Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Berg Dániel visszalép Tordai Bence javára az ellenzéki előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Online sajtótájékoztatót tartott vasárnap délelőtt Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András a Momentum elnöke, valamint Berg Dániel II. kerületi alpolgármester és Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő, mindketten a budapesti 4. számú választókerület ellenzéki jelöltjei az előválasztáson.


A sajtótájékoztatón Berg Dániel bejelentette, hogy visszalép Tordai Bence párbeszédes jelölt javára. Berg elmondta, hogy örül neki, hogy olyan jelöltet támogathat visszalépésével, mint Tordai, akit fiatal, lendületes képviselőnek nevezett.

Berg elmondta, nem volt könnyű szembesülnie pártja döntésével, de örül neki, hogy példát tud mutatni az együttműködésben.

„Én tudom, hogy Bence olyan képviselő lesz, aki a választókörzetének érdekeit fogja képviselni.”

Tordai megköszönte Bergnek és a Momentumnak a „nemes gesztust”, és kifejtette, hogy nem volt hiába Berg eddigi kampánya, ami szerinte megmutatta, hogy nem csak a hagyományok értékesek, de valami újat is tudott mutatni. Méltatta továbbá Berg munkásságát a vállalkozók ügyének képviseletében a Covid-járvány alatt.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke is megköszönte a Momentumnak és Berg Dánielnek is, hogy az összefogás érdekében hátrébb lépett. Karácsony elmondta, hogy mind Tordai, mind Berg

” elkötelezett az európai, szolidáris és zöld Magyarország mellett.”

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy még sok ilyen együttműködés fog megvalósulni szerte az országban a 2022-es választásokig.

Mint arról a Mérce is beszámolt, május első felében zajlott le a az előválasztás első jelölti vitája, melyen a Tordai Bence, és Berg Dániel csaptak össze, miután Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció jelöltje pártközi egyezségre hivatkozva nem vállalta a részvételt. A Partizán által szervezett vitán a budai kerület jelöltjei szót ejtettek az alapjövedelemről, az euró bevezetéséről, valamint azt is megtudhattuk, valóban elengedhetetlen-e baloldalinak lenni a zöldpolitika kialakítása során.

Az előválasztás legfontosabb részletei – amelyek nagy része áprilisban kiszivárgott információk alapján már ismert volt – az ellenzék közös május eleji közleménye alapján az alábbiak:

  • A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.
  • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
  • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).
  • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
  • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
  • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.
Címlapkép: Partizán Youtube csatornája