Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány enyhítette a kötelező fizetős PCR-tesztekről szóló rendelkezést, miután az ombudsman kifogásolta azt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kedden számoltunk be róla a Mércén, hogy az alapvető jogok biztosa kijelentette, a miniszteri utasítás, miszerint az elektív, vagyis nem sürgős beavatkozások esetében a betegeknek védettségi igazolvánnyal, vagy két napnál nem régebbi PCR-teszttel és a műtét napján végzett antigén gyorsteszttel kell rendelkeznie alapján olyan gyakorlat alakult ki az egészségügyi intézményekben, ami sérti a jogállamiság elvét, és az egyenlő bánásmód követelményével is visszásságokat teremt.

Az ombudsman ezért arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását vonja vissza.

A friss állásfoglalást egy konkrét eset kapcsán adta ki az ombudsman: egy szülő beadványában azzal fordult hozzá, hogy négyéves gyermeke elektív, azaz az egészségi állapot tartós romlásának kockázata nélkül halasztható műtétjének elvégzéséhez az egészségügyi szolgáltató a gyermek és a kísérő felnőtt esetében is negatív PCR-teszt, illetve negatív antigénteszt bemutatását kérte. Mivel se a szülő, se a gyermek nem rendelkezett védettségi igazolvánnyal, ezért a tesztek díjait nekik kellene kifizetniük.

Az ombudsmani jelentés szerint az alapvető probléma azzal van, hogy a vonatkozó szabályozást csak miniszteri utasításban, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) körleveleiben rögzítették, jogszabályban azonban nem.

Túl azon, hogy az Alaptörvény alapján általánosan kötelező magatartási szabályt kizárólag jogszabály állapíthat meg, a tesztek elvégzését szabályozó, a miniszteri utasítások és NNK-körlevelek több kérdésben sem fogalmaznak egyértelműen.

A konkrét esetben az ombudsmani vizsgálat szerint a kiadott utasítások és körlevelek szerint is az intézménynek térítésmentesen kellett volna elvégeznie a panaszos és gyermeke tesztjeit. Ugyanakkor arra vonatkozó szabályt nem tartalmaznak, hogy a teszteket mikor szükséges elvégezni, ahogy arra sem, hogy a kísérő személyek számára kell-e negatív PCR- és antigénteszt a kiskorú melletti tartózkodáshoz, valamint a finanszírozási kérdéseket sem tisztázzák egyértelműen.

A kormány még aznap közleményben reagált az alapvető jogok biztosának kritikájára, ebben ígéretet tett, hogy rendeletben is szabályozzák majd a kérdést, de a lényeget illetően csak annyit közöltek:

„A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.”

Ehhez képest pénteken, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ már arról értesítette a sajtót, hogy hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben is a hivatalos rendelet, amiben – azon túl, hogy megismétlik a felelősséghárító mutogatást a magukat nem beoltókra – több ponton is enyhítés várható az eddigi szabályozáshoz képest. Ezek szerint a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat,

  • akiknél fertőzés gyanúja merült fel
  • akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével
  • azokat a betegeket, akik tizennyolcadik életévüket nem töltötték be
  • akik önhibájukon kívül nem vehették fel az oltást

A rendeletalkotó így az ombudsman által kifogásoltak nagy részét orvosolta, miközben a korábbi nyilatkozatokból úgy tűnt, hogy erre nem hajlandó.

A kormány közleménye ezeken felül leszögezi, hogy minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, valamint, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen.

A kötelező PCR-tesztekről szóló közleménnyel egy időben arról is tájékoztatott a kormány, hogy elkészült a gyermekvédelmi törvény végrehajtási rendelete is. A június 15-én elfogadott, pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény rendeleti formájáról egy kiadós brüsszelezés és balliberálisozás mellett adott hírt a kormányzat. A rendelet várható szövege a levélből kiindulva nem sokban fog eltérni az eddig megismertektől.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor