Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Történelmi győzelmet aratott a klímavédelem, az üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentésére kötelezte a holland bíróság a Shellt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Föld Barátai hollandiai tagszervezete korábban bírósági keresetet nyújtott be a holland székhelyű Shell olajcég ellen, amelyről a mai napon hozta nyilvánosságra ítéletét a holland bíróság: a környezetszennyező nagyvállalatot arra kötelezték, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a cég 2019-es kibocsátásához képest.

Korábban is buktak el pereket környezetszennyező cégek, köztük a Shell is. Ezek az ügyek viszont jellemzően olyan ítélettel zárultak, amelyek csupán kártérítés megfizetésére kötelezték a vállalatokat, vagy azt mondták ki, hogy egyáltalán perelhetőek ezek a cégek. A Shell esetében például nemrég mondta ki a londoni bíróság, hogy az Egyesült Királyságban is perelhetik az angol és holland vállalatot a Shell nigériai károsultjai, egy hónappal azután, hogy egy hollandiai perben kártérítésre kötelezte a céget a bíróság egy tizenhárom évvel ezelőtt történt nigériai olajszennyezésért.

A holland bíróság mai ítélete tehát azért mérföldkő, mert nem egyszerű kártérítésre ítéltek egy környezetpusztító céget, hanem konkrét cselekvésre, ez esetben az üvegházhatású gázok csökkentésére.

Bár az ítélet csak Hollandiában bír jogilag kötelező érvénnyel, a döntés nemzetközi szinten is precedensértékű lehet, amit több környezetpusztító cégek elleni per követhet. Míg a cég Hollandiában van bejegyezve, vagy legalábbis van hollandiai jelenléte, addig érvényesíteni lehet vele szemben szankciókat is, azonban globális szinten kérdéses, hogy mennyire lehet betartatni az ítéletet, ha a Shell ad absurdum kivonul Hollandiából az elkövetkezendő években.

A per jogalapja az volt, hogy a Shell megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének élethez való jogra vonatkozó cikkelyeit és a Párizsi Klímaegyezménybe foglalt 1,5 Celsius-fokos határt.

Formálisan ugyan a Shell is támogatta a Párizsi Klímaegyezményt, és jelentős összegeket költött greenwashingra, vagyis a cég imidzsének zöldrefestésére, a valóság viszont, hogy a cég 2030-ra 20%-kal kívánta növelni fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolat tevékenységeit – éppen ennek tett keresztbe a ma közzétett ítélet.

Eric De Brabandere, a Leideni Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora szerint a per rendkívüli jelentőséggel bír, mert nem csak a Shellt veszi célba, hanem „közvetett módon az egész olajkitermelő ipart támadja”.

Az viszont még nincs kilátásban, hogy  nem csak nemzetállami szinten, de a hágai Nemzetközi Bíróságon is lehetne perelni a klímaváltozásban és környezetpusztításban betöltött szerepükért a nagyvállalatokat.

Miután a döntést három órakor nyilvánosságra hozta a bíróság, sajtótájékoztatót tartott a Föld Barátai és annak holland tagszervezete, a Milieudefensie. Donald Pols a Milieudefensie elnöke megerősítette, hogy az ítélet hatalmas jelentőséggel bír, lévén a Shell egyike a világ huszonöt legszennyezőbb cégeinek. Roger Cox, a Milieudefensie ügyvédje szerint az ítélet jelzés a világ többi olajcégének is, ami azt jelzi, többé nem élvezhetik a hatalommal járó előnyeiket felelősségre vonás nélkül.

Cox azt is kiemelte, hogy a környezetromboló cégek büntetése nélkül nem fenntartható a vízhez és élelemhez való emberi jog.

Sara Shaw, a Föld Barátai világszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a mai ítélet a Globális Dél számára is mérföldkő, ahol a Shell tevékenységének nagyrészét végzi.

A döntést a Föld Barátai magyarországi szervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége is üdvözölte.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt