Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Naivan azt hittük, északnyugaton nem érint majd minket a klímaváltozás”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hőhullám söpör végig az amerikai kontinens északnyugati felén, ami elsősorban Washington államot, Oregon államot és Kanada British Columbia tartományát érinti (az utóbbi helyszínen hatalmas erdőtüzek is kialakultak). A Guardian helyszíni riportot közölt Washington államból, arról, hogyan küzd meg a jómódú és liberális állam a klímaváltozással, melyről eddig tévesen azt gondolták a helyiek, hogy a déli országokat fogja inkább érinteni.

Washington állam kormányzója, Jay Inslee a 2020-as demokrata előválasztásokon mint „klímajelölt” nyert, de a választások során a klímaváltozás kérdése sokkal inkább a külvilág problémájaként merült fel, mintsem az alapvetően hideg éghajlatú Washingtoné. Ez változott meg a napokban, amikor egy olyan régióban érte el a hőmérséklet a 38º-ot is, ahol júniusban is legfeljebb csak 27º szokott lenni.

Ezért is fogalmazott úgy a Guardian-nek egy helyi lakos a klímaváltozásról, hogy „naivan azt hittük, mindez majd nem érint minket”.

Amerikában egyre gyakoribb jelenség, hogy a hajléktalanok számára nem melegedő, hanem „hidegedő” helységeket állítanak fel, mert életveszélyessé válik azok számára a meleg időjárás, akik nem tudják magukat megvédeni tőle. Így van ez most Washington fővárosában, Seattleben is, sőt, önkéntesek a házi állatokat is hűtött sátorokkal próbálják óvni a hőségtől. A hajlékkal rendelkezőket pedig a téli hidegnél is jobban elzárja a külvilágtól a hőség, különösen ha az erdőtüzek füstjétől is el kell zárkózni, ami az utóbbi években megszokottá vált Amerika nyugati partján és idén sem történik másképp.

A hőhullámot ezúttal súlyosbította, hogy az Egyesült Államokban hiánycikké vált a klór, amivel az úszómedencéket szokás fertőtleníteni, a növekvő kereslet miatt és mert Louisiana államban tavasszal leégett egy klórtablettákat készítő gyár.

Dr Jeremy Hess, egy seattle-i kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos arról számolt be, hogy a hőhullám alatt emberek tucatjai szorultak sürgősségi kezelésre és a koronavírus-járvány kitörése óta nem kellett ilyen nagy erőkkel munkába állni az egészségügyi dolgozóknak. A hőségtől egyes orvosi segédeszközök is tönkrementek. Dr Jeremy Hess szerint:

„Az emberek felismerték, hogy elméletben előfordulhat ilyen, de nem hiszem, hogy számítottak volna rá. Arra biztosan nem számítottak, hogy most fog megtörténni, és nem számítottak arra, hogy ennyire rossz lesz.”

A hőhullámnak több halálos áldozata is volt: Washingtonban hivatalosan 20, Oregonban 79, British Columbiaban megduplázódott a halálozási arány, de egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hányan haltak meg közvetlenül a hőség miatt.

Címlapkép: Wikimedia Commons