Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Angliában perelhetik a Shellt a cég nigériai károsultjai

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy angol bíróságokon perelhetik a Shellt azok a nigériai közösségek, amiket megkárosított az angol-holland cég környezetszennyezése.

A döntés felülírta a Feljebbviteli Bíróság korábbi döntését és egy öt éves jogi vitát zárt le.

A több mint 40 000 lakosú nigeri deltai közösségek szerint a Shell évtizedes szennyezése súlyosan károsította az életminőségüket, egészségüket és a helyi környezetet.

Az érintett közösségek szerint egyértelműen a Shell a felelős az ivóvízük beszennyezéséért. A nemzetközi környezetvédő szervezetek felmérése alapján az évek alatt az érintett területeknek csupán 11%-át tisztították meg az olajszennyezéstől.

A Shell nem tagadta a környezetszennyezés tényét, azonban hárította a felelősséget. Azzal érvelt, hogy ők csupán az érintett helyi cég – a Shell Nigériai Kőolajfelesztő Cég – holdingtársasága, amelyet nigériai törvények szerint kellene megítélni.
A nigériai közösségeket képviselő Leigh Day ügyvédi iroda erre azzal válaszolt, hogy a Shellnek, amely bevétele alapján a világ 10 legnagyobb vállalatának egyike, és amelynek vagyona meghaladja a 400 milliárd dollárt, felelősséget kell vállalnia a leányvállalata által okozott környezeti katasztrófákért, még pedig Angliában, mivel a cég Londonban van bejegyezve. Daniel Leader, a Leigh Day egyik így értékelte a Legfelsőbb Bíróság döntését:
„A Legfelsőbb Bíróság ítélete valódi reményt ad Ogale és Bille lakosainak, akik évek óta kérték a Shellt, hogy tisztítsa meg a területet az olajuktól. Reméljük, hogy most végre a Shell cselekedni fog. De ez egy vízválasztó pillanat a multinacionális vállalatok elszámoltathatóságában is. Az elszegényedett közösségek egyre inkább arra törekszenek, hogy felelősségre vonják a nagyhatalmú vállalati szereplőket, és ez az ítélet jelentősen növeli ennek lehetőségét.”