Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szoros versenyt ígértek a közvélemény-kutatások, mégis visszalépett a Párbeszéd a Momentum javára Újbudán

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Momentum Mozgalom pénteken a Móricz Zsigmond körtéren tartott sajtótájékoztatót, ahol újabb visszalépést jelentettek be az előválasztáson. A pártból Orosz Anna a Momentum alelnöke  és Fekete-Győr András miniszterelnök jelölt képviseltették magukat, a Párbeszédből pedig  Barabás Richárd a párt szóvivője és a 11. kerület alpolgármestere, Karácsony Gergely főpolgármester és miniszerelnök jelölt, valamint Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke voltak jelen.

A két párt képviselői bejelentették, hogy Barabás Richárd a Párbeszéd  képviselőjelöltje visszalép a momentumos Orosz Anna javára  Budapest 2. számú választókerületében.

A sajtótájékoztatót Karácsony Gergely nyitotta meg, aki elmondta, az ellenzék célja, hogy azok a jelöltek és pártok, akik hasonló programmal és elképzeléssel indulnak az előválasztáson ne egymást hátráltassák, hanem erősítsék egymást. Karácsony kijelentette, a Párbeszéd nagyon büszke Barabás Richárd kerületi munkásságára, azonban úgy látták jobbnak, hogy a két párt most közösen Orosz Annát támogatja, akinek szerintük több esélye van legyőzni a Fideszes jelöltet 2022-ben. ,,Újbudának Orosz Annára van szüksége”, mondta a főpolgármester.

A Párbeszéd támogatásáról Szabó Tímea is megerősítette a momentumos jelöltet, úgy fogalmazott, különösen öröm számára, hogy egy ,,dinamikus, zöld nő” indul a kerületben. Szabó megköszönte Barabás Richárd visszalépését, majd elmondta, várja a közös munkát, amit egy jobb és élhetőbb Magyarországért fognak végezni.

A sajtótájékoztatón Barabás Richárd is felszólalt, kihangsúlyozta eddigi közös munkájukat Orosszal. ,,Az elmúlt hetek politikai történései megmutatták, hogy Magyarország  a gyűlölet és az ignorancia betegségében szenved. Ennek megváltozatására progresszióra és nyitottságra van szükség”, mondta. Barabás egy kutatásra is hivatkozott, mely a két jelölt népszerűségét volt hivatott felmérni, szerinte ez alapján izgalmas küzdelem várt volna rájuk, amire azonban most nem került sor. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy Gy. Német Erzsébetet a DK jelöltjét habár szimpatikusnak tartja, Újbudának progresszivitásra van szüksége, ezért Orosz Annát támogatja.

,,Az emberek olyan kormányt akarnak, Újbudán amely nem felszámolja a függetlenséget, hanem erősíti azt.”

Orosz Anna megköszönte a támogatást a pártoknak és Újbuda polgárainak. Azt is hozzátette, hogy a rendszerváltásnak szigorú és jogszerű elszámoltatás után kell megtörténnie.

A Mérce kérdésére elmondta, a Závecz Research és a Medián kutatásai is szoros verseny jósoltak a jelöltek között, ám szerinte most nem a közvélemény-kutatásokkal kell foglalkozni, hanem hogy az emberekkel beszélgessenek és megszerezzék a támogatásukat.

A Závecz kutatása szerint a DK-s Gy. Német Erzsébet (akit a Jobbik is támogat) és a momentumos Orosz Anna fej-fej mellett haladnak népszerűségben az újbudai választókerületben, habár előbbit a válaszadók 31 százaláka, utóbbit a 29 százalékuk támogatná. Ehhez képest Barabás Richárd 22 százalékot ért el.

Fekete-Győr András arról beszélt, hogy keleti hitelek helyett nyugati életet akarnak a magyarok. Elmondta, a Momentum egy olyan programtervet hoz a választásokra, amely ,,nyugati életszínvonalat” fog biztosítani az embereknek. A Momentum elnöke szerint szükség a van politikában olyan új arcokra mint Orosz Anna.

Ezzel a visszalépéssel szorosabbra fűződik a két párt szövetsége, korábban a Momentumos Berg Dániel lépett vissza a párbeszédes Tordai Bence javára, miután az előválasztás első és eddigi egyetlen jelölti vitáján csaptak össze. A budapesti 4. számú választókerületben Kálmán Olga is indul, viszont ő pártközi egyezségre hivatkozva nem vitázott a jelöltekkel, azonban a Jobbik ennek ellenére is biztosította támogatásáról a DK-s jelöltet.

A Mércén már több cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy a folyamatos visszalépések milyen következményekkel járhatnak az előválasztásra és az összefogás jövőjére nézve. Emelett szorosan végigkövetjük a 2022-es választások eseményeit is, és a választókat érintő legfontosabb kérdéseket.

Az előválasztás legfontosabb részletei – amelyek nagy része áprilisban kiszivárgott információk alapján már ismert volt – az ellenzék közös május eleji közleménye alapján az alábbiak:

  • A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.
  • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
  • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).
  • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
  • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
  • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.
Címlapkép: Mérce