Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymillió menekültet tartóztattak le az elmúlt kilenc hónapban az Egyesült Államok mexikói határánál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több, mint 1,2 millió letartóztatást eszközölt a határőrség az Egyesült Államok és Mexikó határánál az elmúlt kilenc hónapban – derült ki az Vámügyi és Határvédelmi Hatóság (CBP) pénteken megjelent friss jelentéséből. Ezzel az idei év 15 éves rekordot döntött meg. A határnál letartóztatott családok száma júniusban az azt megelőző hónaphoz képest a negyedével 50 ezer főre emelkedett. Ráadásul a most közreadott adatokban csak a letartóztatások jelennek meg, azok, akik sikeresen, feltartóztatás nélkül átjutottak a határon nem, így a határhoz érkezők valós száma ennél jóval magasabb lehet.

A menekültek számának nagymértékű emelkedésének legfőbb oka a koronavírus járvány egész Latin Amerikát megrengető gazdasági hatásai, a tömeges elszegényedés és a remény Joe Biden enyhülésében Donald Trump élesen menekültellenes politikája után. Emellett az Egyesült Államokban a járvány utáni fellendülés megkezdődése és az előrehaladott oltási program is egyre többeket vonz a térségből a CBP vezetői szerint.

A belbiztonsági miniszter szerint a tavaly októberben kezdődött számítási év (a menekültügyi adatokat októbertől októberig számítják az USA-ban) végére idén 2000 óta a legtöbb menekült érkezhet az ország határához.

Az egészségügyi válsághelyzet miatt bevezetett 42-es rendelet lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a határt illegálisan átlépőket menedék-kérelmi eljárás lefolytatása nélkül azonnal visszatoloncolják Mexikóba. Azonban lehetséges, hogy részben éppen emiatt a rendelkezés miatt lépik át még többen a határt, mivel a jelenlegi szabályozással csak kiutasítják őket az országból, vádemelés nélkül.

Amíg az ország demokrata vezetése és Biden elnök időt kér a Trump által évek alatt szétvert menekült- és határellenőrzési rendszerek helyrehozatalára, addig a volt elnök támogatói és a Republikánusok erősebb jelenlétet követelnek a határ mentén.

A júniusban a határhoz érkező menekültek közel fele, mintegy 77 ezer ember Mexikó déli szomszédjaiból, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából indult őtnak. Ez utóbbibban az amerikai alelnök Kamala Harris a hónap elején tartott beszédében még azt üzente az Egyesült Államok felé indulóknak, hogy „ne gyertek” (don’t come), azonban a rekord számok és a tény, hogy a fenti három országból júniusban 11%-kal többen érkeztek a határhoz azt mutatják, az üzenet nem volt túl sikeres. Az alelnök a beszédében helyi megoldásokba való befektetéseket ígért, amivel megoldani igyekeznének a térség leégetőbb problémáit, mint a klímaváltozás hatásai, az erőszak és a szegénység.

Joe Biden és Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikó elnöke tavaly decemberben új, humánusabb megközelítést ígértek a regionális migráció kezelésére a két ország közti határon. Akkor a probléma okainak és nem a következményeinek megoldását ígérték El Salvador, Guatemala, Honduras és Dél-Mexikó térségében.

(The Washington Post, WallStreetJournal)

Címlapkép: Ndla.no