Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cölöpöket és nádat vitt Mészáros villája elé a Párbeszéd, hogy felhívja a figyelmet az oligarcha Fertő tavi beruházására

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mészáros Lőrinc villájánál akciózott Kocsis-Cake Olivio frakcióvezető-helyettes és a Párbeszéd több politikusa, hogy így tiltakozzanak az oligarcha Fertő tavi gigaberuházása ellen, amely már eddig is a helyi cölöpházak lerombolásával és természetkárosítással járt. Ezért figyelemfelhívásként bontott cölöpöket és nádat vittek a ház elé, hogy kifejezzék tiltakozásukat a világörökségi épületek pusztítása ellen. A demonstrációt egy ponton a villa biztonsági őrei zavarták meg.

A Fertő tavi szállodaberuházást a helyiek közül is sokan támadták, valamint tavaly nyáron húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet – erről a Mércén is beszámoltunk –  , sőt uniós kötelezettségszegési eljárás is indult az ügyben. A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban.

Végül 32-ről 9 milliárd forintra csökkentve a rászánt állami forrást, de mégiscsak megkezdődött az építkezés tavaly októberben. Ebből a pénzből egyelőre egy 813 vitorlásnak és 500 csónaknak helyet adó hatalmas kikötő épül meg, a kivitelező pedig a Mészáros és Mészáros Kft.

A zöldombudsman figyelemfelhívást adott ki a beruházás ellen, a vízügyi főigazgatóság viszont nem talált abban semmi kivetnivalót, hogy Mészárosék építkezni szeretnének.

„Ez egy egyedi tó, a világörökség része, minden magyarnak joga van ott nyaralni és nem csak az egy százaléknyi kiváltságosoknak”

-mondta az akciót követő sajtótájékoztatón Kocsi-Cake Olivio.

Fotó: Mérce

„Tulajdonképpen a természetet betonozzák és térkövezik le azon a területen. Ez nem történhetett volna akkor meg Barcza Attila, Sopron polgármestere nélkül és Kárpát Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nélkül sem, aki a hatalom első számú végrehajtója és minden parancsot egy szó nélkül teljesít. És nem jöhetett volna létre a Fertő-Hanság Nemzeti Park nélkül sem”

-tette hozzá Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője. Ő is megjegyezte, hogy a tó partján épülő projekt nem az átlagembereknek épül majd, hanem a NER kiváltságosainak.

„A 99 százalék nevében dolgozom én is. Azt gondolom, hogy nem félemlíthetnek minket meg fegyveres biztonsági őrök – mint akik azonnal ránk rontottak itt a kapu előtt -, hogy mégis mit keresünk itt? Azt gondolom, hogy az igazságot keressük, amiért mindannyian dolgozunk”

-mondta Gér Mihály, a Párbeszéd Pest megyei 10. választókerület képviselőjelöltje.

A tájékoztató végén Kocsis-Cake hozzátette: már csak azért is kell leváltani a kormányt 2022-ben, így akadályozhatjuk meg a természet további pusztulását.

Címlapkép: Fotó: Mérce