Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehet 500 főnél nagyobb tüntetést szervezni, Jámbor megtartja a Fudan elleni megmozdulást

Ez a cikk több mint 3 éves.

A pénteken megjelent Magyar Közlöny némiképp pontosította a tüntetésekre (egyéb szabadtéri rendezvény) vonatkozó szabályozásokat, melyek ötmillió beoltott felett lépnek érvénybe. Noha valóban van egy ötszáz fős limit, a szabályozás szerint ennél több résztvevővel is tartható rendezvény.

A különbségtétel abban rejlik, hogy míg 500 résztvevő alatt mindenféle korlátozás nélkül megtarthatók a rendezvények, az ennél nagyobb létszámú eseményeken csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a Közlöny szerint.

Ez vélhetően azt jelenti, hogy a félezer főt meghaladó szabadtéri rendezvényeken – potenciálisan tüntetéseken – a résztvevők valamennyien védettségi igazolvánnyal kell hogy rendelkezzenek, vagy telefonos applikációval kell hogy tudják igazolni a védettségüket. Ez a beoltottak, és a koronavírus-fertőzésen nemrégiben átesettek számára teszi lehetővé a tüntetést.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a jogalkotó hogyan képzelte el a gyakorlatban a szabályok betartatását. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy az ötszáz fős limit betartatása a tüntetések szervezőinek feladata lesz, ahogy az ötszáz fő fölötti rendezvények esetében a védettség ellenőrzése is. Ehhez elkérhetik a védettségi igazolványt, vagy ellenőrizhetik a védettséget igazoló applikáción is, mindkét lehetőség esetén be kell mutatniuk a résztvevőknek a személyi igazolványukat is.

Az ügyben kerestük az Országos Rendőr Főkapitányságot, akik válaszukban a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletet ajánlották figyelmünkbe, mint a rendőri intézkedéssel kapcsolatos iránymutatást. Ebben le van írva, hogy „minden gyülekezés tilos”. Vagyis ezzel sem vagyunk beljebb, bár az is kijelenthető, hogy a lazítások keretében egyéb szabadtéri rendezvényekről van szó, nem explicite gyülekezésről.

Jámbor András, (lapunk volt főszerkesztője) aki a Szikra mozgalom színeiben indul a budapesti VIII-IX. kerületekben található 6. országos egyéni választókerületi előválasztáson, már bejelentette, hogy meg fogják tartani a Diákváros melletti, és a Fudan Egyetem megvalósítása elleni tüntetésüket. A pontos részletekről azonban egyelőre ő sem árult el többet.

Jámbor bejegyzése szerint

„Tegnap este óta folyamatosan egyeztetünk jogászokkal, az elmúlt 11 év nagy tüntetéseinek és akcióinak szervezőivel. A cél, hogy egy olyan tüntetést szervezzünk, ahol sokan együtt lehetünk biztonságosan, jogszerűen, anélkül, hogy megosztanánk a társadalmat. De azért legyen benne egy apró csel, amivel nevetségessé tesszük ezt a nevetséges szabályozást”.

A posztból az is kiderül, hogy a tüntetést szombaton bejelentik a rendőrségen.

Mint pénteken írtuk, a Magyar Helsinki Bizottság beszélgetéssorazatának, a Helsinki Hangadónak a keretein belül jogvédők, valamint a Budapest Pride egyik szervezője mondták el véleményüket arról péntek délután, hogy már fél éve tilos bármiféle tüntetést tartani – még olyanokat is, amelyek megfelelnek a járványügyi szabályoknak. A résztvevők akkor élesen bírálták az ötszáz fős limitet, mondván a tüntetésnek az értelmét veszi el, ha csak egy bizonyos létszám alatt lehet az utcára vonulni.

Az 500 fősnél nagyobb tömegeket illetően érdemes megjegyezni, hogy a védettségi igazolványokat már akár az első oltás után néhány nappal kipostázzák, így gazdáikban még nem biztos, hogy teljes mértékben kialakult a vírus elleni védettség, sőt.

A Közlöny rendelkezik emellett több más korlátozás feloldásáról, vagy enyhítéséről is: az 5 milliomodik beoltott után esedékes intézkedések szerint

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlésre kerül a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettség;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • a zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
  • 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.