Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sok családot taszít adósságcsapdába a járvány, és ezen a gyorskölcsönök csak rontanak

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány, és a velejáró válság egyik veszélyes, és sajnos sokakat érintő következménye, hogy a megrendült élethelyzetekben gyorskölcsönökkel kénytelenek áthidalni a gazdasági nehézségeket. A probléma elsősorban a legrosszabb anyagi helyzetű családokat érinti, és sokakat taszíthat még kilátástalanabb helyzetbe a Népszava cikke szerint.

Noha a gyorskölcsön sok esetben szinte elkerülhetetlennek tűnik egy hirtelen jött élethelyzet feloldásához, következményei további súlyos problémákat okozhatnak, és a konstrukció különösen nagy terhet rak a hitelfelvevő vállára.

Tehát itt is igaz a közkeletű mondás, miszerint drága mulatság szegénynek lenni: míg a tehetősebbeket célzó, a pénzintézetek számára alacsonyabb kockázatú és hosszabb lejáratú, nagyobb összegű hitelek általánosságban alacsonyabb költségekkel járnak, a szegények hirtelen problémáinak tüneti kezelésére optimalizált konstrukciók jóval magasabb THM-mel működnek.

A lap a gyorskölcsönt felvevő P. példáján keresztül érzékelteti: hiába a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató füzetkéje a konstrukció veszélyeiről, az információ nem sokat segít annak, aki szükséget szenved – legfeljebb tisztában lesz azzal, hogy milyen beláthatatlan zsákutcába navigálja magát, más lehetőség híján.

P. története

„Mit volt mit tenni, felvettem – szabódik P., a 30-as dunántúli kommunikációs szakember, aki Budapesten él, az egyik fapados hitelezésre specializálódott szolgáltatónál nyúlt bele az év végén egy 500 ezer forintos hitelbe. – Megszűnt az állásom, fizetni kell az albérletet. Abban a kisvárosban, ahonnan jövök, esélyem sincs munkát kapni, ha kerülni akarom a NER-közeli cégeket. Márpedig kerülni akarom őket. Három hónapot adtam magamnak, hogy állást találjak, de hosszabbítok az ígérettel. Más lehetőségem nem volt, csak így tudtam hamar pénzhez jutni.”

P. – az átlagos (nagy) megszorultságú – fapadoshitel-felvevőktől eltérően olvasta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intelmeit a meggondolatlan eladósodás veszélyéről.

„Szép munka. A hajamra kenhetem – összegzi élményeit a digitális füzetkéről. – Ha rászánod magad a gyorskölcsönre, akkor bajban vagy. Ha bajban van, nemigen segít rajtad a mégoly bölcs pénzügyi edukáció sem. Egyszer persze majd én is előrelátó leszek, és lesz vésztartalékom, sőt pénzem, mint a pelyva. De akkor majd pont nem szorulok a bankok segítségére.”

Kifejtette álláspontját a lapnak Kovács László hitelszakértő, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke is. Véleménye szerint a gyorskölcsönökre szükségük van az emberek jelentős részének, mivel a háztartások számottevő részének nincsenek megtakarításai, így egy hirtelen kiadásra nincsen fedezete a családnak. Ilyen hirtelen kiadást követelhet meg egy háztartási gép elromlása, egy családtag halála, vagy más, előre nem látható esemény. A szakember szerint

„aki gyorskölcsönt vesz fel, az pórul fog járni”.

Egy évvel ezelőtti cikkünkben arról írtunk, hogy a magyarországi háztartások egyharmadának nincs megtakarítása, ez az arány pedig csak növekedett azzal, hogy emberek tömegei veszítették el a munkájukat, és sokaknak csökkent a fizetésük a válság miatt. Fontos megjegyezni, hogy a megtakarításokkal nem rendelkező háztartásoknak túlnyomórészt nincs lehetőségük félretenni, napról napra, hónapról hónapra élnek.

A hitelszakértő szerint a Provident esetében látható, hogy a mindennapi megélhetés finanszírozására nyújt kölcsönt, azonban ezzel a felvevőket közép- és hosszútávon csak nehezebb helyzetbe hozza. Kovács szerint

„Akkor van probléma, ha az adós fizetési késedelembe esik. A három legismertebb fapadoskölcsön-kihelyező kifejezetten kemény behajtási eljárást alkalmaz, és sok esetben nem az MNB ajánlása alapján hajtják be a követeléseiket”.

Hozzátette,

„Ehhez járul még az is, hogy követeléskezelési törvény hiá­nyában a követeléskezelők gyakorlatilag kontroll nélkül garázdálkodhatnak azoknál az adósoknál, akik nem szerződésszerűen tudnak fizetni. Rengeteg lejárt, elévült követelést érvényesítenek. Az egyesületnél nagy számban találhatók olyan kis össze­gű gyorskölcsönök következményei, amely tanulságképpen megszívlelendő az adósok részére.”

Így akár néhány százezres hitelfelvétel is kilátástalan helyzetbe hozhat családokat. A követeléskezelő cégek ráadásul a lap szerint az MNB jóhiszeműségre, tisztességre és segítésre ösztönző irányelvei ellenére – nem meglepő módon – elsősorban a hitelezők, a részvényesek profitját tartják szem előtt, és akár évekig várnak egy-egy követelés érvényesítésével, így a késedelmi kamat 30-40 százalékra is rúghat. Példaként ismertette, hogy egy 200 ezres kártyatartozásból 1,2 milliós, egy 500 ezres áruvásárlási hitelből pedig 2,3 milliós követelés kerekedett.

A szakértő „dőreségnek” tartja, hogy sokan elfogadták a hitelmoratóriumot úgy is, hogy tudták volna törleszteni a hitelt, ezzel saját maguknak növelve meg költségeiket. Azt ugyanakkor nehéz lenne tagadni, hogy a kormány csodafegyverként meghirdetett intézkedése körül szegényes volt az informálás, így nagyon sokaknak nem is esett le, hogy többletköltségeket vállalnak a fizetési halasztással – amivel végső soron a pénzintézetek járnak jól.

A Provident is megszólalt a lapnak, természetesen felelősségteljes gyakorlataikat emlegetve, miszerint a cégnek is érdeke, hogy az adósok vissza tudják fizetni a kölcsönöket – hisz az üzlet eredménytelen, amennyiben az adós képtelen visszafizetni az intézet által követelt összeget.

A Provident álláspontja

„Az eladósodással szembeni morális fenntartásaink mellett üzleti szempontból sem érdekünk annak támogatása, hiszen az visszafizetési képtelenséget feltételez, amely az üzlet eredménytelenségét jelentené. Vállalatunknál a tudatosan választott, megfontolt döntés alapján igényelt és visszafizethető kölcsönök folyósítását támogatjuk. A mostanihoz hasonló rendkívüli időkben különösen fontos a felelős hitelezés, amely elválaszthatatlan üzleti gondolkodásunktól és tevékenységünk alapja.”

A lap említi, hogy több pénzintézet is kapott az MNB-től Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel minősítést, melynek feltétele, hogy az alapkamat fölötti 10-15 százalékos sávban legyen termékeik felára, szabad felhasználású hitelek esetén. Azonban, ahogy emlékeztetnek, ez a „jó adósoknak”, jellemzően a tehetősebbeknek érhető el, és komoly feltételek mellett igényelhetők. A többieknek pedig hirtelen jött költségeik fedezésére ott vannak a gyorskölcsönök.

Tehát végső soron hiába a bejelentett kormányzati válságkezelő intézkedések, a szegényebbek továbbra is könnyedén zuhannak adósságspirálba, hogy mindennapi megélhetésüket és hirtelen jött, elengedhetetlen kiadásaikat fedezni tudják.

via Népszava
Címlapkép: MTI/Móricz-Sabján Simon