Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogellenes a munkavállalókra terhelni a koronavírusteszt költségeit, mégis előfordul

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több olyan jelzés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez, hogy egyes állami munkáltatók önköltséges tesztet várnak el. A civil szervezet információi szerint „a Semmelweis Egyetemen a jövőben a munka megkezdésének feltétele egy 48 óránál nem régebbi, önköltségen végzett teszt lehet”, de a rendvédelmi dolgozóknál is hasonló szabályok kerülhetnek bevezetésre.

A TASZ arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a védőoltás nem kötelező, a biztonságos munkakörülmények megteremtése a munkáltató kötelezettsége, ezért annak költségeit, így a tesztelést is a munkáltatónak kell fizetni.

A tesztelés költségeit a munkavállalóra hárítani jogellenes.

Védőoltásra ugyan a munkáltató nem kötelezhet, de valamilyen előnnyel ösztönözheti a munkavállalót oltásra. Ellenben szankcionálni a nem beoltott munkavállalót szintén jogellenes. A munkáltató továbbá kötelezheti a munkavállalót védettségi igazolványa bemutatására.

Telefonon kerestük Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökét, hogy  megkérdezzük, érkeztek-e megkeresések a szakszervezethez olyan munkavállalóktól, akikre a munkáltató áthárította a tesztelés költségeit.

Kordás szerint általában olyan munkáltatók írják elő a tesztelést, ahol a szakszervezet nincs jelen. Különösen a nyitáskor keresték fel olyanok a szakszervezet jogsegélyvonalát, akiktől a munkáltató önköltséges tesztelést várt el.

A teszt költségeinek áthárítása különösen a turizmus-vendéglátás munkáltatóira volt jellemző, de az elvileg vállalkozó, gyakorlatilag munkavállaló ételfutárokkal is rendszeresen kifizettetik a tesztelés költségeit. Kordás László olyan futárszolgálatról is tud, ami egyszerre két tesztet is megkövetelt. Mivel KATA-s vállalkozókról van szó, az ő esetükben ez az eljárás nem jogellenes, de ahogy Kordás is fogalmaz, „ők valójában munkavállalók, mert ugyanúgy a saját munkaerejüket adják el”. Az ételfutárokhoz hasonlóan más kényszervállalkozóknak is gyakori problémája, hogy rájuk hárítják azokat a költségeket, amiket a hivatalosan el nem ismert munkáltatóiknak kéne állnia, így a koronavírus teszt árát is.

Éppen ezért javasolta korábban a MASZSZ, hogy legyen ingyenes a tesztelés, ami nem csak a munkavállalóknak, de a válság alatt bevételeit elvesztő kisvállalkozóknak is nagy segítség lenne.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor