Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egész Unióban nálunk nőtt a legmagasabbra az infláció májusban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Májusban Magyarországon alakult ki a legmagasabb infláció az Európai Unióban – olvasható az Eurostat csütörtöki jelentésében. Eközben az euróövezet is két és fél éves csúcson van az infláció tekintetében az Európai Unió statisztikai hivatala szerint.

Májusban 2,0 százalékra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,6 százalékról. Tavaly májusban 0,1 százalék volt az euróövezeti infláció. Az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek májusban a fogyasztói árak az euróövezetben az áprilisi 0,6 százalék után. A két és fél éve a legmagasabb májusi infláció részben az alacsony bázisértékre, részben pedig a keresletnek a gazdaság újra indításával együtt járó felfutására vezethető vissza – olvasható az Eurostat jelentésében.

Az Európai Unióban 2,3 százalékos infláció alakult ki májusban az áprilisi 2,0 százalék után. Tavaly májusban 0,6 százalék volt az uniós infláció.

A legmagasabb inflációt Magyarországon regisztrálták májusban, 5,3 százalékost.

Lengyelországban májusban 4,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak egy év alatt, Luxemburgban pedig 4,0 százalékkal. A legalacsonyabb inflációs ráta, mínusz 1,2 százalékos Görögországban alakult ki májusban. Máltán 0,2 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, Portugáliában pedig 0,5 százalékos.

Az euróövezeti fogyasztói árindex májusi éves emelkedéséhez az energiaárak 1,19 százalékponttal járultak hozzá, köszönhetően a 13,1 százalékos éves emelkedésnek az áprilisi 10,4 százalék után. A szolgáltatások 0,45 százalékpontot emeltek a fogyasztói árindexen, a nem energiaipari termékek 0,19 százalékponttal, az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,15 százalékponttal járultak hozzá.

Az energiaárak, élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek árának leszámításával kalkulált maginfláció 1,0 százalékkal emelkedett májusban az áprilisi 0,7 százalék után.

Büttl Ferenc szerzőnk gazdasági elemzésében megyjegyzi, hogy a magas infláció nyomán a nyári jegybanki alapkamat-emelés elkerülhetetlennek látszik.

Ami a magas infláció további követezményeit illeti, az idei fogyasztói áremelkedés miatt reálértéken várhatóan teljesen elolvad az idei minimálbér- és garantált bérminimum-emelés (amely egybként is az elmúlt tíz év legkisebb béremelése volt). A szakszervezetek már januárban figyelmeztettek, hogy a minimálbér-emelés még az inflációt sem kompenzálja, ezért nagyobb emelést vártak volna a kormánytól. (Igaz, a kormány júniusban belengette, hogy idén még felülvizsgálhatják az idei emelés mértékét).

(MTI, Mérce)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt