Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Humánusabb menekültpolitikát ígér Biden

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Joe Biden és Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikó elnöke új, humánusabb megközelítéssel kezelnék a regionális migráció kérdését a két ország közös határán. A két elnök hétvégén megállapodott abban, hogy a probléma okait és nem következményeit kezelnék a jövőben, Közép-Amerika térségében.

A két vezető El Salvador, Guatemala, Honduras és Dél-Mexikó térségében kezelné a migráció okait, ahogyan ebben telefonos beszélgetésük során megállapodtak. Biden ígéretet tett arra is, hogy

„[Megépítik] az új, emberiesebb működéshez szükséges határőrizeti infrastruktúrát és kapacitást, így sikerül majd tiszteletben tartani a nemzetközi normákat a menedékkérőkkel való bánásmód területén.”

A korábban Trump elnök nevével fémjelzett nagyszabású migránsellenes politika egyébként a leköszönő elnök egyik fontos ígérete volt, ahogy retorikája egyik központi eleme is a menekült- és migránsellenesség – megválasztása esetére egyik fő ígérete is a mexikói határra építendő, máig el nem készült fal volt, mellyel a – magyar kormányhoz hasonlóan – minden problémák gyökerének kikiáltott, papírok nélküli bevándorlókat tartotta volna távol.

A republikánusok az első pillanattól kezdve hevesen támadták az Obama idejében bevezetett, fiatalkorú bevándorlókat védő DACA programot is, attól tartva, hogy védettséget nyert fiatalok körében esetleg megnőhet a bűnözési ráta, illetve „amerikai állampolgárok elől vehetik el a munkalehetőségeket”. Ugyan ezeket a félelmeket több tanulmány is kétségbe vonta, nem csillapodott a jobboldali harag a program ellen, és Trump elnökké választása új lendületet adott a harcnak.

2017-ben az akkori igazságügyi miniszter, Jeff Sessions bejelentette, hogy a kormányzat visszavonja a DACA-t, ami évekig tartó jogi csatározásokat vont maga után, közel húsz állam indított pert a szövetségi kormányzat ellen emiatt (erről a küzdelemről pár éve a Mérce is beszámolt). A perek erős összefüggésben voltak azzal a politikai légkörrel, amelyet Trump bevándorló gyerekeket célzó szigora váltott ki.

De mindez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag Donald Trump leköszönő elnök folytatott volna a közelmúltban keményvonalas menekültpolitikát az Egyesült Államok részéről. Barack Obama például 2014-ben vezette be a bevándorló családok nagyarányú őrizetbe vételének és őrizetben tartásának taktikáját. Szintén Obama idejében dőlt meg az országból deportáltak számának rekordja is, két ciklusa alatt összesen 2 millió embert távolítottak el az USA-ból.

(Reuters, Vox)
Címlapkép: Joe Biden, Facebook