Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Washingtoni bíróság kötelezi Trumpot a kiskorú bevándorlókat védő program helyreállítására

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztus 23-is adott időt Donald Trump kormányának John Bates, washingtoni kerületi bíró, hogy érveljen a DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals – kb.: intézkedési tilalom a gyermekkorú érkezőkkel szemben) program ellen, vagy teljesen állítsa vissza azt.

A még George W. Bush által kinevezett, republikánus Bates áprilisban utasította ítéletében a Trump-kabinetet, hogy vagy indokolja részletesen, hogy miért volt szükséges leállítani a Barack Obama által bevezetett, mintegy 700 ezer fiatal bevándorlót védő, nekik tartózkodási- és munkaengedélyt nyújtó programot, vagy állítsa vissza maradéktalanul.

Az akkor 90 napos határidőt megállapító bíró most pénteken közölte, hogy egyelőre semmilyen meggyőző érvet nem hallott arról, hogy miért lenne közérdek a program leállítása, ezért született az új ítélet. A programban résztvevő fiatalok (akiket „álmodóknak” is szokás nevezni) két éves ciklusokra kapnak engedélyeket, ezeket mindig meg kell újíttatni. A bíró mostani döntése értelmében nem csak a már regisztrált engedélyek megújítási szisztémáját, de új pályázatok befogadását is lehetővé kell tennie az amerikai kormányzatnak.

Két további bírósági ítélet (Kaliforniában, illetve New York-ban) is a DACA folytatására kötelezi Trumpot, igaz ezek csak a már regisztrált fiatalok kérelmeinek megújítását tartalmazza, újabb pályázatokról nem szól.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szóvivője nyilatkozatban közölte, hogy a kormányzat a továbbiakban is kiáll döntése mellett, mivel „Hatáskörén belül maradt, amikor úgy döntött, hogy rendeletben állíttatja le a DACA-programot.”

A döntések összefüggésben lehetnek azzal a politikai légkörrel, amely tavasz óta érlelődik, és amelyet Trump bevándorló gyerekeket célzó szigora váltott ki. Korábban hatalmas ellenkezést váltott ki Amerika- és világszerte a Trump-kabinet „zéró tolerancia” gyakorlata, amelynek során illegálisan bevándorlók gyermekeit szakították el szüleiktől, és zárták táborokba, illetve vették állami gondozásba.

Noha Trump szóban már visszakozott, és enyhítette az intézkedéseket, a legtöbb gyermek még mindig nem találkozott újra a szüleivel. Noha a kilátásba helyezett gyakorlat nem jár családok szétszakításával, nem ígérkezik sokkal humánusabbnak a új koncepció sem, amelynek keretei között a gyermekek szüleikkel együtt zárják a bevándorlók számára kialakított táborokba.

Forrás: Reuters; Independent; The Guardian; Sky News