Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzatok nagy része kikerül a lakásprivatizációs javaslat alól, de a budai Várnegyed nem

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Csak” a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – fideszes forrásokra hivatkozva ezt közölte szerda reggel az atv.hu. A tévécsatorna online portálja szerint ezt a tájékoztatást kapták tegnap este a kormánypárti képviselők Kocsis Máté frakcióvezetőtől.

Frissítés (11:28):

Az ATV információját Böröcz László, a törvényjavaslat benyújtója saját Facebook-oldalán megerősítette:

„Hosszú egyeztetéseket követően az is világossá vált, hogy a polgármestereknek is különböző elképzelései vannak az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban, ezért a frakcióval arra az álláspontra jutottunk, hogy a javaslatunkat a világörökségi területekre korlátozzuk.”

– írta a fideszes képviselő.

Korábban írtuk:

Az UNESCO épített világörökségéhez tartozik Budapesten a Duna-parti látkép, valamint az a budai Várnegyed, amelyre eredetileg az elmúlt hetekben nagy port kavart önkormányzati lakástörvény-javaslat is vonatkozott: Böröcz László fideszes parlamenti képviselő áprilisban még olyan előterjesztésről nyilatkozott, amely a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők nagy részének. (Pontosabban minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlan megvásárlását, amelyeket bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket. Igaz, ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok elsősorban a budai Várban vannak. )

24.hu gyűjtése szerint számos fideszes potentát vásárolhatja majd meg így akár néhány éve szerzett várbeli lakását, köztük

  • Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg.
  • A Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke.
  • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
  • Bayer Zsolt kormánypárti publicista.
  • Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese.
  • Kuna Tibor, korábbi kormányközeli üzletember.

Később aztán a parlament elé került törvényhez olyan módósítót fűzött Böröcz, amely már arról szólt, hogy országos viszonylatban kötelezné az önkormányzatokat arra, hogy nyomott áron, mindössze forgalmi értékük 15-30 százalékáért adják el bérlőiknek a tulajdonukban álló lakásokat. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha mégis ezt a változatát fogadnák el a törvénynek az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.

Az atv.hu szerint a kormány azért hátrált ki Böröcz javaslata mögül, mert „meghallotta és megértette” a frakció álláspontját. Emlékezetes, hogy több fideszes polgármester is kifejezte nemtetszését a javaslattal kapcsolatban, a  XVI. kerületi fideszes polgármester, Kovács Péter pedig egyenesen marhaságnak nevezte azt. A bérlakások privatizációjáról szóló javaslatot ugyanakkor tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága (igaz, az itteni szavazati arányokban is az tükröződött, hogy a kormánypártokon belül sincs teljes egyetértés a témát illetően).

A javaslat ellen számos, lakhatással foglalkozó civil szakmai szervezet is felszólalt, álláspontjuk szerint a lakásmaffia és az ingatlanspekuláció felfutásával, lakhatási katasztrófával fog járni, amennyiben elfogadják – részletes álláspontjukat ebben a cikkben foglaltuk össze. A Város Mindenkié lakhatási szervezet társoldalunkon szintén felhívta a figyelmet a problémára, számos tiltakozó szervezetet sorolva fel, Pikó András józsefvárosi polgármester a Mércén megjelent publicisztikája pedig itt olvasható.

Hétfőn a C8 Civilek és a Momentum józsefvárosi országgyűlési képviselő-jelöltje, Csordás Anett nyílt levelet intézett Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének, melyben arra kérte a politikust, érje el, hogy Böröcz László vonja vissza az önkormányzati ingatlanvagyon kiárusítására tett törvényjavaslatát, vagy ha ezt nem teszi, akkor a parlamenti többség ne szavazza meg.

Mint ismert, éppen ma kezdődik a törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben, valamint 10 órától szakmai szervezetek és önkormányzatok közös sajtótájékoztatója kezdődik a témában a Kossuth téren, amelyet a Mérce Facebook-oldalán élőben fogunk közvetíteni.

atv.hu

Címlapkép: Mérce fotó