mondván:

olyan sok pénzbe kerülne, „hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.”

A miniszteri biztos azt is elárulta, hogy a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség, a kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. És ha már gazdaság, viszonyításképp érdemes megnézni, az utóbbi időben hány multit támogatott összesen az állam ennek az összegnek a többszörösével.

Egyetlen délután alatt több mázsa haltetemet fogtak ki a tóból az önkéntesek.

A Velencei-tónál először júniusban jeleztek tömeges halpusztulást, ami azóta legalább két újabb, nagyobb hullámbanmegismétlődött. A pusztulás oka a hivatalos közlés szerint a tartósan alacsony vízszint okozta lokális oxigénhiány. A jelenség és a rossz vízminőség miatt több strandot is lezártak, ami több vendéglátóst nehéz helyzetbe hozott. Mint arról hétfőn beszámoltunk, a tömeges halpusztulás után most több tucatnyi madár tetemet gyűjtöttek be, és haldokló madarakat szállítottak állatorvoshoz civilek a Velencei-tónál. A madárpusztulás oka egy dunaharaszti madárkórház szerint botulizmus, ami a vízi állatoknál a rossz vízminőség és a magas szervesanyag-tartalom (így például a nagy mennyiségű elhullott hal) következtében elszaporodó Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodása miatt alakul ki.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás