Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendben van az egészségügyi dolgozók kötelező oltása a francia alkotmánybíróság szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön jóváhagyta a francia alkotmánybíróság, hogy kötelezővé lehet tenni a a koronavírus elleni védőoltást egészségügyben dolgozóknak, valamint azt is, hogy csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe bizonyos szolgáltatások.

A kórházi ápolóknak és az idősotthohonok gondozóinak  szeptember 15-éig be kell mutatniuk vagy egy legalább egy oltásdózisról szóló igazolást vagy pedig egy, a megadott határnap időpontjában is érvényes negatív teszteredményt, október 15-éig pedig már a teljes védettségről, vagyis két oltásdózisról szóló dokumentációt kell bemutatniuk. Ellenkező esetben azonnali hatállyal, fizetés nélkül felfüggeszthetik a dolgozók munkaszerződését, legyen az határozatlan vagy határozott idejű.

Emmanuel Macron elnök még július közepén jelentette be a két szigorítást, arra hivatkozva, hogy a delta-variáns elkezdett terjedni az országban, valamint hogy újra emelkedni kezdett a koronavírusos esetek száma Franciaországban. Az országban addig is szigorúbb szabályozás volt érvényben, mint Magyarországon: a maszkviselés kötelező volt zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön. 

Eközben országszerte folytatódik a csaknem egy hónapja kezdődött tüntetéssorozat a kormány döntése ellen – számolt be az Euronews. A televízió által megszólaltatott marseille-i ápoló állítja, „szeptembertől, a szabadságok után még intenzívebb tiltakozások indulnak. Ha a kormány nem engedi el a tervét, mi is jogi útra visszük az ügyet, elmegyünk a legmagasabb európai fórumokig” – mondta.


Magyaroroszágon Orbán Viktor miniszterlnök július 16-ai rádióinterjújában jelentette be, majd a Magyar Közlöny július 29-én kiadott számában megjelent az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásáról szóló jogszabály, amely augusztus 15-én lép hatályba. Ennek értelmében az oltást szeptember 1-ig fel kell venni minden fekvőbeteg, szakrendelői, alapellátásban szociális ellátásban egészségügyi tevékenységet végző munkavállalónak, és igazolni kell annak megtörténtét. A működtetésben résztvevőknek is oltatniuk kell magukat, ha tevékenységüket az egészségügyi szolgáltató székhelyén vagy telephelyén végzik. Felmentést csak azok kaphatnak, ha egészségügyi okból nem részesülhetnek oltásban és azt a háziorvos javaslatára a foglakozásegészségügyi orvos által kiadott igazolás tanúskodik.

Az egészségügyi dolgozók számára előírt oltási szigor jelen volt már a francia és a magyar példa előtt is Európában: a Portfolio összeállítása szerint Görögországban augusztus 16-től elveszítik az állásukat az ápolók, ha nem oltatják be magukat. Emellett az oltatlanok továbbra sem vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényekről, és kötelezővé tervezik tenni az oltást az idősotthonok dolgozói és a hadsereg tagjai számára is.

Olaszország volt az első európai ország, amely kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozóknak, emellett ma már a gyógyszerészeknek és az idősotthonok dolgozói számára is kötelező az oltás. Azok a dolgozók, akik nem hajlandók beoltani magukat, más munkakörbe helyezhetők át, végső esetben pedig fel is mondhatnak az egészségügyi dolgozóknak, amelyek körében egyébként 95%-os az átoltottság. Az olasz kormány korábbi állítása szerint nincs napirenden, hogy mindenki számára kötelezővé tegyék a védőoltást, manapság viszont már nem ennyire egységes a kabinet a kérdésben.

(Francetvinfo.fr, Euronews, Reuters, Portfolio)