Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes polgármester a lakásprivatizációról: „mérhetetlenül igazságtalan!”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nyílt levelet írt Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester Böröcz Lászlónak, az önkormányzati és állami lakásvagyon privatizációját lehetővé tévő törvényjavaslat fideszes benyújtójának. Kovács a levélben részletesen kifejti, miért nem ért egyet az önkormányzati lakásvagyon kiárusításával, a teljes levél az alább olvasható.

 

Nyílt Levél Böröcz László országgyűlési képviselőnek

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Laci!
Május 11-én benyújtottál egy…

Közzétette: Kovács Péter – 2021. május 13., csütörtök

A fideszes polgármester a törvényjavaslat visszavonására kéri a fideszes képviselőt, kifejtve sommás véleményét is, miszerint

Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!”

A levél az alább olvasható kép formátumban

A polgármester kifejti, hogy a lakások megvásárlásának rendkívül kedvező feltételeivel vélhetően a bérlők túlnyomó része élni fog, akinek nincs rá pénze, az akár jelzáloghitel segítségével, de azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a lakásmaffia teszi majd rá a kezét az ingatlanokra.

Számos, a Mércén is megfogalmazott szociál- és lakáspolitikával kapcsolatos jogos aggálya is van a polgármesternek az intézkedéssel kapcsolatban. Mint írja,

„Kik laknak (jó esetben és most nem az I. kerületi bérlőkre gondolok) önkormányzati bérlakásokban? Azok, akiknek nem volt annyi pénzük, hogy saját lakást vegyenek, vagy, mert a jövedelmük ezt nem teszi lehetővé, vagy mert fiatalok és még nem spóroltak össze annyit, hogy sajátba költözzenek. Ha minden, vagy a legtöbb bérlakást megveszik a most bent lakó bérlők, akkor nem marad bérbeadható lakása az önkormányzatnak, akkor hogyan fog segíteni az önkormányzat a többi lakosának? Hogyan fognak a jövőben boldogulni? Ha nincs elég pénzük piaci albérletet fizetni, hová menjenek? A híd alá vagy egy életre maradjanak a szülői házban, mondjuk 8-an 45 négyzetméteres 1,5 szobás lakásban? Ezt akarod?

Ha nem lesz önkormányzati lakásvagyon, mert kötelező elkótyavetyélni, akkor hogyan fog lakásgazdálkodást folytatni az önkormányzat, ami törvényi kötelezettsége? Van állami lakásépítés? NINCS!! Van önkormányzati lakásépítés? Valljuk be, az se nagyon van. Akkor a lakóknak mi marad? A piaci lakbér, vagy életük végéig a mamánál lakjanak, vagy menjenek a híd alá? Te hogyan szeretnéd?

Javaslatod mérhetetlenül igazságtalan!

Mindazonáltal Kovács nem zárkózik el teljes mértékben a lakások privatizálásától, példaként felhozza, hogy azzal egyet tudna érteni ha olyan lakók vehetnék meg kedvezményes áron a lakásokat, akik húsz éve bérlik őket, és voltaképpen már kifizették a lakások értékét. Azonban azt nem tudja elfogadni, hogy viszonylag rövid bérleti viszony után is töredékáron juthassanak lakásokhoz a bérlők.

A polgármester leírja, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben immár nem csupán szociális bérlakások vannak a kerületben, hanem egyharmaduk költségelvű bérlakás. Ezeket az előbbiekkel szemben nem élethosszig, akár örökölhető módon, hanem határozott időre, maximum nyolc évig adják ki egy bérlőnek, véleménye szerint a kerületi lakáspolitika ezzel segíti lakhatáshoz jutni azokat, akiknek csak egy kicsi hiányzik.

Kovács levelében a CSOK-ot is dicséri, mint kormányzati intézkedést – aminek kritikájáról ezen a linken lehet tájékozódni – megemlítve, hogy a kerületi lakáspolitika véleménye szerint lehetővé teszi, hogy olyanok is éljenek az otthonteremtési kedvezménnyel, akiknek egyébként nem lenne meg rá az anyagi lehetőségük.

Mint írja,

„Javaslatoddal ezt az eredményt lenullázod és visszaveted a lakásgazdálkodásunkat egy vagy két évtizeddel!! Miért kell ez?”

Példával is szemlélteti, miért kártékony a törvényjavaslat. Eszerint

„A konkrét példa a XVI. kerületből: 2020. december 15-én költözött [egy lakó – KSÁ]  5 tagú családjával a XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló […] utcai 64 m2-es lakótelepi lakásba. A költségelvű bérlakás havi bérleti díja: 39.808 Ft/hó. A lakást bérbeadás előtt az Önkormányzat 1,2 millió forintért újíttatta fel. A bérlő eddig alig 200 ezer forint bérleti díjat fizetett. Javaslatod szerint most kb. 38 millió forintot érő lakást a bérlő, ha egy összegben fizet, akkor a piaci ár 21%-án, vagyis 8 millió forintért tulajdonába veheti, úgy, hogy a jogügylet időpontjában még egy éve sem bérlője az ingatlannak. Az Önkormányzat meg 30 millió forintos vagyonvesztést könyvelhet el. A XVI. kerületben, más budapesti önkormányzatokhoz képest kevés az önkormányzati bérlakás, csupán 200 darab van belőle, de javaslatod így is 3 – 8 milliárd forint vagyonvesztéssel jár az Önkormányzatunknak.”

Kovács levele végén ismételten kéri Böröczöt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot.

A fideszes törvényjavaslat ellen eddig számos polgármester szólalt fel, köztük Pikó András, Józsefváros polgármestere, valamint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is elítélte a javaslatot, ugyanakkor fideszes kritikát eddig ilyen markánsan legalábbis biztosan nem tapasztalhattunk.