Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MASZSZ: Folyamatos tesztelés nélkül ma már nem lehet megszerezni egy munkát

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) minden magyar állampolgár számára szorgalmazza az ingyenes koronavírus tesztelést. Véleményük szerint a folyamatos tesztelés nélkül ma már nem lehet megszerezni egy munkát, de megtartani is alig.

A szakszervezeti konföderáció közleménye Varga Mihály, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén tett bejelentésére reagált, miszerint a kormány különféle kedvezményekkel segítené a turizmus és a vendéglátás újraélesztését.

A MASZSZ elnöke szerint az ingyen tesztek költségére az Európai Unió újjáépítési alapja megfelelő forrást biztosít, mindössze a kormány szándékán múlik, hogy igénybe veszi-e erre a célra.

Kordás László kihangsúlyozta, az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy hetente, de még havonta sem azt, hogy 20-25 ezer forintot fordítson tesztelésre, ezért az államnak kötelessége lenne bizonyos időszakonként meghatározott darabszámú ingyenes ellenőrzési lehetőséget biztosítani minden magyar állampolgár számára. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint amennyiben  a folyamatos tesztelés jelenti a biztonságot, akkor azokat el kell végeztetni.

Azt azonban senkitől nem lehet elvárni  (főleg a hosszabb munkanélküliség után újra munkába álló emberektől ), hogy a koronavírus teszteket a saját zsebükből fizessék.

Kordás a közleményben kiemelte, vannak munkahelyek, ahol az ott dolgozókat hetente ingyen tesztelteti a munkáltató, de a hosszú bevétel nélküliség után újrainduló vállalkozásoktól nem lehet elvárni, hogy minden alkalmazott után kifizessék a vizsgálatokat. A kormány viszont ezt megtehetné, hiszen az EU újjáépítési alapja megfelelő anyagi forrást biztosít ahhoz, hogy a magyarok is ingyen teszteltessék magukat. Kordás szerint ez csak a kormány szándékán múlik.

A MASZSZ elnöke emlékeztet Orbán Viktor szavaira, miszerint a miniszterelnök Ausztriát tartja Magyarország laboratóriumának. Javasolja, hogy akkor viszont a védekezésben is kövesse a példáját. Ott ugyanis tartományonként és veszélyzónánként változó szintű óvintézkedések vannak, ám a havonta öt ingyenes teszt minden osztrák állampolgárnak, vagy Ausztriában bejelentett lakcímmel rendelkező akár külföldinek is alanyi jogon jár. A teszteket a gyógyszertárakban az egészségügyi kártyára adják ki, de bárki ellenőriztetheti magát az úgynevezett tesztutcákban is, és az ott kapott eredményt a munkáltatók a leghivatalosabb igazolásnak fogadják el. Kordás szerint Magyarországnak is ezt a modellt kéne követnie. Az elnök szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a gazdaság, egyebek között a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén kiemelten kezelt turizmus és az idegenforgalom is valóban újrainduljon.

A Mérce megkeresésére Kordás László elnök hozzátette, amíg a kormány az újraindítást fontolgatja különböző ágazatokban, a turizmus és vendéglátás terén a munkavállalók többsége valamilyen alvállalkozói formában végzi tevékenységét, illetve a vállalkozások is mind felélték tartalékaikat. Ahhoz viszont, hogy ezek a dolgozók biztonságosan tudják folytatni tevékenységeiket, tesztelésre van szükség. A munkáltató jelenleg bármikor előírhatja, hogy alkalmazottaknak két negatív teszt ellenében engedélyezze a munkába állást, azonban nagy kérdés, hogy ezt ki fizeti ki. Kordás szerint a nagyvállalatokra jellemző, hogy fizetik a tesztelés költségeit, de sokszor feltételekhez kötik.

Az elnök olyan esetről is beszámolt, hogy a munkáltató a dolgozók nyaralását egy megadott listához kötötte. Amennyiben a munkavállaló egy, a listán nem szereplő országba ment nyaralni, saját zsebből kellett kifizetnie a tesztelés költségeit.

Az ételkiszállítók pedig legtöbbször egyéni vállalkozóként vannak bejelentve, így nekik is maguknak kell állni a több mint negyvenezer forintos költséget.

Korábban a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szorgalmazott azonnali intézkedéseket a kiskereskedelmi dolgozók védelme érdekében. A szakszervezet szintén javasolta a rendszeres és önkéntes alapon történő tesztelést az eladótérben dolgozó munkavállalók számára, valamint, hogy a tesztelés költségeit a munkáltató fizesse meg. Többek között javasolták még a fertőzött dolgozók 100%-os táppénzét, a vásárlók egyidejű jelenlétének korlátozását az üzletekben, valamint a védelmi eszközök rendszeres ellenőrzését a munkahelyeken. A kormány a korlátozott vásárlószám bevezetésének eleget is tett.

Az elmúlt huszonnégy órában 1645 új fertőzöttet regisztráltak, így jelenleg az aktív fertőzöttek száma 268 072 fő. 3 317 052 embert oltottak be a vakcina első adagjával, közülük 1 400 703 fő már a második oltását is megkapta. A kormány oltási programja azonban csak az egészségügyi dolgozókat és bizonyos a szociális dolgozókat részesít előnyben, ezért fontos lenne, hogy a versenyszférában megkezdődjön a munkáltatói tesztelés a gazdaság újraindítása, és a munkavállalók biztonsága érdekében.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor