Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország, Oroszország és Irán közösen álltak ki az önálló észak-szíriai kurd állam ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közös állásfoglalást fogadott el Oroszország, Törökország és Irán a kazah fővárosban, Nur-Szultánban csütörtökön, amelyben kijelentik, hogy elutasítanak minden kurd önállósodást Észak-Szíriában. A hatalmak leszögezték, hogy elvetnek

„minden, helyben új helyzetet teremtő próbálkozást, beleértve az illegitim önigazgatási kísérleteket, amelyeket a terrorizmus elleni harccal indokolnának.”

A nyilatkozat a kurd szeparatista törekvéseket a környező országok stabilitásának aláásásaként értelmezi. Az aláírók egyúttal tiltakoznak „a területen található olaj illegális kitermelése és exportja ellen, mivel az abból származó jövedelem a Szíriai Arab Köztársaságot illeti meg.”

Északkelet-Szíriát jelenleg a Szír Demokratikus Erők (Syrian Democratic Forces – SDF) nevű kurd többségű szervezet tartja ellenőrzése alatt, amely szervezet az Amerikai Egyesült Államok legfőbb szövetségese a térségben az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel folytatott harcban.

Törökország ellenségként tekint az SDF-re, mivel azt a Dél-Törökországban felkelést folytató, és egy sor állam által terrorista szervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szervezetének tartja. A törökök az utóbbi években két hadműveletet is vezettek a régióban, melyeknek során észak-szíriai kurd városokra és településekre mértek csapásokat, illetve foglalták el jobbára helyi iszlamista milíciák segítségével.

Oroszország határozottan támogatja a szíriai Aszad-rezsimet, amely ellen 2011 óta felkelés, illetve polgárháború zajlik Szíriában, és egyrészt igyekszik szövetségesének területi épségét garantálni, másrészt nem nézi jó szemmel az amerikaiak és szövetségeseik térnyerését a szír olajmezők környékén.

Irán minden áron igyekszik regionális ellenfele, az Egyesült Államok befolyását csökkenteni a Szíriában is.

Az ENSZ által a szír rendezésre létrehozott genfi tárgyalássorozattal párhuzamosan hozta létre saját érdekeinek védelmére Asztanában Oroszország, Irán és Törökország a maguk béketanácsát 2016-ban.

A kilenc évvel ezelőtt kitört rojavai forradalom jellegéről korábban már írtunk a Mércén: az észak-szíriaiak demokratikus konföderációja megtisztította Szíriát az Iszlám Államtól, és szövetkezeteken és tanácsokon, valamint a nők egyenlőségén alapuló demokratikus rendszert vezetett be a területén.

(kurdistan24.net)
Címlapkép: Facebook.