Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átvert a kormány százezer közszolgáltatásban dolgozót, hiába várták pénteken a béremelési ajánlatot

Ez a cikk több mint 2 éves.

A korábbi ígéretek ellenére pénteken sem kapott béremelési ajánlatot összesen csaknem százezer közszolgáltatásban dolgozó (többek közt pl. vasutasok, vizesek, postások, volánbuszosok) – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) legutóbbi ülésén a kormány – egyébként döntési felhatalmazás nélkül érkezett – képviselői azt ígérték, e hét második felére vagy érdemi bejelentést tesz a kormány vagy újabb, ezúttal tartalmi megbeszélésre hívják a szakszervezeteket. De egyik sem történt meg, a bejelentés, vagy az esetleges további egyeztetés elmaradásáról pedig nem értesítették a szakszervezeti vezetőket, amit Kordás László, a MASZSZ elnöke „neveletlenségnek, végtelenül méltatlannak, de főként elfogadhatatlannak” tart.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kategorikusan visszautasítja azt a stílust és a módszert, ahogy a kormány a dolgozó emberekkel bánik – jelentette ki Kordás László.

A MASZSZ elnöke végtelenül felháborítónak tartja, hogy az állami szféra alkalmazottai május közepén még mindig nem tudják, kapnak-e egyáltalán fizetésemelést vagy az infláció, az egekbe szökött árak ellenére továbbra is a tavalyi bérért dolgoztatják őket.

Kordás szerint a kormány időhúzása ellen széleskörű összefogással fel kell lépni, tiltakozni és komoly akciókkal kell figyelmeztetni a döntéshozókat, „nem lehet a dolgozó emberekkel packázni”.

Lapunknak Buzásné Putz Erzsébet, a Liga Szakszervezet társelnöke nemrég arról beszélt, a bármegállapodás csúszásának oka elsősorban a koronavírus-helyzet.

A járvány ugyanakkor nemcsak a megállapodás késleltetője, hanem egyben alapos indok is arra, hogy a dolgozók által is érezhető keresetnövekedésben állapojanak meg a felek.

Buzásné szerint a versenyszférával ellentétben – ahol sok munakvállaló munkahelye megszűnt, tavasszal leállások voltak, az ellátási láncok megszakadása volt jellemző – az állami vállalatoknál folyamatosan dolgoztak a munkavállalók tavaly április óta: nem volt leállás, és általánosságban nem voltak jellemzők a munkahely-megszüntetések sem.

Ebben a helyzetben ugyanakkor fokozott erőfszítést igényelt a dolgozók részéről, hogy pontosan végezhessék a munkájukat, miközben ők is ki voltak-vannak téve a fertőzésveszélynek. (Különös tekintettel a vasutasokra és a volánosokra.) Ezt a helytállást a szakszervezeti konföderáció szerint anyagilag is meg kéne becsülni, ennek hiányában a dolgozók egyre türelmetlenebbek.

Címlapkép: MÁV / Facebook