Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Az egészségügy csapatmunka, ha bárkit sérelem ér, akkor kötelességünk kiállni”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Másfél évnyi küzdelem után 10 nap kivehetetlen szabadsággal szúrta ki a kormány az ápolók szemét. Ezért és az új jogviszony miatt méginkább növekvő orvos-ápoló bérkülönbségek ellen vonultak ki a Hősök terére az Egészségügyi Szakdolgozók. Az eseményen több támogató szervezet, politikus (szigorúan párt megjelölés nélkül) és civil aktivista mellett váratlanul egy oltásellenes csoport is megjelent. A szervezők remélik, hogy a megmozdulással változást tudnak elérni, de a résztvevők közül már nem volt mindenki ilyen optimista.

Egy lapunknak nyilatkozó orvos elmondta, orvosként és állampolgárként is kötelessége szolidaritást vállalni azokkal a szakdolgozókkal, akik nem részesültek a szolgálati jogviszony biztosította béremelésből,

viszont a sok negatívumot, a kirendelhetőséget, a megfigyelhetőséget, a csökkent szabadságot, az óraszámok variálását mind a nyakukba kapták. Igazából ők a vesztesei ennek a törvénynek.

„Az egészségügy csapatmunka, ha bárkit sérelem ér, akkor kötelességünk kiállni. Azoknak is akik kevésbé sérültek.”

Elmondta azt is, amíg ők egyre kevesebben vannak, addig a betegek száma nem csökken, mindeközben pedig nem éreznek semmifajta megbecsülést. Sem anyagilag, sem erkölcsileg nem kaptak az ápolók ellentételezést, 10 nap plusz szabadságot kaptak csak amit valószínűleg még ki sem fognak tudni venni.

Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt alelnöke elmondta, ő magánemberként van jelen, mert ott a helye, ahol a szolidaritás jelen van. Szerinte a kormány a koronavírus-járvány alatt semmiféle módon nem becsülte meg a frontvonalban harcolókat, a veszélyhelyzetet bunkósbotként használja.

„Nem Semjén Show-ra, vadászati kiállításra és nem arra kellett volna költeni, hogy az országot teleöntsék betonnal, hanem az egészségügybe kellett volna rengeteg pénzt rakni és a szakdolgozóknak is valódi béremelést adni.”

Azzal kapcsolatban, hogy a 2015-ben hasonló követelések mentén mozgalmat formáló feketeruhást nővért, Sándor Máriát akkor meghurcolta a kamara, azt mondta, bár akkor rosszul jártak el, ma az a fontos, hogy megszervezték ezt a tüntetést.

Dr. Balogh Zoltán, a megmozdulást szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, az előzetes jelzések alapján 2-3 ezer ember vártak, ennek közel háromszorosa jött el. Más ágazatok képviselői is megjelentek, és eddig összesen 300 szakmai, civil és más szervezet biztosította őket támogatásáról.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!