Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kálmán Olga pártközi egyezségre hivatkozva kihagyja az első előválasztási vitát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Felpörögtek az események az ellenzéki előválasztás kapcsán: a szerda délelőtt fejleménye, hogy megállapodott a hatpárti szövetség az előválasztás játékszabályaiban, de az is kiderült, hogy nem lesz ott az előválasztási kampány első jelölti vitáján Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, a párt budapesti 4. számú választókerületének jelöltje.

A korábbi újságíró, televíziós műsorvezető szerda reggel Facebook-oldalán számolt be arról, hogy bár kapott meghívást jelölti vitára, nem fogadja el azt, mert az ellenzéki előválasztás folyamatát központilag felügyelő, a pártok delegáltjaiból álló Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB) hozott egy állásfoglalást arról, hogy „hivatalos” előválasztási viták július 26. és október 10. között legyenek. Miután Kálmán Olga szerint ezt az állásfoglalást kedden a hat ellenzéki párt elnöke is megerősítette, a DK politikusa közölte: nem áll módjában elfoadni a felkérést.

Bár konkrétan nem nevezi meg, kitől és milyen vitára kapott felkérést, minden bizonnyal a Partizán megkeresésére reagált bejegyzésvel: Gulyás Márton, a csatorna főszerkesztő-műsorvezetője szerda reggel bejelentette, hogy csütörtökön megszervezik az előválasztás első jelölti vitáját, jelesül a Kálmán Olga körzetében, a budapesti 4. számú választókerületben indulókat hívták meg a nyitó alkalomra. Gulyás szerint egyébként a Partizán legalább 30 körzetben szeretne előválasztási vitát szervezni 2021-ben.


A pártok által kötött egyezség oka Kálmán Olga szerint az, hogy ma még nem minden párt nevezte meg indulni szándékozó jelöltjét, a cél pedig az lenne, hogy jelölti viták akkortól legyenek, amikor már mindenki hivatalosan jelöltté vált, ezért állapították meg a július 26-ai dátumot.

„Szerintem alap, hogy a saját magunk által hozott játékszabályokat saját magunk betartsuk. Máskülönben az egész előválasztás tönkre fog menni.”

– kommentálta a politikus a helyzetet.

Kálmán Olga – az eddigi bejelentések alapján ismert – riválisai, a momentumos Berg Dániel és a párbeszédes Tordai Bence ugyanakkor elfogadták a Partizán meghívását.

A DK jelöltje egyébként áprilisban arról posztolt közösségi oldalán, hogy a másik két ellenzéki jelölttel már megegyeztek abban, hogy lesz jelölti-vita a Partizánon (ezen ponton még nem említve a július 26-i dátumot mint kikötést), hiszen mindhárman támogatják azt, hogy megismerjék őket, és „megtudják a választók, hogy mit szeretne az ellenzék a 2. és 3. kerületben”.

Az ellenzéki pártelnökök megállapodtak az előválasztás kulcskérdéseiben

Mindeközben a hat ellenzéki párt szerdán reggel arról számolt be, hogy az elmúlt hetek, hónapokban folyamatos egyeztetéseit követően megállapodtak az előválasztás kulcskérdéseiről.

A pártok elnökei úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást.

Az előválasztás legfontosabb részletei – amelyek nagy része áprilisban kiszivárgott információk alapján már ismert volt – az ellenzék közös szerdai közleménye alapján az alábbiak:

  • A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.
  • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
  • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).
  • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
  • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
  • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.