Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendszerváltáskori párhuzamok uralták a tömeges megfigyelés elleni ellenzéki tüntetést

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mintegy ezer fő vett részt az hatpárti ellenzéki szövetség és az Új Világ Néppárt által közösen szervezett demonstráción, amely során a tiltakozók a Terror Háza Múzeum elől az Andrássy úton a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak a Pegeasus-botrány során nyilvánosság elé tárt megfigyelések miatt. A beszédeknek nagyjából két visszatérő motívuma volt: többen a rendszerváltás előtti pártállami megfigyelést citálták a rendezvényre (már aki elég idős volt ehhez), valamint nem maradhatott ki az előválasztáson és a választáson való részvételre buzdítás sem.  

A pártzászlókkal vonuló tüntetők előtt a Pegasus-botrány kitörése után a tüntetést kezdeményező Momentum tagjai mentek azzal a molinóval, amelyet nemrég ugyancsak a Fidesz Lendvai utcai székházánál feszítettek ki, és amelyen a „товарищи конец”, azaz az „Elvtársak, vége!” felirat volt olvasható. (A mondat az MDF egyik plakátjának jelmondata volt a rendszerváltás idején).

Tüntetés a tömeges megfigyelés ellen a Pegasus-botrány kitörése után. Fotó: Mérce

Mint ismert, július 18-án jelent meg a Direkt36 tényfeltáró újságíróinak cikke arról, hogy a hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehet bevethető Pegasus nevű kémszoftvert legalább tíz országban, köztük Magyarországon is használták újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is. A cikk szerint több körülmény utal arra, hogy a magyar hatóságok vetették be a programot.

A tüntetés végállomásán a Lendvay utcában felállított színpadon először Gyenes Szilárd szólt a tüntetőkhöz, akit a Pest és Nógrád megye egy részén a Direkt36 szerint a hulladékgazdálkodást végző Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként figyelhettek meg, amikor 2018 végén a cég leállította a hulladékszállítást, miután a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló önkormányzati társulás elnöke, az egykori MDF-es Gémesi György, Gödöllő polgármestere hiába jelezte, hogy a hulladékgazdálkodási rendszer fenntarthatatlan. Gyenes jelenleg az ellenzék egyetlen  indulója a balassagyarmati központú Nógrád 2. számú választókerületben a 2022-es országgyűlési választás előtt. 

Gyenes szerint jelenleg a kapzsiság és a félelem uralkodik Magyarországon hatalom ténykedése miatt. Mint mondta, nem gondolta, hogy azon a listán, amelyen ő és a családja szerepelt, ő valaha rajta lehet. Úgy fogalmazott, „sokba került” ő a családjának, pedig csupán tisztességesen végezte a munkáját, próbálta megvédeni a munkatársait, akik semmi rosszat nem tettek. Szerinte a hatalomnak nem számít a család és a személyes tér sem. „Ebben az országban legyen rendőr, katasztrófavédelmi tiszt, egészségügyi dolgozó, vagy egy egyszeri járási hivatalban dolgozó, aláíratják velük biankó, hogy le akarják őket hallgatni” – tette hozzá. Gyenes attól tart, hogy amit a Pegasus-botrány során láttunk, csak a jéghegy csúcsa, és amikor átszakadnak a gátak, nagyon súlyos dologokkal fog szembesülni a magyar társadalom. 

Gyenes Szilárd a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint nem szabad azzal elintézni, hogy ugyan, eddig is tudtuk, hogy megfigyelnek minket, mert ha megfigyelnek, annak mindig következményei is vannak: megfélemlítés és elhallgattatás. Úgy fogalmazott, nehéz mogmondani, hogy az-e a rosszabb, ha elhisszük a kormány magyarázkodását, vagy az, ha nem. Mert vagy az helyzet, hogy képtelenek voltak megvédeni az állampolgárokat attól, hogy illegálisan megfigyeljék őket,  vagy pedig az, hogy ők maguk figyelték meg őket. Donáth azonnali lemondásra szólította fel a kormányt, amire hangos „mondjon le” skandálásssal reagált a tömeg. 

Donáth Anna a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Harmadikként Arató Gergely, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettese következett, aki azzal kezdte, hogy az ő korosztályának a ‘80-as években „volt egy álma”, amelyben olyan országot képzeltek el, ahol nem a kormány ellenőrzik a polgárait, hanem a polgárok ellenőrzik a kormányt, ahol a szabad a vélemény, a gondolat, az élet. Arató úgy fogalmazott, „volt néhány jó évünk, de most visszaveszik tőlünk ezt a szabadságot, újra nyakunkba ültetik az ellenőrzést. Eddig csak előírták, most már ellenőrzik is, hogy mit gondolhatunk, milyen családunk lehet, kit szerethetünk, hogy ki a jó hazafi”. Arató szerint a Pegasus-ügy nemcsak arról szól, hogy ki nyeri a választásokat, arról is, hogy néhány tíz ember érdekében működik az állam, miközben a tömegek szegényedtek a koronavírus-járványt kísérő válság alatt, eközben pedig a leggazdagabbak tovább gazdagodtak. Végül azt ígérte, az ellenzéki pártok addig nem nyugszanak, míg kiderítik, kik hajtották végre ezt a törvénytelen megfigyelést. 

Arató Gergely a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Az érdi LMP-s Tetlák Örs azt mondta, olyan pillanathoz érkeztünk, amikor egyikünk sem tudhatja, melyikünk telefonján matatnak ebben a pillanatban. „Eltelt harminc év, de ugyanott tartunk, ahol a rendszerváltás előtt: lehallgatnak, és újra azt kell akarnunk, hogy szabad életünk legyen” – utalt Arató Gergelyhez hasonlóan a rendszerváltás idejére. Szerinte az a gyáva mellébeszélés, ami a kormány részéről az utóbbi 8-10 napban folyt, nem mehet tovább. Hozzátette: egyértelművé vált, hogy magától nem fog lemondani a kormány, ezért a szavazóknak kell leváltania jövő tavasszal – zárta beszédét a választáson való részvételre buzdítva Tetlák.  

Tetlák Örs a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Z. Kárpát Dániel a Jobbikot képviselte a színpadon, azzal kezdve, hogy az sem ússza meg a lehallgatást, aki megalkuszik, aki kiszolgálja a rendszert vagy  nem meri elmondani a véleményét. Beszéde során többször használta a „fiatal demokrátokból „öreg bolsevikokká váltak” formulát a Fideszre.  „Vannak nézetkülönbségek, de mind demokráciában akarják megvitatni ezeket, nem pedig egy besúgóállamban, ahol pusztán azért megfigyelnek minket, mert nem rajongunk a kormányért” – mondta Z. Kárpát. A jobbikos politikus beismerő vallomásnak nevezte a nemzetbiztonsági bizottsági parlamenti ülés ma reggeli bojkottját. Végül arra mutatott rá, hogy habár a Fidesz „háborúzik a világgal, olyankor már nem olyan bátrak, amikor a szegénységben élőkért, kilakoltatásokra várókért kellene harcolniuk. Z. Kárpát Dániel az előválasztáson való részvételre buzdított, mielőtt elhagyta a színpadot. 

Z. Kárpát Dániel a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Az MSZP-s  Bárándy Gergely szerint a megfigyelési ügy nem meglepő, mert annak voltak előzményei: az Alkotmánybíróság jogfosztását, a civiltörvényt és a CEU-elleni hadjáratrot idézte fel. Szerinte a Pegasus-botrány nem jogi, hanem politikai kérdés, amelyet túlbonyolítani sem érdemes, hiszen vagy az igazságügyi miniszter által kiadott engedélyezek a törvénytelenek – mivel az ellenzékiek lehallgatása nem szerepel a törvényes megfigyelhetőség kategóriái között – vagy pedig engedély nélkül történtek a megfigyelések, ami ugyancsak törvénytelen.

Bárándy Gergely a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

A Párbeszédet Dorosz Dávid, a párt Pest megye 5. számú OEVK-beli előválasztási jelöltje képviselte.  Szerinte a Fidesz összevissza hazudozik, a nemzetbiztonsági bizottsági ülésről pedig gyáván kimenekült. Mint fogalmazott, „ÁVH-s módszerekkel” lehallgatják az állampolgárokat, ami pedig árulás a kormány részéről. Szerinte kormány háromszor fizet meg a bűneiért: egyszer amikor az ellenzék a lehető legjobb jelöltek választja ki majd az előválasztáson, másodszor akkor, amikor a Karácsony-féle népszavazáson „igazi nemzeti sorskérdésekről” mondják el az emberek a véleményüket,  a „kamu népszavazás” helyett, harmadszor pedig jövő tavasszal az országgyűlési választásokon.

Dorosz Dávid a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt alapító-elnöke szintén 1989-re utalt vissza, amikor az emberek hajlandók voltak tenni a változásért. Szerinte Orbán és kormánya visszatért a terror eszközeihez: megfélemlítenek, megaláznak embereket, megpróbálják minden áron megtartani a hatalmukat, „fegyvereket alkalmaznak” a saját állampolgáraik ellen. Hozzátette: nem igaz, hogy a baloldal áll szemben a jobboldallal a mostani politikai küzdelemben, hanem a tisztességesek a tisztességtelenekkel. 

Pálinkás József a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa mozgalmának elnökségi tagja arról beszélt, hogy a választóknak Orbánt először „fejben kell megbuktatnia”, utalva arra, hogy meg kell szabadulniuk a szavazóknak attól a berögződéstől, hogy a jelenlegi miniszterelnök „örökre a nyakunkon marad”. Szerinte „békés, de történelemformáló forradalomra” van szükség, jóvá kell tenni a rendszerváltás mulasztásait. Be kell fejezni a múltat azzal, hogy valódi elszámoltatást csinálunk – mondta.

Lukácsi Katalin a tömeges megfigyelés elleni tüntetésen. Fotó: Mérce

A beszédek végeztével a momentumosok egy lila füstgyertyát is meggyújtottak.

Lila füstgyertya a Lendvay Utcában. Fotó: Mérce

A tüntetés résztvevői közül pedig néhányan „1984”, illetve „ÁVH” feliratokat fújtak fel az úttestre a Lendvay utcában, őket igazoltatás után engedték csak el a helyszínen megjelenő rendőrök.

 

 

Fotó: Mérce

A tüntetés élőben közvetítettük Facebook-oldalunkon, itt lehet visszanézni teljes hosszában:

Címlapkép: Nagyjából ezer tüntető a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt a Pegasus-ügy miatt szervezett ellenzéki tüntetésen 2021. július 26-án. fotó Mérce