Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: nincs szó a Magyarországnak járó uniós támogatások megvonásáról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rendhagyó módon szerdán tartott kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint szokásos partnere, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A sajtótájékoztató központi témái ezúttal az elmúlt hetek slágerei, a homofób módosító és a rá érkezett uniós reakciók voltak.

Az eseményről készült felvételt a kormány Facebook oldalán lehet megnézni:

Gulyás elmondta, hogy az EP-vitáról és a Magyarországgal szembeni „példátlan kampányról” tárgyalt a kormány. A miniszter megjegyezte, hogy a kormány határozatával már a vita előtt kijelentette, hogy aljas módon támadja a nyugat Magyarországot.

„Mindennek a legalja és elfogadhatatlan”,

hogy olyan máltai képviselőt bízott meg az Európai Parlament a homofób törvény témafelelősségével, akit bosszúpornó miatt ítéltek el.

Elmondta, hogy a gyermekvédelem ügye Magyarország számára a legfontosabb, majd a kormány homofób mantráinak jegyében elismételte, hogy Brüsszel hiába akarja, hogy LMBT aktivistákat engedjenek a gyerekek közelébe. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy felnőttként az emberek hogyan élik az életüket. Hivatkozott az alapjogi charta 14. szakaszára is, Orbánhoz hasonlóan kifacsart módon.

A miniszter hazugnak és durvának nevezte az Unió irányából érkező kritikákat, majd ismét elmondta a kormányzati álláspontot, miszerint gyűlöletbeszédet folytatnak uniós politikusok Magyarország ellen, ezután a „kommunistákhoz” hasonlította az EU-t.

Említette a helyreállítási alapról zajló tárgyalásokat, amikről véleménye szerint a nyugati lapok hamis állításokat fogalmaznak meg. Mint mondta, hónapok óta zajlanak a tárgyalások az uniós tisztségviselőkkel.

Véleménye szerint a Bizottság részéről abszurd kérésekkel is előállnak, mindazonáltal nem merült eddig fel, hogy megtagadnák Magyarországtól a támogatásokat, majd ismét az ország elleni hadjárathoz hasonlította a homofób módosító kritikáját.

A járványügyi kérdésekkel kapcsolatban elmondta, hogy noha jó a helyzet, és Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, ugyanakkor a negyedik hullám és a delta variáns továbbra is fenyegeti azokat, akik nincsenek beoltva. Ezzel kapcsolatban felszólította a lakosságot, hogy regisztráljanak oltásra.

Elmondta, hogy a kormány oltási kampányt indít, a hatvan évnél idősebbeket így akár otthonukban is felkeresi az egészségügyi személyzet.

Felhívta a figyelmet, hogy az oltatlanokra nézve kirívóan súlyos hatásai lehetnek a delta variánsnak.

A külföldi utazásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a konzuli hivataloknál érdemes tájékozódni arról, hogy hova, milyen feltételek mellett lehet beutazni, hisz lehetnek eltérések a különböző országok beutazási szabályozásai között.

Az építőanyagok áráról is beszélt a miniszter. Mint mondta, elsősorban a fém és a fa piacán tapasztalható súlyos drágulás.

Az építőanyagok kivitelére engedélyt fognak bevezetni október elsejétől. Meghatározott építőanyagokat bejelentés és engedélyezés után lehet csak exportálni, ezek az

  • acél
  • szigetelőanyagok
  • homok
  • és a sóder.

Nyomon fogják követni az építőanyagok közúti fuvarozását is.

Kiegészítő bányajáradékot fognak bevezetni többek között homok, kavics, sóder, cement bányászatára, és a kormány által később meghatározott mértékű értékesítés feletti árrész 90 százalékát bányajáradékként be kell majd fizetni, a hárommilliárd forint árbevételt meghaladó cégek esetében.

A bányászati kitermelési kötelezettség határidejét egy évre fogják leszállítani, így aki engedélyek birtokában egy éven keresztül nem kezdi meg a kitermelést, elveszíti az erre vonatkozó jogot. Módosítani fogják a tűzvédelmi szabályokat, hogy helyettesíthessék a megdrágult termékeket az építőiparban.

A foglalkoztatással kapcsolatban elmondta, hogy 4 millió 607 ezer volt májusban a foglalkoztatottak száma, 55 ezerrel magasabb, mint egy éve.

Júniusban és júliusban véleménye szerint tovább fog javulni a helyzet a miniszter szerint, és a kormány foglalkoztatási csúcsokra is számít a világjárvány árnyékában. Ezután tovább dicsekedett a foglalkoztatási mutatókkal, némi gyurcsányozással körítve. A gazdaság bővülésének tekintetében arra számítanak, hogy a következő időszakban különösen nagy sikereket könyvelhetünk majd el, mint mondta, „pozitívak az előrejelzések”.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás karácsonyozott kicsit, miután a főpolgármester nem engedi hogy augusztus huszadikán kivilágítsák a Lánchidat, majd azt is kritizálta, hogy a főváros antitest teszteket rendelt hogy az idősek védettségét vizsgálják.

A miniszter azt is elmondta, Magyarország mindig is támogatta Ukrajna Euro-Atlanti integrációját, valamint a vízumliberalizációt, azonban keleti szomszédunk durván korlátozza a kisebbségek nyelvhasználatát. Így míg nem módosítják a vonatkozó jogszabályt, addig Magyarország vétózni fogja a további közeledést.

Gulyás azt is elmondta, hogy akár megvonja a Bizottság a támogatást, akár nem, Magyarország nem fogja visszavonni vagy korrigálni a homofób törvényt.

Az ATV-s Csuhaj Ildikó többek között a kormány emotikonos kampányára is rákérdezett. Gulyás szerint a kormány jó reklámmal felkelti a figyelmet, majd a kampány esztétikájával szöges ellentétben kifejtette, hogy a kormány nagykorúnak tartja az állampolgárokat.

A miniszter azt is kifejtette, hogy valamennyi oltóanyag esetében vizsgálják, hogy lesz-e szükség harmadik dózisra, mint mondta, a többségi vélemény az, hogy szükség lesz – hogy a második dózis után mennyi idővel, az egyelőre nem világos. Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy a kormány nem szándékozik kötelezővé tenni az oltást.

Gulyás újságírói kérdésre migránsozott is egyet, mint mondta, Orbán Viktor sokat tett a melegekért, mikor 2015-ben lezárta a déli határt a menekültek előtt, akik véleménye szerint homofóbok (azt nem mondta el a miniszter, hogy ezt miből vonta le).

Az RTL Klub kérdésére válaszolva a miniszter elmondta, a tanárok beszélhetnek a diákokkal a homoszexualitásról.

Gulyás szerint amennyiben egy tinédzser homoszexualitással kapcsolatos kérdéseket tesz fel egy tanárának, természetesen beszélgethetnek a témáról. Ugyanakkor megerősítette a kormány álláspontját, miszerint a szexuális nevelés elsősorban a szülők dolga.

A kormányinfón az RTL kérdésére válaszképp szó volt arról is, hogy igyekeznek a nagy elérésű szerkesztőségeket regisztrálni a kormányinfóra, ezért nem jutott be a Magyar Hang. Ezután megadták a szót a Magyar Fórum újságírójának, aki készségesen alákérdezett a miniszternek.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán