Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett polgári engedetlenségre buzdítja az önkormányzatokat a lakásprivatizáció ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kedden a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót Csordás Anett, a C8 civilek és a Momentum józsefvárosi képviselőjelöltje, Orosz Anna, a Momentum alelnöke és Újbuda alpolgármestere, valamint Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő a nemrég benyújtott bérlakástörvénnyel kapcsolatban. Az eseményen a politikusok beszéltek a törvényjavaslat hatásáról, Csordás Anett Kocsis Máténak címzett nyílt leveléről, valamint az önkormányzatok lehetőségeiről és az ezzel kapcsolatos petícióról is.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Böröcz László fideszes parlamenti képviselő május 11-én kedd este nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, ami vételi jogot biztosítana az önkormányzati lakást bérlőknek, ha az illető már legalább 2020 december 31. óta béreli a lakást. A módosítás a lakásforgalmi érték 30%-ában állapítaná meg a vételárat, ami a bérlés idejétől függően akár 10,5%-ra is csökkenhet. A módosító javaslatot élesen bírálták az ellenzéki polgármesterek , mondván, a „rablóprivatizáció” be fogja betonozni a már most is súlyos méreteket öltő lakhatási szegénységet. Ráadásul az intézkedésnek bizonyítottan több NER-közeli kedvezményezettje lehet.

A tegnapi nap folyamán Csordás Anett nyílt levelet intézett Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének, melyben arra kérte a politikust, érje el, hogy Böröcz László vonja vissza az „önkormányzati ingatlanvagyon kiárusítására tett törvényjavaslatát, vagy ha ezt nem teszi, akkor a parlamenti többség ne szavazza meg”.

A keddi sajtótájékoztatón a momentumos politikus kihangsúlyozta, a törvényjavaslat mindenféle háttértanulmány nélkül készült, az önkormányzati bérlakások eladásával pedig gyakorlatilag a közvagyont árusítják ki. Szerinte a jelenlegi kormány a lakhatás alapvető jogától készül megfosztani több százezer embert. Akiknek a 30-40 ezer forintos bérleti díj is nehézséget okoz, azok nem fogják tudni megvásárolni lakásukat, a lakhatási válság pedig csak tovább fog mélyülni.

Orosz Anna szerint a világon egyedülállóan a Fidesz vont el költségvetési forrásokat az önkormányzatoktól a járvány alatt, a bérlakások kiárusítása pedig csak egy újabb megvonás. Figyelmeztetett, nem Böröcz az egyetlen, akinek eszébe jutott a kényszerű lakásprivatizáció. Felidézte Tiborcz István tavaly nyári nyilatkozatát, melyben a miniszterelnök veje budapesti belvárosi ingatlanok privatizációjáról beszél.

Szél Bernadett kijelentette, egy nagykoalíciós tiltakozás indult meg a bérlakástörvény módosítása ellen. Az Országgyűlés holnap kezdi meg tárgyalni a törvénymódosítást, amely ha megszavazzák, szerinte „törvénytelenséget emel törvényes szintre”. Magyarországon a lakhatás óriási probléma, mondta. Hangsúlyozta a petíciók és az önkormányzati összefogás fontosságát, azonban

Szél a polgári engedetlenség lehetőségére is felhívta a figyelmet. Úgy fogalmazott, amint  a jog megszűnik, az igazságosságok képviselni „jogunk van a polgári engedetlenséghez”.

A politikus szerint ezért az önkormányzatoknak joguk van arra, hogy ne teljesítsék a kényszerprivatizálást.

A sajtótájékoztatóról készült közvetítés a Mérce oldalán imegtekinthető.

A civil szervezetek is felháborodtak a tervezett törvénymódosításon. A Habitat for Humanity magyarországi szervezete szerint a lakástörvény módosítása „lakhatási katasztrófához vezetne”, és az intézkedést úgy jellemezte, mint „a haldokló bérlakásszektor és a szociális lakáspolitika kegyelemdöfése” és „a közvagyon felelőtlen elherdálása”.

Címlapkép: Mérce